We hebben het in de meest romantische trouwfilms gezien: tijdens de ceremonie leest een stel lieve woorden aan elkaar voor, eindigend met ‘tot de dood ons scheidt’, dan kussen ze elkaar en zijn ze officieel getrouwd! Maar wat zijn nou eigenlijk trouwgeloften?
Enne, waarom moet je die tijdens de ceremonie eigenlijk opzeggen? En hoe zit het met het schrijven van je eigen trouwgeloften, kun je dat zelf doen? Bereid je voor op een spoedcursus!
spoedcursus trouwgeloften: antwoord op al je vragen
Wat zijn trouwgeloften?
Je trouwgeloften, ook wel huwelijksbeloftes genoemd, zijn de beloftes die je op je trouwdag doet aan degene met wie je trouwt. Er zijn twee algemene soorten trouwgeloften: de traditionele en de moderne. Hoewel het schrijven van je eigen geloften een geweldige manier is om je ceremonie te personaliseren, hoef je dit niet te doen. Met een standaard gelofte van de gemeente herhaal je de gelofte van de ceremoniemeester of geef je antwoord op de gelofte in een vraag-antwoord format. Dat ziet er als volgt uit:
[Naam], verklaart u [naam] aan te nemen tot uw wettige echtgenote en belooft u getrouw alle plichten te zullen vervullen, die door de Wet aan de huwelijkse staat worden verbonden?
Wat is daarop uw antwoord?
(Partner geeft ja-woord)
Foto’s: Svenja Petersen Photography en Rowan & Merlijn
Kies je voor persoonlijke trouwgeloften?
Wil je liever persoonlijke geloften tijdens de ceremonie dan kunnen jullie die natuurlijk ook zelf schrijven. Je kunt bijvoorbeeld de meest romantische woorden voordragen of een korte anekdote vertellen over jullie relatie. Het mag intiem en sentimenteel zijn, maar ook humoristisch zoals de belofte om van elkaar te houden ondanks je partners obsessie voor Harry Styles of Disneyfilms. Er zijn geen regels. Jullie kunnen je persoonlijke beloften voorlezen, zingen of in elkaars oor fluisteren. Het hoeft echt niet zo serieus te zijn, dat is aan jullie!
Hoe schrijf je trouwgeloften?
De volgende vraag die opkomt is: hoe schrijf je de trouwgeloften? Mijn antwoord: denk er niet te moeilijk over na. Je trouwgeloften zijn beloftes. Beloftes die je waarschijnlijk al vaker in je relatie aan elkaar hebt uitgesproken. Maak gewoon wat aantekeningen en schrijf de ideeën op die het eerst in je opkomen. Denk aan vijf dingen die je leuk vindt aan je partner of wat ze je hebben geleerd. Noteer waardoor je verliefd op ze werd, wat hebben ze je geleerd? Denk aan dromen die je hebt voor jullie toekomst samen. Toch last van een schrijversblok? Misschien helpt een plek die je inspireert bijvoorbeeld de plek waar jullie elkaar hebben ontmoet of favoriete herinneringen hebben beleefd.
Na een aantal brainstormsessies wordt het tijd om van je woorden een mooi rond verhaal te maken. Zorg ervoor dat het een vloeiend geheel is, met een begin en een einde. Een chronologische volgorde is altijd goed om te gebruiken. Begin je geloften met de reden waarom je met je partner wilt trouwen. Daarna vertel je wat voor huwelijk je belooft aan je partner. Wat heb je voor elkaar over? Zoals er voor je partner te zijn in voor- en tegenspoed. Beloof je bijvoorbeeld niet boos te worden als je partner de verkeerde boodschappen haalt of nooit te gaan slapen tijdens een ruzie. Maak ze zo grappig, persoonlijk of zwaar als je wilt.
Wanneer begin je met het schrijven?
