Als je gaat trouwen is een van de eerste vragen vaak: wat kost een bruiloft nou?! Online zijn heel veel verschillende bedragen te vinden, daarom deze blog.
Laat ik voorop stellen dat je voor elk bedrag kan trouwen. MAAR, en dat is een grote maar… Je kunt niet verwachten dat je een mega Pinterest-bruiloft kunt plannen met een klein budget. Dat klinkt misschien hard, maar is echt de waarheid. Goede leveranciers kosten nou eenmaal geld. En hoeveel dat dan is? Dat lees je in deze blog.
Inhoudsopgave
- Even dit over leveranciers in de trouwbranche…
- Hoeveel kost een trouwjurk?
- Hoeveel kost een videograaf + fotograaf voor je bruiloft?
- Wat kost een weddingplanner + ceremoniemeester?
- Hoeveel betaal je voor je trouwkaarten en stationery?
- Wat kost een app voor bruiloftsgasten?
- Hoe duur zijn trouwringen?
- Wat betaal je aan een trouwlocatie?
- Hoeveel kost de styling van een bruiloft?
- Wat kost een trouwpak voor de bruidegom?
- Hoeveel ben ik kwijt voor bloemen op mijn bruiloft?
- Dit betaal je voor een bruidstaart?
- Wat betaal je voor een trouwambtenaar en/of babs?
- Hoeveel kost de catering van een bruiloft?
- Wat kost het om muziek op je bruiloft te hebben?
- Hoeveel kost het om je haar en make up te laten doen?
- Kinderen op je bruiloft
- En waar moet je dan nog meer aan denken?
- Zo, dat was een beste lijst…
- Gebruik onze gratis bruiloft begroting en checklist voor je budget
- Lees meer over de kosten van een bruiloft
Even dit over leveranciers in de trouwbranche…
‘Als je zegt dat je gaat trouwen betaal je meteen het dubbele’, een opmerking die ik regelmatig voorbij zie komen in media. Vaak door mensen die totaal geen verstand hebben van een bruiloft…
Weet je waarom een bruiloft veel geld kost? Omdat jullie graag willen dat het uniek is. En dus leveren vrijwel alle leveranciers in de trouwbranche maatwerk. Wat dat inhoudt? Dat ze voor elke bruiloft meedenken aan een concept dat bij jullie past. Jij wilt graag een bruidsboeket met roze bloemen, een ander juist met witte. Jij wilt een bruidstaart die naar karamel smaakt, een ander bruidspaar kiest voor citroen. En al die dingen, die overleg je continu met je leveranciers.
Wist je dat een gemiddeld uurloon van een freelancer zo rond de 50 euro exclusief btw is? En dat de overheid dit aan de lage kant vindt? En dan heb ik het even niet over de trouwbranche, want dat ligt vaak veel lager (er zijn echt nog veeeeel te veel leveranciers die belachelijk weinig verdienen, iets waar ik ook graag verandering in wil brengen).
Elke keer dat jij je leveranciers belt, mailt, whatsappt… Wie denk je dat hiervoor moet betalen? Jep, jij dus. Het is prachtig om een bruiloft te willen organiseren die heel bijzonder en uniek is, maar besef je ook dat al die wensen ervoor zorgen dat leveranciers veel uren voor jou aan het werk zijn. En dat iemand die uren moet betalen… En ja, you guessed it, that’s you! ;) Wil je dus besparen op bepaalde kostenposten? Dan is dat zeker mogelijk, maar dan zal je je wensen misschien wel wat moeten bijstellen (of minder gasten uitnodigen).
Hoeveel kost een trouwjurk?
Wil je een echt mooie trouwjurk? Uit een bruidsmode-zaak? Of misschien zelfs handgemaakt? Dan moet je zeker rekening houden met een budget van minimaal 2.000 euro. Maar die prijs gaat al heel snel omhoog als je een trouwjurk wilt van luxe stoffen of met heel veel details. Daar zit nou eenmaal veel werk in.
Is je budget lager? Ga dan op zoek naar merken van trouwjurken die passen in dat budget. Lees je in, kijk naar de prijzen van trouwjurken bij de bruidsmode zaken waar je graag heen wilt, en zorg dat het geen teleurstelling is als jouw droomjurk ineens 8.000 euro blijkt te zijn (een vrij gemiddelde prijs voor echte designerjurken).
