Een stralende huid op je bruiloft, dat wil je natuurlijk. Hoewel ieders huid anders is en anders op producten en omstandigheden reageert, geef ik je tips voor een ideale skincare routine.
Het plannen van een bruiloft kan gepaard gaan met de nodige stress. Laat dat nou net iets zijn wat je huid juist niet laat stralen. Probeer naast het volgen van een skincare routine alle spanning dus ook een beetje te laten gaan, want dat is zonde. Dan gaan we nu over naar het skincare routine-gedeelte. Spoiler: dé skincare routine bestaat niet. Maar er zijn wel andere tips.
Je huidtype
Een goede skincare routine starten begint bij het bepalen van je huidtype. Heb je een droge, vette of normale huid? Wat werkt wel of niet goed voor je huid? Op de website van Paula’s Choice staat uitgelegd hoe je je huidtype bepaalt. Voordat je dat doet: was je gezicht en wacht eerst een kwartier tot een half uur.
Droge huid
Je huid voelt trekkerig aan en is niet vet. De poriën zijn nauwelijks zichtbaar. Als je huid erg droog is, dan kan-ie snel geïrriteerd, rood en schilferig ogen. De huid maakt trouwens wel talg aan (het is een misverstand dat dit niet gebeurt bij een droge huid), soms zelfs heel veel, maar weet dit niet vast te houden. Misverstand twee: ook met een droge huid kun je gewoon puistjes krijgen. Let dus vooral op dat trekkerige gevoel, schilferigheid en kleine poriën.
Focus: de vochtbalans van de huid herstellen met de juiste skincare. Bepaalde stoffen in je huid moeten worden hersteld. Die stoffen zijn nu beschadigd, waardoor je huid vocht slechter vast kan houden. Kijk met je producten uit voor ingrediënten die je huid irriteren. Ga dus liever voor natuurlijke producten en waak voor geparfumeerde skincare.
Vette huid
Een vette huid maakt te veel talg aan. Je herkent een vette huid doordat-ie erg glimt, en dan met name in de zogeheten T-zone (je voorhoofd, kin en neus). Met een vette huid is het waarschijnlijk dat je last hebt van break-outs en mee-eters. Op de vettere delen zijn de poriën goed zichtbaar. Let op: je kunt denken dat je een vette huid hebt, terwijl je in werkelijkheid kampt met een droge huid. Soms is je huid droog en gaat-ie om te compenseren superveel talg aanmaken, waardoor je huid vet oogt. Spreken met een dermatoloog om echt te onderzoeken wat je huidtype is, kan daarom nooit kwaad.
Focus: het vinden van een skincare routine die helpt om grove poriën minder zichtbaar te maken en puistjes en mee-eters tegen te gaan. Dit kan het beste met bijvoorbeeld gelproducten, of in elk geval skincare-producten die oliebrij zijn.
Gecombineerde huid
Bij een gecombineerde huid heb je vette en droge delen. Het kan dus zo zijn dat er in een bepaald deel van je gezicht teveel talg wordt aangemaakt, terwijl een ander deel snel rood is en schilfert.
Focus: hier combineer je eigenlijk de aanpak tegen een vette of droge huid. Bepaal wel eerst goed welk deel echt droog is en welk deel echt vet.
Normale huid
De term zelf zegt al genoeg: je huid vertoont geen opvallendheden. Je hebt geen verstoppingen of mee-eters
Focus: goede conditie behouden. Je huid is prima in orde, maar dat wil je natuurlijk ook zo houden. Ga niet voor te zware of ingrijpende producten. Houd het licht.
Overig
Dit zijn de meest basic huidtypes. Als je bijvoorbeeld een rijpere huid hebt, of een hele gevoelige huid, dan heeft je huid ongetwijfeld wat extra wensen. Ga goed op onderzoek uit om te kijken wat voor huid je hebt en wat die huid dan nodig heeft.
Dermatoloog
Vind je het nog steeds moeilijk om je huidtype te bepalen? Ga eens met een dermatoloog praten. Die kan je precies vertellen hoe je huid in elkaar steekt, en wat wel of vooral niet werkt. Misschien raadt de dermatoloog je een chemische peeling aan, of een laserbehandeling. Het hangt er allemaal maar net vanaf! Dat advies kan ik je niet geven vanachter mijn scherm ;).