Je hebt gekozen voor persoonlijke trouwgeloften. Het makkelijkst is om een planning te maken van enkele schrijfmomenten zodat je gelofte geen extra stress oplevert naar mate je bruiloft dichterbij komt. Start bijvoorbeeld zes weken voor je bruiloft en probeer het definitieve exemplaar drie weken voor je bruiloft af te hebben. Verzamel al je notities, herinneringen, hoop en dromen. En laat het niet liggen tot de laatste dag voor de ceremonie! Dat wil je echt niet.
Foto’s: Suegraphy
Een korte gelofte of lange liefdesverklaring?
Bespreek wel nog even met je partner hoe lang jullie geloften zullen zijn. Als een van jullie korte geloften heeft en de ander een lange liefdesverklaring, kan dat onevenwichtig of zelfs ongemakkelijk overkomen. Jullie hoeven zeker niet precies hetzelfde aantal woorden te schrijven, maar streef bijvoorbeeld naar twee tot drie minuten. Let er wel op dat jullie je geloften voor elkaar verborgen houden tot aan het altaar, dus bespreek de lengte, maar niet de inhoud. Dat blijft natuurlijk een verrassing voor de grote dag!
Is er ook een alternatief voor trouwgeloften?
Het kan best spannend zijn om je geloften in het openbaar uit te spreken. Niet iedereen wil zijn hart uitstorten voor familie en vrienden en dat is ook goed. Dit is jullie dag! Je kunt er ook voor kiezen om de traditionele standaardgeloften te herhalen en je persoonlijke geloften met z’n tweeën zonder gasten uit te spreken. Een compromis zou kunnen zijn dat jullie allebei een liefdesbrief aan elkaar schrijven om te openen op de ochtend van de bruiloft en dat jullie je persoonlijke geloften tijdens de ceremonie kort en krachtig houden.
Beter goed gejat dan slecht bedacht
Het kan natuurlijk dat je moeite hebt om al je gevoelens voor de persoon met wie je trouwt in een paar woorden op papier te zetten. Een mooi gedicht of een paar regels van beroemde films of series verwerken in je belofte werkt dan ook altijd goed. Laat je vooral inspireren door films en liedjes die je leuk vindt. Een paar van mijn persoonlijke favorieten zijn:
- “When you realize you want to spend the rest of your life with somebody, you want the rest of your life to start as soon as possible.” – When Harry Met Sally
- “I vow to fiercely love you in all your form, now and forever. I promise to never forget that this is a once in a lifetime love. And to always know in the deepest part of my soul that no matter what challenges might carry us apart, we will always find our way back to each other.” – The Vow
- “To love each other, even when we hate each other. No running – ever. Nobody walks out no matter what happens. Take care when old, senile, smelly. This is forever.” – Grey’s Anatomy
Foto’s: Paola Salviano
Enne, nog wat handige tips
Ben je helemaal blij met trouwgeloften? Vergeet dan niet om nog wat feedback te vragen van een dierbare. Dit helpt je nieuwe inzichten te geven die je geloften wellicht nog beter kunnen maken. Oefen na de laatste aanpassingen nog een paar keer je trouwgeloften zodat je precies weet wat je wil gaan zeggen. Hierdoor krijg je meer vertrouwen op je trouwdag en kun je ook vaststellen welke delen van de tekst niet helemaal lekker lopen.
Sommige koppels kiezen voor speciale trouwbelofteboekjes die ze tijdens de ceremonie bij de hand houden om voor te lezen. Tenzij je natuurlijk een professionele spreker of acteur bent, dan heb je die niet nodig. Tip: houd in geval van nood ook altijd één exemplaar voor jezelf en geef het andere aan de ceremoniemeester voor zijn ceremonieboek, of aan je weddingplanner.
Dit is jullie moment…
Kijk naar de persoon die je trouwt, niet naar de ambtenaar, niet naar de gasten. Neem de tijd en als je emotioneel wordt en moet pauzeren, is dat echt prima. Je ceremoniemeester zal je begeleiden terwijl je jezelf herpakt. Vergeet niet dat een paar tranen goed zijn voor de foto’s, dus maak je geen zorgen als je een traantje laat. Het is tenslotte jouw bruiloft, geeft dus helemaal niets!
Beeld: Amber Spits Photography
Lees ook: