Hoe goed begrijpen en steunen jouw partner en jij elkaar? Denk je dat jullie daar even goed in zijn? En hoe kun je het verbeteren? Maud deelt haar kennis èn tips.
Begrip en troost bieden aan je partner wanneer die iets vervelends meemaakt op werk lukt je waarschijnlijk wel. Maar als je het niet met elkaar eens bent, bijvoorbeeld over de taken in het huishouden, of over de oplossing voor een (gezamenlijk) probleem. Tja, dan wordt het al een stuk lastiger om begrip voor de ander op te brengen. Dan ben je vaak vooral bezig met hoe jij er tegenaan kijkt en misschien zelfs met pogingen je partner te overtuigen van jouw gelijk. Je bent minder bezig met het begrijpen van de ander, laat staan met steunen…
Elkaar begrijpen vraagt om empathie
Om je partner te begrijpen is het belangrijk dat je probeert om je in te leven in de ander. Vraag je eens af wat hij of zij dacht of voelde op het moment dat jullie zo aan het kibbelen waren. Heb je eigenlijk wel enig idee van de beweegredenen van de ander? We denken vaak dat we dat wel weten, maar onderzoek laat zien dat het heel vaak niet klopt.
De mate waarin we in staat zijn om echt te weten wat een ander denkt en voelt wordt ook wel empathische accuraatheid genoemd. Uit onderzoek van Hinnekens, Verhofstadt en Ickens (2015) blijkt dat de empathische accuraatheidscores voor de eigen partner slechts 20,7% is. We hebben het dus voor 20% bij het rechte eind en weten dan echt wat de ander denkt en voelt. Dit betekent dus dat we het voor zo’n tachtig procent mis hebben wanneer we gissen naar de gevoelens van onze partner.
Opvallend is dat dit percentage erg dicht ligt bij wat we denken dat vreemden mensen denken. De accuraatheidscores voor een onbekende is 16,7%. Had jij niet ook gedacht dat je de gedachten en gevoelens van je eigen partner veel beter zou kunnen inschatten dan die van een volslagen vreemde? Best bijzonder, maar daar is dus weinig van waar!
Het draait om motivatie (en niet om lang samenzijn)
Uit datzelfde onderzoek blijkt dat het uiteindelijk vooral draait om motivatie. Wíl je de ander graag goed begrijpen? Zo ja, dan is de kans op een correcte inschatting al een stuk(je) groter. Je zou misschien verwachten dat je de gedachten en gevoelens van je partner steeds beter kunt inschatten naarmate je langer samen bent.
Toch is dit niet waar, want juist bij lang bij elkaar zijnde koppels dáált de empathische accuraatheid. Wat blijkt: we denken dat we de ander inmiddels wel goed kennen en dat maakt ons minder gemotiveerd om echt moeite te doen de ander te begrijpen (en vervolgens ook te steunen).
Steunen vrouwen hun partner beter dan mannen?
Over het goed kunnen steunen van de ander, blijken aardig wat stereotiepe beelden te bestaan. Zo menen velen dat vrouwen – vaak wat zorgzamer ingesteld dan mannen, ook een stereotiep – hun partner beter kunnen steunen, dan dat mannen dat zouden kunnen. Uitgaand van een heterorelatie.
Uit het eerdergenoemde onderzoek blijkt dat dit helemaal niet het geval is. Mannen en vrouwen zijn even goed in het steunen van hun partner. Een verschil is wel dat vrouwen wat responsiever zijn dan mannen. Vrouwen geven vaker steun op het moment dat dat ook daadwerkelijk nodig is, terwijl mannen het iets vaker op momenten doen die niet per se passend zijn. Dat is natuurlijk wel een veel genuanceerder beeld van het verschil tussen mannen en vrouwen in het elkaar kunnen steunen.
Krijg de steun die je nodig hebt
Uit dit onderzoek kunnen we dus vaststellen dat praten heel belangrijk is. Maak duidelijk aan elkaar wat jullie behoeften zijn, want de ander kan het niet ruiken (en mannen dus sowieso iets minder goed dan vrouwen)! Als je je partner vertelt wat je nodig hebt, kan hij of zij daar tenslotte ook iets mee. En dat vergroot de kans dat jullie er beter voor elkaar kunnen zijn op de momenten dat dat ook echt nodig is…
Bron: Onderzoek van Hinnekens, C., Verhofstadt, L., Vanhee, G. & Ickens, W. (2015):Weet ik wat jij denkt en voelt? Een overzicht van het onderzoek naar empathische accuraatheid en implicaties voor de klinische praktijk.
Meer blogs over elkaar steunen en begrijpen
Een goede relatie is hard werken, maar deze ingrediënten helpen!
Mijn 5 favoriete Ted Talks over liefde en seks
Personal: zo heb ik geleerd om van mijzelf te houden (MET een handicap!)