Wil je zelf je bruiloft plannen? Bereid je dan goed voor, want het kan zomaar een extra baan worden. Met deze stappen regel jij je eigen bruiloft!
1. Maak een bruiloft budget en hou je eraan
Het plannen van een bruiloft staat of valt bij het maken van een goede, uitgebreide planning en een duidelijk budget waar jullie je echt aan houden. Gelukkig help ik je daar vast een handje bij met onze gratis bruiloft begroting. Begin met nadenken over je totale budget, en verdeel het vervolgens over alle onderdelen. Wees realistisch en onderzoek wat alles kost! Lees hiervoor ook deze blog over de kosten van een bruiloft.
TIP: We organiseren twee keer per jaar de gratis ‘plan-je-bruiloft-challenge’. Meld je hier aan >
2. Maak een lijst met prioriteiten
Plan een avond met je verloofde om na te denken over jullie prioriteiten. Wat kan er echt niet ontbreken op jullie bruiloft? Een designer trouwjurk of trouwpak? Of een luxe driegangendiner? Misschien wel die ene speciale DJ… Schrijf minimaal drie en maximaal vijf onderdelen op waar jullie prioriteit aan willen geven. Besef je dat je met alle andere onderdelen soms tot een compromis moet komen.
3. Vind bruiloft inspiratie en maak een moodboard
Dit onderdeel is absoluut een van mijn favorieten! Laat je hier nog niet remmen door je budget, maar bekijk alles wat je maar in je handen kunt krijgen. Bezoek trouwbeurzen, lees boeken, ga los op Pinterest en scoor tijdschriften. Enne, dat hoeven echt niet alleen maar bruiloft-gerelateerde dingen zijn… Soms krijg je bijvoorbeeld van een museum meer inspiratie voor iets dat jullie bruiloft nog persoonlijker maakt. Maak vervolgens een moodboard waarin duidelijk wordt wat voor sfeer jullie bruiloft gaat krijgen. Enne, lees onder andere deze blogs:
- 10 ideeƫn voor een niet-standaard bruiloft
- De 5 leukste trends voor je bruiloft
- 40 top tips voor het plannen van je trouwdag
- Een lijst vol creatieve ideeƫn
4. Werk als een team met je verloofde
Zorg ervoor dat je niet in je eentje bezig bent met JULLIE bruiloft. Dit is een team effort! Verdeel de taken zodat jullie beide doen waar je goed in bent, maar start deze beginfase van dromen en inspiratie vooral samen. Op die manier gaat het een trouwdag worden waar jullie beide blij van worden (en het zorgt er ook voor dat er niet eentje overspannen bij de trouwceremonie zit ;)).
5. Stop terwijl je bezig bent
Huh, Marit?! Wat bedoel je hier nou weer mee… Het volgende: de wereld van trouwen gaat eindeloos door, en je kunt je helemaal verliezen in Pinterest. Maar stop daar dus ook snel weer mee. Het heeft geen zin om maar te blijven lezen, te blijven pinnen, elke week een nieuw thema te verzinnen… Kies op een gegeven moment voor het soort bruiloft dat jullie willen plannen, en ga daar voor!
6. Koop een tijdschrift over bruiloft plannen
Een tijdschrift over trouwen is natuurlijk een absolute musthave. En laat ik nou net het allerfijnste tijdschrift over trouwen hebben geschreven. Koop het hier.
7. Get organized!
Het is extra belangrijk om super georganiseerd aan de slag te gaan als je geen professionals inhuurt. Gebruik spreadsheets, maak duidelijke planningen, en zorg dat je alles op een plek bij elkaar hebt.
8. Gebruik de Girls of honour bruiloft checklist
En als we het dan toch over een checklist hebben, die heb ik voor je! In ons tijdschrift TROUWEN vind je altijd een hele uitgebreide variant, en anders ontvang je er eentje als je je aanmeld voor onze nieuwsbrief. Dat doe je hier.
