Trouwen is iets moois. Je viert de liefde met de mensen van wie je houdt. Alleen soms zijn de mensen die je er het liefst bij wilt hebben er niet meer. Dan voelt alles ineens heel dubbel. Daarom deze blog: trouwens tijdens het rouwen!
Om het even over een persoonlijke boeg te gooien: zelf verloor ik mijn opa dit najaar aan corona. Hij was de man tegen wie ik opkeek, sinds mijn vader nooit in mijn leven is geweest. Ik durf zelfs te zeggen dat mijn opa misschien wel de persoon zou zijn die me ooit naar het altaar zou begeleiden. Nou ligt de grote dag voor mij nog ver in de toekomst, maar voor jou wellicht niet.
Voel de aanwezigheid
Al ben je niet spiritueel, het is toch fijn om jezelf voor te stellen dat je geliefde erbij is. Wie weet schijnt de zon terwijl er regen was voorspeld, of gaat er een vlinder op je hand zitten: het zijn fijne, kleine dingen die de aanwezigheid van je loved one even kenbaar maken.
Heb geen schuldgevoel
Bij rouw komen vaak schuldgevoelens kijken. En daarmee bedoel ik niet alleen dat je jezelf afvraagt of je iets anders had moeten doen. Het gaat meer over het schuldgevoel dat je doorgaat met je leven, terwijl het leven van je geliefde is gestopt. ‘Ga ik nu echt een bruiloft vieren alsof er niets aan de hand is?’ vraag je je misschien wel af. Ja, dat ga je doen, want de persoon die je mist zou niet anders willen.
Praat, praat, praat
Houd je geliefde als het ware in leven door over diegene te praten. Dat hoeft niet per se tijdens je bruiloft, maar kan ook in de tijd ervoor. Bespreek herinneringen, frustraties of schuldgevoelens: wat je maar wil. Het gaat erom dat je je gevoelens en gedachten niet opkropt. Maak mentaal de weg vrij om volledig van je grote dag te genieten!
Houd je geliefde dicht bij je
Hiermee bedoel ik dat je je loved one misschien kunt verwerken in je bruiloft. Dat vergroot het gevoel dat de persoon die je mist toch aanwezig is. Hieronder een aantal manieren om je geliefde een speciaal plekje te geven tijdens je grote dag:
- Maak een kleine fototentoonstelling met leuke foto’s van je overleden dierbare(n).
- Neem je overleden dierbare(n) op in een eventuele speech.
- Naai een stuk kleding van een loved one aan de binnenkant (of buitenkant, you do you!) van je trouwkleding.
- Houd een plaatsje voor je overleden dierbare vrij tijdens de ceremonie. Als je geen lege stoel wilt, kun je er iets neerzetten wat met je geliefde te maken heeft. Denk aan een foto of je loved one’s favoriete bloemen.
- Verwerk een favoriet (of meerdere) van je dierbare in de bruiloft. Je kunt hierbij denken aan een lied, bloemen, eten, enzovoorts.
Bepaal je eigen tempo
Rouw is ingewikkeld. Ieders rouwproces is uniek, dus de jouwe ook. Heel handig dus, al die tips, maar het is natuurlijk makkelijk praten. Misschien zit het verlies nog heel vers in je gedachten en ben je er helemaal niet aan toe om je bruiloft nu te vieren. Dat is niet erg. Je kunt eerst leren omgaan met je verlies en dán trouwen. Niks is verplicht. Zo lang jij je maar goed voelt.
Ik hoop dat je de kracht kunt vinden om met je verlies om te gaan. Wie weet helpen deze tips om je bruiloft toch nog met veel plezier te kunnen vieren. Dat is heel belangrijk. Maar nog belangrijker: luister naar jezelf en wat je op dat moment aankunt. Onthoud ook: een overleden dierbare hoef je niet los te laten, je moet diegene alleen anders leren vasthouden.
Headerfoto: Jorge Jager Photography