Ook voor handgemaakte jurken geldt dat de prijs snel op kan lopen bij specifieke eisen. Wil je dat mooie, fijne kant in je jurk? Dat moet de couturier inkopen voor een hoger bedrag dan wat stugger kant, en ja, dat wordt doorberekend naar de klant. Jij dus. Het is allemaal stiekem heel logisch, maar je moet het wel even weten!
Foto: Unsplash.com
Hoeveel kost een videograaf + fotograaf voor je bruiloft?
Investeer in een goede trouwfotograaf! Die is het echt waard! En wat betaal je daarvoor? Reken zeker op minimaal 1900 euro voor zo’n zes uur fotografie. Elk opvolgend uur kost minimaal 160 – 200 euro. Waarom? Omdat het niet alleen gaat om de uren dat een trouwfotograaf er is. Het uitzoeken en nabewerken van jullie trouwfoto’s kost nog veel meer tijd dan het aanwezig zijn bij jullie bruiloft.
Besef je ook dat het werken als trouwfotograaf ontzettend intensief is. De meeste fotografen nemen minimaal een dag vrij nadat ze een bruiloft hebben gefotografeerd. Het is nogal wat namelijk, elke keer de mooiste dag van iemands leven vastleggen! Een trouwfotograaf staat vaak al rond een uur of 6 s’ochtends de bruid te fotograferen en heeft meestal pas echt pauze als de bruiloft voorbij is. En dat is dus zo’n 10-12 uur nonstop op je voeten en zorgen dat je geen enkel belangrijk moment mist… Daarnaast hebben ze ook voorafgaand aan jullie bruiloft al werk. Een informatie-gesprek, een opvolgend gesprek, contact over de mail over het verloop van jullie dag, enzovoorts… Een goede fotograaf kan dit, zodat jullie na je bruiloft nog jarenlang van de foto’s kunnen genieten!
Willen jullie ook graag een trouwalbum? Kijk dan naar wat jullie favoriete fotograaf kan aanbieden. Soms is het bijvoorbeeld mogelijk om dit in een pakket af te nemen: dus het fotograferen op jullie trouwdag + een trouwalbum. Sowieso is het slim om te vragen of er mogelijkheden zijn voor een pakket met bijvoorbeeld ook een loveshoot. De kosten van een trouwalbum starten vanaf 500 euro en worden afhankelijk van het aantal pagina’s en het materiaal duurder.
De kosten van een videograaf zijn in principe vergelijkbaar met een fotograaf, vaak net iets meer. Zorg dat duidelijk is waar je voor betaalt: het filmen, of ook de video. En hoe lang gaat de uiteindelijke video worden?
Wat kost een weddingplanner + ceremoniemeester?
Ik ga een beetje in de herhaling vallen in deze blog, haha! Sorry alvast daarvoor, maarja, bruiloften zijn zo persoonlijk, en daardoor is er gewoon geen standaard prijs. Een weddingplanner kan je inhuren voor verschillende onderdelen:
- Als ‘consultant’ waar je advies aan vraagt
- Als planner die je hele bruiloft helpt organiseren
- En als ceremoniemeester die julie bruiloft op de dag zelf in goede banen laat leidt
Als consultant werken weddingplanners vaak met een uurtarief: denk aan een bedrag vanaf ongeveer 100 euro. Een vrij standaard bedrag voor advies (zoek maar eens op wat een business consultant kost).
Wil je graag hulp bij het plannen van je hele bruiloft? Dat kan! Vanaf zo’n 3.500 euro kan een weddingplanner je een heel eind op weg helpen. Heb je enorm veel plannen? En moet er veel geregeld worden? Dan gaat dit bedrag natuurlijk omhoog. Wil je dat je weddingplanner ook alles doet qua styling van je bruiloft? Reken dan zeker nog op het dubbele. Waarom? Omdat er voor de styling van je bruiloft niet alleen voorbereiding nodig is, maar ook het inhuren van mensen die als die styling neerzetten. Hierover lees je meer bij het kopje ‘styling van je bruiloft’.