9. Denk goed na over je keuzes
Misschien denk je dat het handig is om de eerste de beste trouwfotograaf te boeken omdat het tijd scheelt. Maar neem toch even een stapje terug, overweeg je opties en maak dan een verstandige beslissing.
10. Prik geen datum, maar een periode
Bedenk in welk seizoen je wilt trouwen en kies dan een aantal data die voor jullie goed uitkomen. Probeer echt opties te hebben zodat je kunt kiezen voor de trouwlocatie en leveranciers die echt bij jullie passen.
11. Maak een bruiloft-app waar ALLES op te vinden is
Aangezien jullie geen weddingplanner hebben waar je familieleden en vrienden alles aan kunnen vragen… is een app voor bruiloftsgasten een goede optie! Zet alles erop wat ze moeten weten, van de dresscode (met uitleg) tot het adres van de trouwlocatie. Krijg je een vraag die nog niet op de app staat? Voeg die dan ook direct toe. Op deze manier kan je iedereen met vragen doorsturen naar een centrale plek met alle antwoorden.
12. Kies een thema
Ook al zijn het maar een paar kleuren, of ga je er helemaal voor… een thema geeft richtlijnen voor de styling en alle andere dingen die je moet regelen. Het gaat het maken van beslissingen zoveel eenvoudiger maken!
13. Kies voor een trouwlocatie met alles inclusief
Maak het jezelf eenvoudig en kies voor een trouwlocatie waar alles inclusief is. Van eten en drinken tot de taart, sommige trouwlocaties hebben zelfs eigen props voor de styling… Kies je een locatie waarbij je alles zelf moet regelen, dan kan je bijna het dubbele aantal uren rekenen voor het plannen van jullie trouwdag.
14. Maak je gastenlijst
Niet het fijnste klusje, maar des te eerder dit is gedaan, des te beter. Denk ook na over het uitnodigen van kinderen. Heb je moeite met je gastenlijst? Lees dan deze blog met tips over het kleiner maken van je gastenlijst.
15. Vraag je getuigen (en eventueel bruidsmeisjes/jonkers)
Getuigen (en eventueel bruidsmeisjes en jonkers) zijn een belangrijk onderdeel van jullie trouwdag. Kies voor mensen die je vertrouwt, en die je graag bij je in de buurt hebt.
16. Vraag getrouwde koppels om advies
Heb je vrienden in je omgeving die net getrouwd zijn? Lucky you! Vraag ze naar hun beste tips, en wat ze misschien toch anders zouden hebben gedaan.
17. Huur leveranciers bij wie je op je gemakt bent
Je trouwdag is al stressvol genoeg, zorg er dus voor dat je leveranciers boekt met wie je een klik hebt. Er is niets vervelender dan een fotograaf op je neus die je eigenlijk heel irritant vindt… Of een kapster die chagrijnig is. Een goed startpunt voor fijne leveranciers? Dat zijn mijn Lievelingsleveranciers die ik onder andere op dit punt heb geselecteerd.
18. Lees al je overeenkomsten en contracten!
Dit is een belangrijke… Lees alle overeenkomsten en contracten goed door en let erop dat alle details erin staan. Wat als er bijvoorbeeld toch meer gasten op je feest komen? Betaal je dan een meerprijs?
19. Reserveer vrije tijd tussen je bruiloft en de huwelijksreis
Een bruiloft EN een huwelijksreis plannen is naast heel druk, ook een flinke financiƫle investering. Overweeg om je huwelijksreis wat uit te stellen om geld te kunnen sparen en echt de tijd te hebben om een bijzondere reis te plannen.
