Social media, wie kan er in deze tijd nog zonder? Maar is het gebruik van social media eigenlijk wel zo gezond voor je relatie? Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van social media zowel een positieve als een negatieve invloed kan hebben op relaties. In deze blog vertellen we er meer over!
Ongezonde vergelijking
Social media kan er voor zorgen dat we ongezonde vergelijkingen maken en onrealistische verwachtingen hebben over relaties. Weinig mensen delen online de negatieve momenten, waardoor alles net een sprookje lijkt. Super onrealistisch natuurlijk, want geen enkele relatie is perfect! Alleen heeft niet iedereen door dat je zo onbewust wordt beïnvloed.
Online platformen zoals Instagram en Facebook laten veel samengestelde en gefilterde berichten zien die een onrealistisch beeld belichten. Het feit dat we deze beelden vergelijken met onze eigen relaties kan zorgen voor grote teleurstellingen en ontevredenheid.
Jaloezie online
Naast de ontevredenheid kan social media leiden tot jaloezie. Vroeger checkten we al op MSN of onze berichten misschien genegeerd werden. Tegenwoordig gaat dat nog een stapje verder. Sommige mensen worden bijvoorbeeld boos als ze zien dat hun partner berichten van anderen leuk vindt of erop reageert. Uit onderzoek is gebleken dat als je jaloers aangelegd bent de kans groter is dat je eindeloos blijft scrollen om de activiteiten van je partner in de gaten te houden.
De positieve invloed van social media
Al deze negatieve aspecten van social media kunnen zorgen voor problemen binnen een relatie. Maar alleen maar slecht is social media ook weer niet. Mensen vinden steeds vaker liefde en vriendschappen online. Dat is ook best logisch, omdat we steeds meer tijd online besteden. Uit onderzoek blijkt dat online ontmoetingen de rol overnemen die familie en vrienden ooit hadden bij het samenbrengen van stellen. Het gemak van 2020 is dat we zelfs in quarantaine vanaf de bank, iemand kunnen leren kennen.
Verbonden blijven!
Nu door naar de voordelen als verliefd, verloofd of getrouwd stel. Social media maakt het mogelijk om in contact met je partner te blijven. Bijvoorbeeld als je niet samenwoont of een lange afstandsrelatie hebt. Volgens onderzoek is ook gebleken dat jonge volwassenen beter in staat zijn om op afstand hun relatie te onderhouden door sociale media. Dit komt doordat het delen van momenten via bijvoorbeeld Snapchat, zorgt voor verbondenheid met je partner. Het is ook een makkelijke manier van communiceren als je niet veel tijd hebt. Een simpel berichtje kan je partner al laten weten dat je aan hem of haar denkt.
Tips voor social media gebruik en je relatie
Social media is dus niet alleen maar negatief of positief voor je relatie. Zo makkelijk is dat antwoord helaas niet. Het slechte zit hem vaak in het overmatige gebruik van social media en het vergelijken . Merk je nou dat je blijft vergelijken? Ontvolg dan de accounts die je een slecht gevoel geven! Uiteindelijk bepaal je zelf welke berichtgeving je binnen krijgt.
En als jij of je partner te veel tijd online spenderen, dan kan je het beste helemaal de berichtgeving van je social media uitzetten. Hierdoor wordt je niet automatisch getriggerd om even snel op je telefoon te kijken. Of je nou fan bent van social media of niet. Jij bepaalt uiteindelijk zelf hoe je ermee omgaat en of het je relatie versterkt.
Headerfoto door cottonbro via Pexels
Op zoek naar nog meer tips? Lees dan ook:
Hoe ga je om met social media in je relatie?
Social media op je bruiloft: Zo doe je dit handig en leuk!
7 x boeken over zelfliefde (want dat verdien jij!)