Heb je zelf een enorm organisatietalent? Dan is het een optie om een weddingplanner in te huren als professionele ceremoniemeester. Iemand die er de hele dag bij is en ervoor zorgt dat alles goed verloopt. De vanafprijs voor een professionele ceremoniemeester is 1800 euro.
Hoeveel betaal je voor je trouwkaarten en stationery?
Dat hangt ervan af: kies je voor een bestaand ontwerp of wil je een persoonlijk ontwerp? Bestaande ontwerpen zijn uiteraard goedkoper omdat de uren werk die hierin zitten niet alleen aan jou worden doorgerekend. Wil je een eigen ontwerp dat echt alleen voor jullie trouwkaarten en stationery is? Dan moet een ontwerper hier een aantal uren insteken. Een starttarief voor het ontwerpen ligt al snel rond de 500 euro. Daarnaast betaal je per kaart een bedrag en dit is afhankelijk van een aantal factoren:
- Papiersoort
- Hoeveelheid extra werk per kaart (is alles bijvoorbeeld met de hand gemaakt?)
- Extra’s (zoals goudfolie en letterpress)
Al die extra’s kosten tijd, en die tijd moet je betalen. Wil je de kaarten alleen met eigen ontwerp en verder ‘gewoon’ laten drukken? Reken dan op een bedrag van zo’n 2,50 euro per kaart. Meer extra’s per kaart? Dan beginnen de prijzen vanaf 3 euro.
Naast trouwkaarten is er natuurlijk nog meer mogelijk op het gebied van stationery. Denk aan save the dates, menukaarten, naamkaarten, enveloppen en welkomstborden. Voor al het papierwerk kan je rekenen op vergelijkbare prijzen als bij de trouwkaarten. Neem je meerdere producten af bij dezelfde ontwerper? Dan krijg je vaak een pakketprijs. Besef je ook hier weer dat alle extra’s per kaart geld kosten, en dat hier dus weinig ruimte is voor korting.
Wat kost een app voor bruiloftsgasten?
Willen jullie graag een app voor bruiloftsgasten? Goed nieuws: die hebben wij voor je! In onze app kun je alles kwijt wat je maar met je gasten wilt delen.
- Deel in de app jullie dagprogramma inclusief de locaties
- Een fotogalerij waar gasten kunnen uploaden
- Gasten kunnen RSVP-en in de app
- Geheime ceremoniemeesterpagina
- Afstreepbare cadeaulijst
- Carpoolen? Gasten kunnen in de app op zoek naar een lift!
- Diavoorstelling van foto’s
- Een chatfunctie
- Volledig aanpasbaar design
De app voor bruiloftsgasten kost 149 euro.
Foto: Unsplash.com
Hoe duur zijn trouwringen?
Kies je voor een standaard ontwerp? Dan zijn er al trouwringen sets vanaf 800 euro. Dit zijn vrij eenvoudige ringen zonder extra’s. Jullie namen erin laten graveren zit hier vaak wel al bij in.
Willen jullie ‘zelf’ je trouwringen ontwerpen? Dan moet je naar een goudsmid, en je snapt het al, dan betaal je extra voor de uren die in dat ontwerp zitten. Maar hoe leuk is het om unieke, eigen trouwringen te hebben?! Gemiddeld ben je hier zo’n 1900 euro aan kwijt, maar als je het eenvoudig houdt zijn er al ringen te ontwerpen vanaf 1200 euro per paar.
Wat betaal je aan een trouwlocatie?
Huren jullie alleen een locatie? Dan ben je natuurlijk goedkoper uit dan als je alles laat verzorgen door de trouwlocatie zelf (al moet je dan nog wel een cateraar etc regelen, en die zijn ook niet gratis, haha!). De meeste trouwlocaties bieden alleen een pakket aan van locatiehuur plus catering. Locatiehuur valt vaak ook nog weg als je catering afneemt bij de locatie zelf.
