Zijn jullie een koppel met weinig of juist veel onderlinge verschillen in jullie relatie? En hoe gaan jullie daarmee om? In deze blog vind je do’s en don’ts, plus een speciale oefening om jullie onderlinge verbinding te versterken.
Verschillen in je relatie
Hij* wil linksaf, jij rechtsaf. Jij vindt dit, hij vindt dat. Je kunt het niet altijd met elkaar eens zijn. Er blijven altijd punten zijn waarop jij en je partner van elkaar verschillen, maar wat doe je met die verschillen? Houd je eraan vast, val je erover en gaat de ene na de andere discussie alleen nog maar erover? Of accepteer je dat jullie anders zijn? Dat je voor je partner gekozen hebt en dat hij echt een ander persoon is dan jij, met andere gewoonten en voorkeuren?
Ruzies in relaties ontstaan vaak doordat partners een weerstand opbouwen tegen het ‘anders zijn’ van de ander. Ze willen zich niet laten vangen in de wereld van de ander en zijn bang voor de verschillen. Of ze houden gewoonweg hardnekkig vast aan hun ‘eigen wereld’. Die volgens hen de enige waarheid bevat. Natuurlijk is het niet altijd even gemakkelijk, maar als je aan die verschillen blijft hechten, brengt het jullie niet dichter bij elkaar.
* Waar ‘hij’ en ‘hem’ staat, kan ook ‘zij’ en ‘haar’ worden gelezen. Voor het leesgemak is ervoor gekozen hier consequent gebruik te maken van het woord ‘hij’.
Vasthouden aan verschillen in je relatie
Vasthouden aan verschillen geeft vaak moeilijkheden. Zo blijkt dat koppels die moeite hebben met het accepteren van onderlinge verschillen vaker in relatietherapie gaan. Onderlinge verschillen kunnen er zijn in oordelen, meningen, waarnemingen, gevoelens en gedachten. Als jullie die verschillen zien als ‘verkeerd’, dan worden ze uiteindelijk een bedreiging voor jullie relatie.
Het gaan dan niet meer om gedrag van de ander dat stoort, maar op het afrekenen van de ander als persoon. De ander ervaart dit vervolgens als een bedreiging of als een teken van disrespect. Probeer onderlinge verschillen niet te zien als negatieve motieven van je partner. Grote kans dat dit jullie verder uit elkaar drijft, waardoor het gevoel van veiligheid afneemt. En voor je het weet ga je steeds minder goed communiceren met elkaar.
Onderlinge verschillen in je relatie accepteren
In plaats van te blijven kibbelen over de verschillen, is het handiger en constructiever om onderlinge verschillen te accepteren. Doe moeite om duidelijkheid te krijgen over wat je partner denkt, voelt en vindt, zodat je hem of haar beter kunt begrijpen. De aannames die we hebben kloppen namelijk vaak genoeg niet. Praat met elkaar en stel elkaar vragen. Zo blijven jullie tijd en aandacht besteden aan de onderlinge verbinding. Kortom, zorg voor een goede balans tussen met name positieve en, liefst wat minder, negatieve uitwisselingen met elkaar.
Oefening: versterk jullie onderlinge verbinding
Zijn jullie nieuwsgierig naar hoe jullie de onderlinge verbinding kunnen versterken? Onderstaande oefening kan helpen!
Maak allebei een lijst van dingen die je leuk vindt of waardeert. Dat kan zijn: een kop thee drinken, samen wandelen, of iets anders wat je fijn of lekker vindt. Vervolgens nodigen jullie elkaar uit om iets van elkaars lijst te doen voor de ander. Uiteraard op een manier die voor allebei fijn is. De ‘gever’ doet het vrijwillig, de ‘ontvanger’ vindt het leuk en laat dat ook aan de ander weten. En dan, het belangrijkste en misschien ook wel meest bijzondere aan deze oefening: je doet dit zonder er iets over te zeggen. Kortom, ieder die iets van de lijst van de partner uitkiest en dat doet (voor de ander), doet dat op subtiele wijze, zodat de ander wordt verrast met iets dat hij leuk/fijn/lekker vindt. Veel plezier!
Enne… laten jullie even in een comment weten hoe het ging?
Meer lezen over relaties
Hoe ga je om met social media in je relatie?
Een gelukkige relatie begint bij (houden van) jezelf!
Een goede relatie is hard werken, maar deze ingrediënten helpen!