Waar moet je nu eigenlijk op letten bij jullie zoektocht naar die perfecte trouwringen? Wij geven je 7 belangrijke tips bij het vinden van jullie unieke trouwringen!
Note:Tijdens mijn zwangerschapsverlof schrijven een aantal van mijn fantastische Lievelingsleveranciers gastblogs voor Girls of honour. Deze blog over unieke trouwringen is geschreven door Rings of love.
Trouwringen dragen jullie de rest van je leven, dus die moeten mooi en vooral van goede kwaliteit zijn. Maar waar kun je nu eigenlijk op letten tijdens jullie zoektocht naar die perfecte trouwringen? Wij geven jullie 7 belangrijke tips bij het vinden van jullie unieke trouwringen. Of je nu kiest voor traditionele of voor unieke trouwringen, met deze tips ben je zeker geholpen.
Standaard set of zelf samenstellen?
Je kunt hiervoor naar een winkel gaan of naar een edelsmid. Maar je kunt ook gewoon bij jullie thuis trouwringen passen en uitzoeken met een trouwringspecialist. Het is natuurlijk erg persoonlijk om thuis aan jullie eigen (keuken)tafel uitgebreid trouwringen te passen op een moment dat het jullie uitkomt (zelfs ’s avonds en in het weekend). En het kiezen en zelf samenstellen van jouw eigen unieke trouwring is een hele toffe beleving. Je kiest hierbij niet alleen zelf de kleur en de breedte van jouw trouwring, maar ook de bewerking, de diamantmogelijkheden en de gravure. Het kan allemaal en zelfs ook nog onafhankelijk van elkaar, als je niet voor een (saaie) set trouwringen kiest en anders dan anders wilt zijn. Het belangrijkste is natuurlijk dat je een trouwring kiest die écht bij jou past. Je kunt er ook voor kiezen om op internet trouwringen te kopen, maar of dat nou echt verstandig is lees je hieronder…
De allerbelangrijkste TIP voor trouwringen
Een trouwring moet je echt beleven door de ring aan jouw hand te zien en te voelen. Waarom dat zo belangrijk is? Een trouwjurk trek je ook aan om te zien of het dé jurk van jouw dromen is. Hetzelfde geldt voor een trouwring. Op een foto of op de display kan een ring prachtig lijken, maar aan je hand kun je dat ineens heel anders beleven. De kleur, pasvorm, breedte, dikte en bewerking doen heel veel aan jouw hand en moeten wel bij jou passen.
Elk model heeft een andere pasvorm (strak of klassiek bol en alles wat er tussenin zit), dus het is ook erg belangrijk om een ring aan jouw hand te voelen. Het secuur opmeten van jullie ringmaat is daarbij ook essentieel, want de juiste maat is ook sterk afhankelijk van de door jullie gekozen pasvorm. Het is dus wel een uitdaging om deze beleving online te ervaren, want dit is eigenlijk onmogelijk. Deskundig advies van een trouwringspecialist is dus erg prettig en soms essentieel om uiteindelijk te komen tot jullie unieke trouwring.
Meer belangrijke trouwringen tips op een rij:
- Let op dat de trouwring uit 1 geheel bestaat. Bij de productie van trouwringen van de hoogste kwaliteit wordt in de basis uitgegaan van een gegoten (gouden) buis. Deze buis wordt vele malen verhit en gewalst om te komen tot de juiste ringmaat en de juiste ringdikte. Dit proces geeft kracht aan het edelmetaal en zorgt ervoor dat jullie ringen uit één stuk bestaan en dus overal even sterk zijn (geen risico op breuk). Soms wordt een ring op een andere wijze geproduceerd, waardoor een soldeernaad aanwezig is. Wordt de ring op een andere wijze geproduceerd, dan bestaat de kans op het breken van de ring op de soldeernaad.
- Een kleur van het edelmetaal bepalen hangt af van jullie smaak en of het mooi staat aan je hand. Ken je de nieuwste kleur abrikoosgoud al? Deze kleur is prachtig, chique en valt zeer in de smaak bij bruidsparen. Goud is van nature geel. Om tot andere kleuren goud (rood-/rosé-, abrikoos- of witgoud) te komen worden andere edelmetalen toegevoegd. Dit geeft tevens hardheid aan de ringen (zie hierna bij karaatgehalte).
- Wat houdt het karaatgehalte precies in? Van nature is puur goud 24 karaat, maar puur goud is te zacht om sieraden van te maken (kwetsbaar). Om goud harder/sterker te maken worden hardere edelmetalen toegevoegd (zoals palladium, koper etc.), zodat het geschikt is om bijvoorbeeld een ring van te maken. Om aan te duiden hoeveel puur goud in sieraden zit, wordt het karaatgehalte middels een stempel/keurmerk aangebracht.
Een voorbeeld van de hoeveelheid puur goud is:
- 18-karaat bevat 75% puur goud;
- 14-karaat bevat 58,5% puur goud;
- 8-karaat bevat 33,3% puur goud.
Het aanvullende percentage tot 100% bestaat dus uit andere hardere (edel)metalen.
Let op: volgens de Waarborgwet in Nederland mag goud pas goud genoemd worden als het minimaal 14-karaat is.
- Trouwringen hoeven natuurlijk niet te worden gekocht als set, want iedereen wil toch apart en uniek zijn. Die keuze is geheel aan jullie. Overigens is het kiezen en ontwerpen van unieke trouwringen niet per definitie duurder.
- Trouwringen kunnen ook van andere edelmetalen worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld palladium, titanium, platinum of zilver. Staal wordt niet aangeraden in verband met veiligheid. Staal is zo hard dat dit in noodgevallen slecht doorgezaagd kan worden (tevens geleidt staal, waardoor risico op enorme brandwonden!). Overigens is zilver te zacht en daardoor erg kwetsbaar, waardoor je hier niet een huwelijksleven lang mee zult doen.
- Wat kosten trouwringen? Trouwringen zijn leverbaar in veel prijsklassen. De prijs wordt met name bepaald door jullie ringmaat en de breedte van de ring (gewicht edelmetaal). En dit is weer afhankelijk van de koers van het edelmetaal, welke dagelijks fluctueert en tevens wereldwijd gelijk is. Maar ook het aantal diamanten is natuurlijk van invloed. In de verschillende kleuren goud zit ook nog eens prijsverschil vanwege de legering (samenstelling van het 14-karaat goud) en is bi-color prijziger dan één kleur. Wellicht goed om te weten: gemiddeld besteden bruidsparen in Nederland €1.600 aan een set trouwringen (bron: Girls of Honour). Dit was echter wel voordat de Covid-pandemie uitbrak. Inmiddels ligt het gemiddelde iets hoger,
Met deze tips kan jullie zoektocht naar unieke trouwringen beginnen!
Coverfoto: KenT Fotografie
Foto’s in het artikel: Jippey Media