20. Vraag om hulp (maar wees wel redelijk)
Een bruiloft plannen hoef je niet alleen te doen, vaak willen vrienden en familie best een handje helpen! Maar let op, een handje is niet veel… Een middagje slingers knutselen kan prima, maar beslag leggen op meerdere dagen van vrienden en familie is wat mij betreft echt een no-go. Wil je dat ze een positieve herinnering hebben aan jullie trouwdag? Of dat ze jaren later nog praten over alles wat ze voor jullie moesten doen…
21. Doe alleen slimme DIY’s
En die slingers knutselen, dat brengt me bij het volgende: slimme DIY’s. Ja, het is heel tof om van alles en nog wat te maken voor je bruiloft, maar het kost net zo goed tijd (en geld!). Denk dus na over een paar kleine projecten die niet heel tijdrovend zijn, maar wel veel toevoegen. Zoals deze fijne lintenslingers bijvoorbeeld.
22. Maak je bruiloft persoonlijk
Heeft jullie familie bijzondere tradities die je in ere wilt houden? Of bedenk je liever zelf iets leuks? Maak je bruiloft persoonlijk door er eigen tradities aan toe te voegen.
23. Voel je niet verplicht om tradities te volgen
En natuurlijk zijn er ook tradities waar je helemaal niets mee hoeft als het niet bij jullie past. Een zwart trouwpak? Rood kan ook. Trouwen in de kerk? Als je daar nooit komt misschien niet echt van toegevoegde waarde… Kijk wat wel en niet bij jullie past en voel je absoluut niet verplicht om iets te doen alleen maar ‘omdat het traditie is’.
24. Focus op wat belangrijk is
Ja, er gaan sowieso dingen verkeerd op je trouwdag. Reken er maar vast op! En daarom is het belangrijk om te focussen op dat wat echt belangrijk is: jij en je aanstaande. De liefde. En dat je allebei ja zegt… ;)
25. Regel de officiƫle documenten
Vergeet tussen alle plannen door niet om je bruiloft ook officieel te maken! Neem contact op met je gemeentehuis en maak een afspraak om de ondertrouw te regelen. Denk ook na over het officiƫle gedeelte. Wil je op een gratis dag trouwen? Of wil je de hele rataplan in het gemeentehuis?
26. Check afspraken met leveranciers en trouwlocatie
Hoe laat is iedereen welkom om alles klaar te zetten? Hoe eerder hoe beter natuurlijk, maar niet alle trouwlocaties staan hierom te springen. Zorg dat je dus ruim op tijd wanneer iedereen welkom is.
27. Overweeg een professionele ceremoniemeester
Ook al is een weddingplanner voor jullie misschien net te duur, dan nog kan het slim zijn om een professional in te huren, maar dan alleen voor de trouwdag zelf. Een professionele ceremoniemeester zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt met alle leveranciers, is het aanspreekpunt voor jullie gasten en zorgt ervoor dat alles volgens planning verloopt. Hierdoor kunnen jullie doen waar je voor komt: trouwen en genieten!
28. Maak een uitgebreide dagplanning
Hoe laat staan jullie op? Wanneer komt de fotograaf en op welk adres is dat? In het geval van problemen, wie kan er dan gebeld worden? Hoe laat is de ceremonie, waar en wanneer komen welke leveranciers aan? Schrijf het allemaal tot in detail op, des te meer des te beter, en geef het aan de mensen voor wie het handig is. Denk aan de fotograaf, ceremoniemeester en bijvoorbeeld een beste vriend(in) die er de hele dag bij is.
29. Zorg voor vrije tijd
Neem als het kan een week voor jullie bruiloft vrij. Op deze manier zorg je ervoor dat je alle kleine last-minute klusjes nog kunt opvangen en ontspannen aan de bruiloft kan beginnen!
30. Geniet!
Tja, als alles dan geregeld is rest er nog maar een ding: genieten! Je bruiloft zelf plannen is een flinke klus, maar kan absoluut. Zorg er vooral voor dat jullie in die laatste dagen echt niks meer hoeven te doen en niet nog een dag van te voren taart staan te bakken bijvoorbeeld. Dat is het besparen van die paar honderd euro echt niet waard…