Hoeveel het kost is in dit geval wel een beetje anders. Trouwlocaties werken namelijk minder op uurbasis en meer op omzet. Zie het zo: op een normale zaterdag is de locatie gewoon open en komen er meerdere klanten langs. Deze klanten eten en drinken en dat zorgt ervoor dat de locatie een goede omzet heeft! Willen jullie trouwen op een zaterdag, dan wil deze locatie daar natuurlijk minimaal hetzelfde aan verdienen, daarnaast moeten ze ook sluiten voor hun vaste klanten. Dit soort locaties zijn daarom vaak best prijzig, en dat is niet zo gek toch?
De kosten van een trouwlocatie hangen verder heel erg af van de hoeveelheid gasten die je hebt. En zoals ik al eerder zei, dit is dus een kostenpost waar je goed op kunt besparen. Hoe? Door minder mensen uit te nodigen! Waarom? Omdat je bij de meeste trouwlocaties per persoon betaald. Waar betaal je dan allemaal voor?
- Koffie en thee, vanaf 10 euro per dag per persoon
- Bier en wijn vanaf 20 euro per dag per persoon
- Bier en wijn voor avondgasten vanaf 20 euro per persoon
- Lunch per persoon vanaf 10 euro per persoon
- Diner per persoon vanaf 20 euro per persoon
- Snacks vanaf 3 euro per persoon
Daarnaast zijn er soms ook kosten verbonden aan het versieren van de locatie, en wil je zelf een bruidstaart regelen? Dan betaal je vaak ook schotelgeld (om gebruik te maken van het servies). Denk daarnaast ook aan het inhuren van glazen, borden, andere stoelen etc. Oftewel, des te meer wensen jullie hebben, des te meer je gaat betalen.
Hoeveel kost de styling van een bruiloft?
Wil je je bruiloft zelf aankleden? Dan kun je meubels en andere materialen huren. Huren gaat vaak vanaf zo’n 100 euro, maar dat loopt natuurlijk op met de hoeveelheid items die je graag wilt hebben. Daarnaast betaal je verzendkosten en moet je ook kijken of je de dag voor je bruiloft al op de locatie kan zijn om het te versieren.
Laat je de styling liever over aan een professional? Reken dan zeker op een bedrag vanaf 3.500 euro (exclusief bloemwerk). Voor minder is het voor stylisten vaak niet interessant om te komen (ze moeten zelf namelijk ook personeel inhuren om alles neer te zetten en te versieren). Afhankelijk van de ruimte die aangekleed moet worden, de tijd waarin dit moet gebeuren en de hoeveelheid styling die jullie willen loopt de prijs op.
Foto: Unsplash.com
Wat kost een trouwpak voor de bruidegom?
Een standaard trouwpak is te koop vanaf zo’n 800 euro. Dit is dus niet op maat gemaakt, maar kies je uit de pakken aan een rek. Wil je een maatpak? Reken dan op een gemiddeld bedrag van zo’n 1500 euro. Dat is inclusief maatshirt en das. Voor een driedelig pak gaat dat bedrag nog wat omhoog.
Hoeveel ben ik kwijt voor bloemen op mijn bruiloft?
Bruidsparen begrijpen vaak niet waarom een bruidsboeket meer kost dan een ‘standaard’ boeket bij de bloemist. Ik hoop dat ik het zo uit kan leggen dat het meer dan logisch is… ;)
Zoals je in deze hele blog al kunt lezen gaat de prijs van iets vaak over het aantal uren werk dat erin zit. Met een bruidsboeket komt daar nog iets bij: de kosten van bloemen in een specifiek seizoen. De bloemist op de hoek van de straat maakt boeketten met de bloemen die op dat moment goed geprijsd zijn, maar voor een bruidsboeket kan dit niet altijd. Jij hebt als bruid namelijk specifieke wensen voor kleuren, soorten bloemen, de grootte van de bos etc. Waar de bloemist op de hoek van de straat dus een stuk of tien boeketten in twee uur maakt, met bloemen van het seizoen, kost jouw bruidsboeket flink wat meer tijd. Niet alleen het in elkaar zetten kost tijd, maar vooral erachter komen hoe jij wilt dat het boeket eruit komt te zien! Kortom: het is maatwerk. Net zoals eigenlijk jullie hele bruiloft. Voor een bruidsboeket betaal je daarom minimaal 190 euro.
