Welke factoren zijn bepalend voor een stabiele relatie? Hoeveel positieve interacties moeten er naast negatieve interacties bestaan om tevreden te blijven over jullie relatie? En kun je tevreden koppels onderscheiden van ontevreden koppels? Maud zocht het uit en deelt een aantal wetenschappelijke weetjes.
Diverse wetenschappers houden zich bezig met het thema relaties en met wat daarop van invloed is. De Amerikaanse onderzoekers Thomas Bradbury en Benjamin Karney maakten zelfs een model over de dynamiek binnen relaties. Uit hun zogenaamde vulnerability-stress-adaptation model blijkt welke factoren bepalend zijn als het gaat om het hebben van een stabiele relatie.
Stabiele relatie
Ten eerste zijn de individuele karakteristieken van iedere partner zoals hechting, gezin van herkomst, kwetsbaarheden en persoonlijkheid van invloed op de onderlinge communicatie. Hoe ga je met elkaar om, hoe voer je conflicten, hoe verlopen meningsverschillen en lukt het jullie om die al dan niet constructief samen op te lossen.
Maar ook hoe gaan jullie om met het geven en vragen van steun. Die individuele kenmerken van elke partner zijn van invloed op de onderlinge interactie. De communicatie bepaalt vervolgens de tevredenheid over de relatie, en die bepaalt op zijn beurt weer de stabiliteit van de relatie.
Positieve vs negatieve interacties
Ieder koppel is het wel eens met elkaar oneens of heeft discussies. Wanneer beoordeel jij iets als een negatieve interactie met je partner? In het geval van gekibbel of als jullie stevig ruziĂŤn? En wanneer noem je iets een positieve interactie? Is dat alles wat niet negatief is, dus van samen eten tot op de bank hangen en elkaar door de haren kriebelen, of vooral als jullie een goed gesprek hebben?
Volgens John Gottman is een koppel tevreden over hun relatie, als er voor iedere negatieve interactie, maar liefst vijf positieve onderlinge interacties zijn. Gekibbel is dus niet zo erg (op zân tijd), als er maar genoeg leuks en fijns nĂĄĂĄst blijft bestaan!
Tevreden en ontevreden koppels
Wist je dat er een duidelijk verschil bestaat tussen tevreden en ontevreden koppels? Je kunt ze onderscheiden door te kijken naar waar ze het gedrag van hun partner aan âtoeschrijvenâ. Zo schrijven tevreden koppels positief gedrag van hun partner toe aan interne, stabiele zaken. Bijvoorbeeld; âMijn partner neemt bloemen voor mij mee, omdat die van mij houdt.â
Tegelijkertijd schrijven deze koppels negatief gedrag van de partner toe aan externe en tijdelijke zaken: âMijn partner heeft niet gekookt, want die had het vandaag te druk op werk.â Bij ontevreden koppels gebeurt het â je raadt het al â precies andersom. Zij schrijven positief gedrag toe aan externe en tijdelijke zaken. Zoals: âMijn partner neemt bloemen mee, omdat die zeker iets goed te maken heeft.â En negatief gedrag van de partner schrijven ze toe aan interne en stabiele zaken: âMijn partner heeft niet gekookt, omdat die niet van mij houdt.â
De invloed van verwachtingen
Tot slot zijn ook de verwachtingen die partners hebben van invloed op de tevredenheid over de relatie. Als je torenhoge verwachtingen hebt van hoe een relatie zou moeten zijn en van wat je partner allemaal zou moeten doen, dan kan dat nogal eens leiden tot teleurstellingen.
Anderzijds helpt het wel om in elk geval, in enige mate, positieve verwachtingen te hebben. Bijvoorbeeld dat je de ander vertrouwt. Dat zorgt er namelijk voor dat je dingen met elkaar deelt en dat je rekent op elkaars steun en die ook aan elkaar geeft. Belangrijk hierbij is wel dat de verwachtingen diĂŠ je hebt, in ieder geval realistisch zijn.
Hoe is dat bij jullie? Hopelijk ook meer positieve interacties dan negatieve, en een realistische verwachting van zowel de ander als van jullie relatie� Deel je reactie in de comment hieronder!
Meer blogs over een stabiele relatie
Hoe ga je om met social media in je relatie?
Een gelukkige relatie begint bij (houden van) jezelf!