Als je gaat trouwen, hoop je natuurlijk dat je relatie soepel blijft lopen. Of dit lukt heeft vaak te maken met de verwachtingen die je (bewust of onbewust) hebt van elkaar. Loopt het even niet lekker? Ik maakte een checklist: ontdek jouw verwachtingen en check of je geen prinsessengedrag vertoont.
Vorige week las ik een blog van Derek Harvey op Upworthy: One man’s take on the silent killer of relationships: unmet expectations. Hilarisch om te lezen, omdat het voor mij heel herkenbaar is, dat je geïrriteerd raakt als je partner niet voorziet in de verwachtingen die je hebt op een bepaald moment.
Gisteren nog. Na een dagje hard werken voor Girls of honour ging ik richting de Buitenschoolse Opvang om de kinderen te halen. Daarna gauw de Albert Heijn in gedoken voor een zak rijst om vervolgens, veel te laat naar mijn zin, om half 7 thuis te komen met twee kinderen die moe, huilerig en chagrijnig zijn. Als ik de woonkamer inloop zie ik de ontbijtboel op tafel staan. “O ja, we hadden haast vanochtend.”
Terwijl ik een snelle maaltijd in elkaar draai, krijg ik een Appje van Joop. Hij is aan het klussen bij ons nieuwe huis. De stucadoor is nog bezig, dus hij is pas om 19.15u thuis. Als ik de kinderen aan tafel roep, barst de jongste in tranen van boosheid uit dat hij de PlayStation niet wil afsluiten. “Ik zit er net op!” Gatsie, ik baal.
En hoewel ik weet dat Joop er ook niks aan kan doen, raak ik toch geïrriteerd. Ik vraag me af waarom en kom tot de volgende conclusie: afgelopen dagen waren al druk en dit kon ik er eigenlijk niet meer bij hebben. Ik koesterde onbewust de verwachting dat Joop dit wel zou opvangen door de kinderen op tijd op te halen, het eten klaar te maken en de kinderen de nodige aandacht te geven. Dan zou ik een heerlijk rustig en gezellig familietafereel binnenstappen. En ergens vind ik dat ik daar op de een of andere manier ook recht op heb na die drukte.
Prinsessengedrag of niet? Waar heb ik eigenlijk recht op?
Soms vraag ik me af of ik eigenlijk wel mag voelen dat ik ‘het recht hebt’ om bepaalde verwachtingen te koesteren van mijn man. Welke verwachtingen zijn oké en hoe dan? En wanneer wordt het prinsessengedrag? Ik maakte een checklist van 4 vragen voor mezelf om te ontdekken of mijn verwachtingen eerlijk zijn.
Vraag 1. Ken jezelf: wat verwacht ik nou eigenlijk?!
De eerste vraag die je jezelf moet stellen in een situatie van frustratie en irritatie is: “Wat verwacht ik nou eigenlijk?” Dit voorkomt dat je iets te snel in de schuld-vraag vervalt (“Jij had dit moeten voorkomen!%@#$&”), maar eerst jezelf de vraag stelt wat er nou precies aan de hand is.
Vraag 2. Realistisch of niet? Verwacht ik te veel?
Ik geef toe, het zou heerlijk geweest zijn als de avond gisteren verlopen was volgens de wens die ik had. Maar deze wens was totaal niet realistisch op dat moment. Ik wist dat Joop aan het klussen was en als er anderen betrokken bij zijn, kan dit wel eens uitlopen. De tweede vraag bij irritatie is dus: “Is mijn verwachting realistisch?” Ja? => spreek je irritatie uit naar de ander. Is je verwachting niet realistisch, dan kun je nog steeds aangeven dat je baalt. Zo kun je samen zoeken naar een oplossing om deze situatie een volgende keer te voorkomen.
Vraag 3. Communiceer je verwachtingen en stem af
Gisteravond wist Joop niet eens dat ik mijn tax bereikt had, want ik was me er zelf niet eens van bewust. Toch heb ik van deze wens een heimelijke verwachting gemaakt. Wist hij veel dat ik met die verwachting rondliep! Zorg dat de verwachtingen wederzijds zijn. Nadat je vraag 1 beantwoord hebt, is het handig om dit ook aan je partner te vertellen. Hij kan dan reageren door zijn verwachtingen uit te spreken en dan stem je dit op elkaar af. Ik weet dat het logisch klinkt, maar hier gaat het bij mij nog wel eens mis.
Vraag 4. Verwachtingen in balans
Een relatie is geven en nemen, dus ja, je mag verwachten dat de ander zich ook voor jou inzet. Maar zoals gezegd is het geven én nemen. Bij een gezonde relatie is dit in balans. In elk geval op lange termijn. Fases van geven en nemen kunnen elkaar afwisselen. Ook heb je allebei verschillende behoeften en ben je er op een andere manier voor elkaar. (Lees bijvoorbeeld onze blogs over de liefdestalen). Verval dus niet in de valkuil ‘Voor wat, hoort wat’, maar kijk naar de grote lijnen. Is hij degene die altijd klaarstaat voor jou? Best kans dat je prinsessengedrag vertoont en dat je een stapje harder voor hem kan lopen. Maar andersom kan ook: geef jij vooral zonder dat je het gevoel hebt dat je krijgt? Check eens hoe hij dat ervaart en bekijk samen hoe hij er ook voor jou kan zijn.
Deze checklist maakte ik vooral voor mezelf, zodat ik de volgende keer in geval van irritatie, razendsnel kan checken of ik te veel verwacht. Ik hoor graag of jij er ook wat aan hebt.