Naast een bruidsboeket kun je natuurlijk ook kiezen voor corsages met bloemen. Ook hier is de prijs afhankelijk van het seizoen waarin jullie trouwen, en de bloemen die je ervoor kiest. Voor corsages betaal je minimaal 8 euro.
En dan heb je nog bloemenstyling. Wil je vazen met bloemen op de tafels? Of bloemen tijdens de ceremonie? Bloemen in de backdrop? Of misschien wel van die awesome bloemstukken boven de tafel? Alles is voor je te maken, reken er bij bloemenstyling op dat je minimaal 1700 euro kwijt bent (en meer als je veel wensen hebt).
Dit betaal je voor een bruidstaart?
Nou, die is een stuk eenvoudiger gelukkig! Fijn he, haha ;) Bruidstaart gaat in principe per persoon. Afhankelijk van een aantal wensen kan dat bedrag nog wat verschillen, maar niet heel veel. Gemiddeld betaal je voor een bruidstaart zo’n 9 euro per persoon. En ja, je kunt met dit bedrag ook denken aan aan tafel vol cupcakes en cakepops. Lekker! Er zijn ook patissiers die een totaalprijs vragen voor het maken en ontwerpen van de taart, en voor het aanwezig zijn op jullie bruiloft. Zij zorgen er dan bijvoorbeeld ook voor dat de taart netjes aangesneden wordt. De vanafprijs hiervoor is 1.000 euro voor 40 gasten. Op zoek naar bruidstaart? Hier vind je mijn favoriete leveranciers voor bruidstaart.
Wat betaal je voor een trouwambtenaar en/of babs?
De kosten van een trouwambtenaar verschillen per gemeente. En je hebt natuurlijk ook trouwambtenaren die niet voor een gemeente werken! Ik ben groot fan van zelfstandige trouwambtenaren (oftewel, de babs). Waarom? Omdat zij echt de tijd nemen om jullie te leren kennen, en zo een prachtige trouwceremonie kunnen maken. Bij de gemeente is er vaak weinig tijd voor je, en krijg je al snel een soort standaard praatje (al zijn er zeker uitzonderingen!).
Wil je zelf in de hand hebben wie jullie trouwt? Ook dan is de babs een goede keus. En wat dat dan kost? Gemiddeld zo’n 1000 euro als je niet bij het gemeentehuis trouwt. Toch liever trouwen bij de gemeente? Gemiddeld kost dat je zo’n 400 euro, maar kijk vooral even op de site van jullie eigen gemeente (want op zondag in Delft trouwen kost je bijvoorbeeld al 2000 euro!).
Hoeveel kost de catering van een bruiloft?
Catering is net als een trouwlocatie en bruidstaart een eenvoudig verhaal: je betaald een bedrag per persoon. Wil je hier dus op besparen? Nodig minder gasten uit… Qua catering betaal je voor een diner minimaal 25 euro per persoon. Wil je luxe eten? Dan begint dit op 35 euro per persoon.
Wat kost het om muziek op je bruiloft te hebben?
Voor welk moment wil je graag bruiloftmuziek hebben? Tijdens de trouwceremonie? De receptie? Of jullie feest? Dat maakt nogal een verschil in de prijs namelijk.
Tijdens je ceremonie heb je waarschijnlijk genoeg aan een zangeres met gitaar of piano. Voor een uur betaal je hier zo’n 300 a 400 euro voor, maar de meeste muzikanten komen pas vanaf twee uur. Dan ben je dus al snel 800 euro kwijt.
Wil je achtergrondmuziek hebben tijdens de receptie? Een pianist bijvoorbeeld? Of misschien een kleine band? Je betaalt meer naarmate er meer personen op het podium staan. Een pianist is bijvoorbeeld al in te huren vanaf 100 euro per uur, maar een kleine band kost al snel 300 euro per uur.
Wil je je feest knallend beginnen met een band? Reken daar op minimaal 3.500 euro inclusief techniek. Afhankelijk van de lengte van je feest en speciale wensen voor de band wordt dit meer.
Liever een DJ? Reken op zo’n 1.500 euro voor je feest inclusief techniek. Moet de DJ ook lichten meenemen? Dan komt er minimaal 500 euro bij.
