Het is nogal een keuze: trouwringen kopen die je de rest van je leven gaat dragen. Hoe maak je die keuze? Lees snel verder voor tips!
Bij het uitzoeken van trouwringen komt er best veel op je af en weet je vaak niet waar te beginnen en waarop te letten. Dan is het fijn als je een goed en eerlijk advies krijgt van een professional (de Girls of honour Lievelingsleveranciers bijvoorbeeld).
Als trouwringen specialist kom ik bij veel bruidsparen over de vloer, en ik merk dat ze het allemaal best lastig vinden om een keuze te maken. Logisch! Mijn beste tip? Zorg in ieder geval dat je trouwringen gaat passen, een trouwring moet je aan je hand ZIEN ĂŠn VOELEN!
Bij een trouwjurk werkt dat ook zo: je trekt haar aan om te zien of het dĂŠ jurk van je dromen is. Hetzelfde geldt voor een trouwring. In een magazine of in de vitrine kan een ring prachtig lijken, maar aan je hand kun je dat ineens heel anders beleven. De kleur(en), pasvorm, breedte, dikte etc. doen heel veel en moeten wel bij je passen, want een trouwring draag je een (huwelijks)leven lang.
Elk ringmodel heeft ook een andere pasvorm. Een ring met een modern (strak) uiterlijk voelt heel anders aan dan een klassieke ring met een bolle buitenzijde. Een lichtbolle binnenzijde verhoogt het draagcomfort, dus het voelen van de ring is zeker niet onbelangrijk. Het secuur opmeten van jullie ringmaat is ook erg essentieel. Deskundig advies van een professional is dus erg prettig.
Trouwringen kopen? Let hier op:
- De kwaliteit van een trouwring uit 1 stuk is subliem. Bij de meeste trouwringmerken start een trouwring bij het smeden van een (gouden) buis, welke door het productieproces rondom even sterk is. Indien een trouwring op een andere wijze wordt gemaakt, is altijd een soldeernaad aanwezig en dat zou mogelijk een kwetsbare (breuk)plek kunnen zijn.
- Een goudkleur bepalen hangt af van smaak en of het mooi staat aan je hand. Goud is van nature geel. Om tot bijvoorbeel rosĂŠ- of witgoud te komen, worden andere grondstoffen toegevoegd.
- Tegenwoordig moet je zeker letten op het karaatgehalte van de trouwring. Om de prijs te drukken wordt steeds vaker 8 of 9 karaat verkocht, maar dat is niet aan te raden. Puur fijngoud is van nature 24 karaat, maar dit is te zacht om sieraden van te maken. Om puur goud sterker te maken worden hardere (edel)metalen toegevoegd, zodat het geschikt is om bijvoorbeeld een ring van te maken. Een voorbeeld van de hoeveelheid puur fijngoud is:
- 18-karaat bevat 75% puur fijngoud (18/24e deel);
- 14-karaat bevat 58,5% puur fijngoud (14/24e deel);
- 8-karaat bevat 33,3% puur fijngoud (8/24e deel).
- Het aanvullende percentage bestaat dus uit andere (edel)metalen. Bij een trouwring van 14-karaat goud, bestaat meer dan de helft van de ring uit puur fijngoud. Maar bij een ring van 8 karaat is dat slechts een derde. Dat zegt iets over de kwaliteit en duurzaamheid van de ring. Let op: volgens de wet in Nederland mag goud pas goud genoemd worden als het minimaal 14-karaat is.
- Laat je adviseren door een vakkundige trouwringspecialist bij de aankoop van jullie trouwringen. Het nemen van jullie ringmaat is erg belangrijk. Hierbij is de pasvorm (model) van belang, maar ook de dikte van de ring. Elke ring heeft namelijk een andere pasvorm. Nauwkeurig meten gebeurt met omtrekmaten in plaats van ringmaten.
- Trouwringen hoeven niet speciaal gekocht te worden als set. Het gebeurt steeds vaker dat verschillende trouwringen worden gekozen, want vaak verschilt de smaak tussen bruid en bruidegom. Maar dit is natuurlijk ook ideaal voor twee bruiden of twee bruidegommen.
- Trouwringen kunnen ook van andere edelmetalen worden gemaakt, zoals bijvoorbeel palladium, titanium, platinum, staal of zilver. Uit veiligheidsoogpunt worden de laatste twee overigens sterk afgeraden in verband met de hardheid. En zilver is zo kwetsbaar (te zacht) dat je hier niet een huwelijksleven lang mee zult doen.
- Trouwringen van bijvoorbeeld goud zijn leverbaar in veel prijsklassen vanaf circa âŹ750 per paar tot hoe gek je het wilt maken. Dit is uiteraard afhankelijk van het gewicht (ringmaat, breedte en dikte van de ring) en de goudprijs, maar ook van de bewerkingen en de gekozen diamantopties. Gemiddeld geven bruidsparen in Nederland âŹ1.500 uit aan een set trouwringen.
Er komt dus best wat kijken bij het vinden van dĂŠ perfecte trouwring… Ga vooral veel ringen passen, want een ring moet je echt aan je hand zien ĂŠn voelen. En laat je vakkundig adviseren!
Rings of love trouwringen
Deze gastblog is geschreven door Jacqueline van Rings of love, de trouwringen specialist die bij je thuis langs komt. Wil je een afspraak maken of meer informatie hebben? Stuur haar dan een e-mail.
Coverfoto: Your Moments