Een goede speech is het bewijs dat woorden net zo krachtig kunnen zijn als daden. Daarom is het niet gek dat je een speech vaak tijdens belangrijke gebeurtenissen houdt. Denk bijvoorbeeld aan een bruiloftsspeech. Het is de ideale manier om een mooie boodschap over te brengen. Geen idee hoe je een goede speech schrijft? Geen zorgen, deze blog voorziet je van tips voor het schrijven van een goede speech!
Allereerst: waarom zou je nou een speech willen geven? Nou, omdat het een mooie blijk van waardering is. Opstaan en je liefde uiten voor een groot publiek getuigt ook van moed en oprechtheid. Zie het maar als een soort brief die je maakt om het voor te dragen. Laten we nu maar gauw doorgaan naar de universele tips. En ik zeg universeel, omdat iedereen ze kan toepassen. Of je nou het bruidspaar bent, de getuige of een andere dierbare.
Een goed begin
Een goed begin is cruciaal voor een goede speech. Je wil iedereens aandacht gelijk pakken. Maak je begin dus niet te zwaar en langdradig, maar begin luchtig. Denk bijvoorbeeld aan een grapje of een leuke anekdote. Zo is het ijs meteen gebroken.
Humor
Je las het net al: humor is een fijn ingrediënt voor een goede speech. Een bruiloft is een vrolijke dag, dus humor is meer dan welkom. Grapjes over bruiloften zijn altijd leuk. Probeer met je grapjes alleen geen mensen te beledigen. Wat voor jou grappig is, kan voor de ander kwetsend zijn.
Niet te veel details
Het kan verleidelijk zijn om je innerlijke Shakespeare naar boven te halen en elk detail uitvoerig te behandelen. Lange zinnen, poëtische bewoordingen: het is allemaal prachtig, alleen niet iedereen heeft daar de aandacht voor. En je wil natuurlijk niet dat mensen halverwege je speech stoppen met luisteren.
Lengte
In een speech van twee minuten kun je je verhaal waarschijnlijk niet kwijt, maar een speech van een kwartier is weer aan de lange kant. Het is daarom handig om van te voren te bedenken hoe lang je speech gaat zijn. Dat hoeft niet op de seconde nauwkeurig te zijn, maar het is handig om een idee te hebben. Tip: tussen de acht en tien minuten is ideaal.
Hou het natuurlijk
Het is verleidelijk om er een blaadje bij te houden en alles volgens een strakke volgorde te presenteren. Helaas kan dit ook afdoen aan de aandacht van de gasten en de oprechtheid. Ja, een structuur is fijn en zorgt ervoor dat de speech te volgen is. Sla daar echter niet in door. Hoe je het zegt is belangrijk, maar wát je zegt is nog altijd belangrijker.
Een goed einde
Een goed einde is haast net zo belangrijk als een goed begin. Het einde zou eigenlijk de lading van je speech moeten dekken. Denk aan nog een leuke anekdote of een beetje humor. Haal in je einde ook geen nieuwe dingen meer aan, maar bouw af.
Tips tegen zenuwen
Een speech geven is natuurlijk vrij spannend. Het is dus niet gek als je zenuwachtig bent. Wel zou het jammer zijn als je zenuwen je belemmeren tijdens de toespraak. Daarom ook nog wat tips tegen de zenuwen, zodat niets je kan tegenhouden tijdens je mooie speech!
- Bereid je goed voor. Logisch natuurlijk, maar doe het ook écht! Zo hoef je niet bang te zijn dat je iets vergeet.
- Film jezelf. Dit valt een beetje onder het mom van goede voorbereiding. Oefen thuis de speech en film het, zodat je weet wat je moet verbeteren.
- Blijf ademen. Door diep in en uit te ademen tijdens stressvolle situaties, geef je je hersenen een seintje dat alles oké is.
Goed, dit waren alweer de tips voor het geven van een goede speech. Hopelijk zul je met jouw speech de show stelen en iedereen omver blazen (ik weet het wel zeker). Zo lang het oprecht is, is het perfect.
Headerfoto: Stories By Light