Hoeveel kost het om je haar en make up te laten doen?
Omdat het best een dingetje is om je haar en make up te laten doen raad ik je aan om zeker ook een proefkapsel + makeup te boeken. Je gaat dan namelijk samen met de bruidsstyliste op zoek naar een kapsel dat het beste bij jou past. Voor een totaalpakket van haar en makeup (inclusief dus een proefsessie) betaal je minimaal 399 euro.
Kinderen op je bruiloft
Komen er kinderen op jullie bruiloft? En wil je daar graag wat voor regelen? Leuk! Er zijn eindeloos veel fantastische opties, zoals bijvoorbeeld een nanny voor de kids, of origineel entertainment. En wat dacht je van een springkussen?
Stel, je hebt veel kinderen op de bruiloft en wilt graag dat er oppas voor ze is. Dat kan dus gewoon… Voor een bedrag vanaf 700 euro heb je zo’n 4 uur oppas voor de kleintjes (tot 12 jaar). Dit bedrag loopt op als er meer kinderen bijkomen, of als de nanny de kinderen ook op bed moet leggen. Daarnaast kunnen deze organisaties ook extra entertainment meenemen.
Wil je iets ander huren? Een springkussen huur je al vanaf 150 euro, en een clown vanaf 200 euro voor 1 a 2 uur.
Foto: Unsplash.com
En waar moet je dan nog meer aan denken?
Wil je toffe decoraties op je bruiloft? Neem dan eens een kijkje bij mijn Lievelingsleveranciers. Afhankelijk van hoeveel slingers, ballonnen etc je wilt hebben moet je rekening houden met zo’n 100 tot 200 euro. Een photobooth is natuurlijk ook een awesome toevoeging aan je bruiloft! Je hebt er al een vanaf 300 euro.
Denk ook aan accessoires voor in je haar, of mooie sieraden en natuurlijk trouwschoenen! En als laatste: bedankjes. Of je nou plantjes, zaadjes, katerwater of iets anders mee wilt geven, neem het mee in je begroting.
Zo, dat was een beste lijst…
Misschien vliegt het je allemaal even aan nu. En dat kan ik best begrijpen! Maar ga er samen met je partner eens voor zitten om een begroting te maken. Kies dat waar jullie echt blij van worden en kijk dan op wat voor bedrag je uitkomt. Liever nu weten wat het allemaal gaat kosten dan na je bruiloft thuiskomen met een veel te hoge rekening! Echt…
Is het bedrag hoger dan verwacht? Kijk dan of je minder gasten kunt uitnodigen of bepaalde dingen kunt schrappen. Een andere optie? Een jaar langer sparen.
Weet je, uiteindelijk is geld ook maar gewoon geld. Ik vind het belangrijk dat jullie een bruiloft plannen waar je blij van gaat worden, en ik denk dat het helpt om dan te weten wat dingen echt kosten en waarom dat zo is. Op die manier wil ik je helpen om keuzes te maken waar je achter kunt staan, en dat je leveranciers boekt die waarde leveren. Want ja, er zijn zeker leveranciers die bovenstaande zaken goedkoper aanbieden. Dat zijn vaak mensen die het ‘voor de leuk’ erbij doen. Kan je geluk mee hebben hoor! En net wel een talentje tegenkomen… Maar het is toch vaker de andere kant helaas… Een moeder met een ziek kind die jullie bruidstaart helaas niet kan maken, of een hobby-fotograaf van wie de camera kapot gaat… Je moet er toch niet aan denken?! Professionals zijn voorbereid op dit soort zaken zodat jij niet de dupe gaat worden van hun problemen. En volgens mij is jullie bruiloft, jullie liefde, het waard om in te investeren!
Gebruik onze gratis bruiloft begroting en checklist voor je budget
Nu je alle kosten op een rijtje hebt gezien, wil je die natuurlijk ergens kwijt. Gelukkig hebben wij een bruiloft begroting in Excel gemaakt die je gratis kunt downloaden! Zo kan je al je uitgaven perfect bijhouden. Klik hier om het te downloaden.
Coverfoto: Laura Lee Powers Photography