De trouwgelofte schrijven, hoe doe je dat en wat houdt het eigenlijk precies in? Dat vertel ik je in deze blog met een aantal do’s en don’ts. Dit zijn de tips voor het schrijven van je trouwgelofte.
Een trouwgelofte bestaat uit een aantal onderdelen. Je vertelt uiteraard aan elkaar hoeveel je van elkaar houdt en waarom, maar je richt je ook op de toekomst, want je spreekt immers een belofte uit. Je vertelt dus ook wát je aan elkaar belooft. Dit kunnen verschillende dingen zijn. Het is helemaal aan jou hoe je daar invulling aan wilt geven. Hier volgen een aantal do’s & don’ts voor het schrijven van je gelofte. Let wel, deze zijn bedoeld als richtlijnen en zeker niet als moeten. Het is jouw persoonlijke gelofte en dus helemaal aan jou hoe het eruit komt te zien!
Tips voor het schrijven van je trouwgelofte: Do’s & Dont’s
Do’s
- Houd het bij jezelf. Het is jouw gelofte, jouw woorden aan je aanstaande en niemand anders heeft daar wat mee te maken.
- Neem de tijd voor het schrijven van je gelofte. Geef en gun jezelf de tijd om goed na te denken over wat een gelofte precies inhoudt en wat je er vervolgens in wilt zetten.
- Houd een notitieboekje bij. Ideeën en inspiratie komen soms niet vanzelf (en al helemaal niet wanneer je het schrijven van je gelofte voor je uitgeschoven hebt en je nog maar een paar dagen hebt…). Verzamel in de loop van de maanden, tijdens de voorbereiding van je bruiloft, herinneringen, gedachten en gevoelens en schrijf ze op in je notitieboekje. Je hoeft uiteindelijk niet alles te gebruiken wat je verzameld hebt, maar je hebt zo wel en basis gelegd voor jouw gelofte.
- Schrappen, schrappen, aanpassen en nog eens schrappen. Lopen de zinnen goed? Staan er geen gekke woorden in en hebben stukjes niet dezelfde betekenis?
- Laat een ander (iemand die dichtbij je staat) er objectief naar kijken en stel dezelfde vragen als hierboven.
- Oefen hardop. Dit helpt! Je hoeft echt niet perse alles uit je hoofd te leren, een spiekbriefje is oké. Maar door hardop te oefenen hoor je of zinnen lekker lopen en of bepaalde woorden wel mooi klinken.
- Stel een deadline voor jezelf. Het gebeurt zo makkelijk dat het schrijven van je gelofte aan je aandacht ontsnapt en dat je plotseling een week voor je bruiloft beseft dat je er nog helemaal niets aan gedaan hebt. Dat zou zuur zijn, want extra stress voor je bruiloft kan je absoluut niet gebruiken. Spreek desnoods samen met je lief een deadline af, zo kun je elkaar eraan herinneren en stimuleren om er mee bezig te gaan.
- Gooi er een leuke anekdote in van jullie samen. Een gelofte is over het algemeen tranen trekkend en een grapje tussendoor kan heel fijn zijn om de spanning wat te minderen. Niet alleen voor de gasten, ook voor jezelf.
- Last but not least; spreek vanuit je hart!
Dont’s
- Woorden gebruiken die je normaal nooit zegt. Een meeslepend poëtisch verhaal is mooi, maar als dat niet bij je past en je in je dagelijks leven niet zulk taalgebruik hebt, doe het dan niet. Je gelofte is een reflectie van jezelf, houd het daar ook bij.
- Een ellenlang verhaal houden. 2-4 minuten voor je gelofte is een goede richtlijn. Je gasten en je lief zitten echt niet te wachten op een heel betoog van 10 minuten (tenzij je een hele goede verhaalverteller bent en je zeeën van tijd hebt ;) ).
- Dingen zeggen die niet waar zijn. Dat klinkt natuurlijk logisch, maar het is heel makkelijk en aanlokkelijk om je verhaal wat op te dikken en te romantiseren. Een beetje mag best, maar houd het dicht bij de waarheid.
- Je gelofte zonder spiekbriefje uit je hoofd uitspreken, terwijl je er niet volledig achter staat. We zijn niet allemaal goede verhaalvertellers. Als je bij voorbaat al knikkende knieën en zwetende oksels krijgt, lees je gelofte dan gewoon voor. Of schrijf de belangrijkste punten op als je daar goed in bent. Wil je liever niet met een wit a-4tje voor je lief en alle gasten staan? Schaf dan een mooi notitieboekje aan, waar je de gelofte in op kan schrijven. Dat ziet er mooier uit, maar dat betekent niet dat je gelofte er ook mooier van wordt ;).
- De gelofte lager op de lat leggen en al je energie stoppen in het regelen van de rest van de bruiloft. Marit heeft dit (helaas) zelf moeten ondervinden en vertelt erover in deze blog >> Waarom je echt geen perfecte bruiloft hoeft te hebben