Weddingplanner Feline weet er alles van; ceremoniemeester zijn. In deze blog vertelt ze over de taak die je jouw vriendin wil gaan geven. Want hoe praktisch is het nu eigenlijk; een gast als ceremoniemeester?
Van plan om je vriendin te vragen als ceremoniemeester? Breng ze dan vast even op de hoogte van alles wat er tijdens een bruiloft kan gebeuren en wat er van haar verwacht wordt. Ik heb er namelijk weer een trouwseizoen opzitten en ben dus weer heel wat ervaringen rijker. Heel graag deel ik die met jou! De taak van een ceremoniemeester is namelijk een heerlijke taak, maar het is ook kei- hard werken! Met deze blog ben je voorbereid op de taak die je jouw vriendin wil gaan geven. Want hoe praktisch is het nu eigenlijk; een gast als ceremoniemeester?
Jouw vriendin is in de eerste plaats namelijk gast. En waarschijnlijk ook gekleed als gast. Inclusief pumps, mooie oorbellen en een super tof feestjurkje. En hoe goed jij ook alles voorbereid hebt, er zijn natuurlijk altijd omstandigheden die je gewoon niet van te voren kunt plannen. Nummer één onzeker element: het weer!
Nat regenen tot op je onderbroek…
Stel dat het nat, koud, modderig of juist bloedheet is op jullie dag, dan zal het dus zomaar kunnen dat jouw vriendin staat te blauwbekken in haar jurkje op het parkeerterrein, om de gasten daar aanwijzingen te geven. Of ze tot haar onderbroek natregent, omdat ze nu eenmaal móet wachten op een leverancier die anders niet door de poort kan. De poort waar zij als ceremoniemeester dus de sleutel van heeft gekregen.
Een ceremoniemeester moet over het algemeen heel, heel vroeg haar bed uit. Bijvoorbeeld omdat er voor aankomst van de daggasten nog een boom volgehangen moet worden met lampionnen. Midden in een weiland. In het donker. Op zich wel op te lossen, door de lampen van de auto op de boom te richten. Maar jouw vriendin wil ook nog naar de kapper, moet nog bloemen ophalen en wordt gebeld door één van de gasten die het adres van de locatie niet meer weet. Haasten, rennen en vliegen dus!
Als ceremoniemeester moet je namelijk wel weer zorgen dat je weer terug bent op de locatie, voordat de gasten arriveren. – En ook dit kan jouw vriendin overkomen, het is ons namelijk ook dit jaar gebeurd – Na aankomst op locatie komt uit het niets een enorme hond kwispelend aanrennen, die twee hele grote modderpoten op het fris gestreken jurkje achterlaat…
Ze mist alle leuke momenten!
Wanneer blijkt dat de taxi’s niet op komen dagen en alle 35 gasten wel vervoerd moeten worden, zal iedereen vragend naar jouw vriendin kijken. Ze moet op zoek naar een oplossing. Doet ze keurig. Natuurlijk! Je weet heus wel wie je moet vragen als ceremoniemeester. Maar maanden later kom je er wel achter dat ze daardoor helemaal niet op de groepsfoto staat.
Is er tijdens het ja-woord een probleem met de bruidstaart, dan zal zij daar als ceremoniemeester bij gehaald worden. En ook is zij als ceremoniemeester verantwoordelijk voor de kilo’s rozenblaadjes die gestrooid zijn. Die moeten allemaal opgeveegd worden van de gemeente. Precies onder de lunch!
Wanneer de parkeerwacht het niet eens is met de parkeerplaats van de trouwauto en zin heeft in een flinke discussie, zal hij op zoek gaan naar haar. Terwijl ze precies even stond te genieten, van het bijzondere taart-aansnij-moment. En helaas, onder het diner is er ook al geen tijd om even rustig te kletsen, want de cateraar wil overleg hebben met de ceremoniemeester en alles voor het feest moet nog klaargezet worden.
Tussen alle andere momenten door heeft ze pleisters geplakt, paracetamol uitgedeeld, verdwaalde kinderen weer bij hun moeder gebracht, glasscherven opgeveegd en de melding moeten maken dat er ’s avonds een gast minder is omdat die onverwacht in het ziekenhuis ligt. En dan eindelijk, eindelijk als ze na 20 uur werken naar huis kan, moeten alle cadeaus nog in de auto gezet, het gebak en de bloemen verdeeld worden én moet de trouwauto nog retour gebracht, waarbij ze de borg niet mag vergeten.
Ze kan het heus, maar is dat wel echt leuk?
Het zal heus lukken. Maar het kan echt geen kwaad om je vooraf serieus af te vragen of je dit wel wilt. En of jouw vriendin dit wel wil… Want gewoon even heel eerlijk: Ook na het trouwseizoen van 2016 kan ik weer zeggen dat ik me na iedere bruiloft, natuurlijk voldaan en blij, heel moe in bed heb laten vallen. Ik, als ervaren ceremoniemeester, heb ook gewoon een volle dag nodig om weer bij te komen. Je krijgt namelijk maar één kans om het per-fect te doen.
Voor mij zijn die momenten dat een moeder van de bruid een knuffel komt brengen omdat ze zo dankbaar is en een bruidegom enthousiast roept dat we heldinnen zijn, altijd weer een bevestiging dat dit werk mij op het lijf geschreven is. Niets maakt mij minder blij. Maakt het jouw vriendin bij nader inzien toch niet zo blij? Gelukkig zijn er mensen die dit werk fantastisch vinden! Van die vakidioten die niets liever doen dan van jullie dag een droombruiloft te maken. Ceremoniemeesters voor wie niets te gek is, en die bijna alles al eens hebben meegemaakt. En zeg nou zelf, dat voelt toch wel zo prettig?
Foto’s: Inge Kooiman