Op tijd beginnen en consequent zijn
Ga niet kort voor je bruiloft ineens allemaal nieuwe producten kopen of een nieuwe skincare routine starten. Als je een routine hebt die prima werkt, waarom zou je dat winnende team dan veranderen? Bovendien: als je vlak voor je bruiloft ineens begint met nieuwe producten, dan weet je niet of je huid er slecht op reageert.
Skincare routine: de stappen
Ieders skincare routine is net weer even anders. Dat zit ‘m bijvoorbeeld in de producten. Toch is er een gangbare volgorde voor het uitvoeren van je skincare. Heb je een vette huid, dan laat je een eventuele olie misschien weg. Maar als je deze producten allemaal in huis hebt, dan is dit dĂ© volgorde!
Stap 1: reinigen
Deze stap is essentieel! Door je gezicht te reinigen met een cleanser die past bij jouw huidtype, haal je overtollig talg, make-up en vuil weg. Dit zorgt ervoor dat je poriën dus niet verstopt raken met achtergebleven shizzle.
Stap 2: toner
Je cleanser pakt een heleboel vuilresten mee, maar om er zeker van te zijn dat je écht alles verwijdert, kun je een toner gebruiken. Een toner kan daarnaast helpen met het verkleinen van de poriën en het egaliseren van je teint. Kies er eentje met ingrediënten die aansluiten op de wens van je huid!
Stap 3: serum
Met een serum kun je ‘problemen’ gericht tackelen. Een serum dringt namelijk diep in de huid door. Bij The Ordinary hebben ze veel relatief betaalbare serums waar actieve stoffen inzitten om problemen te tackelen. Zo helpt niacinamide bijvoorbeeld om de lipide barriĂšre te herstellen. Die barriĂšre helpt je huid om vocht vast te houden. Ideaal voor de droge huid dus. Retinol helpt dan juist weer om de collageenproductie te stimuleren, waarmee je zichtbare tekenen van veroudering kan verminderen. Let wel: ik ben er geen voorstander van om al je rimpels weg te werken om maar in een bepaald keurslijf te passen. Rimpels heb je verdiend, dus die mogen er zijn. Maar als je het huidverouderingsproces wat wil vertragen: skincare is your friend!
Check bij serums wederom wel weer even of dit bij je huid past en of de ingrediënten die erin zitten werken met de ingrediënten die in je andere producten zitten. Vitamine C gaat bijvoorbeeld niet lekker met alles.
Stap 4: oogcrĂšme
Ook een oogcrĂšme kan fijn zijn om in je routine te verwerken. Zo’n crĂšme is speciaal voor het gebied rondom je ogen gemaakt, en bied voor deze plek dus ook betere bescherming. De huid onder je ogen is dunner, en ziet er daarom sneller puffy of vermoeid uit. Met een goede oogcrĂšme kun je dit probleem deels tegengaan.
Stap 5: dag- of nachtcrĂšme
Uiteindelijk wil je een gehydrateerde huid, want hydratatie zorgt ervoor dat je huid straalt. That’s where the moisturizer comes in, ofwel je dag- of nachtcrĂšme. Het doet je huid soepeler en smoother ogen. Ook fijn als je wat make-up wil aanbrengen, dat glijdt er door een moisturizer beter op. Een crĂšme werkt vooral verzorgend en hydraterend. Heb je een vette huid? Vermijd dan liever crĂšmes waar (veel) olie in zit.
Misschien denk je: heb ik ook echt een nachtcrĂšme nodig, is een dagcrĂšme alleen niet genoeg? Ik raad het sterk aan om ook een nachtcrĂšme te gebruiken. Die gaat irritatie die ontstaat gedurende de dag tegen als je slaapt en helpt bij het herstel van de huid. Een nachtcrĂšme is vaak ook een stuk rijker en voller dan een dagcrĂšme.
Stap 6: Oliën
Als je huid extra vocht nodig heeft, dan is een olie zeker een waardevolle toevoeging aan je skincare routine. Een olie is er namelijk op gericht om vocht als het ware vast te zetten in je huid. Met een goede olie hydrateer je dus je huid, maar zorg je er ook nog eens voor dat je huid dat vocht vasthoudt.
Stap 7: SPF
Essentieel! Maar dan ook echt. Zonneschade is funest voor de kwaliteit van je huid. Door een gezichtszonnebrand aan te schaffen en hem elke dag op te smeren als afsluitende stap van je skincare, ga je dit tegen. Je beschermt er je huidbarriÚre mee en gaat huidbeschadiging tegen. Daarnaast houd je je huid zo langer soepel. Belangrijk: ook smeren als de zon niét schijnt. Ja, ook in de wintermaanden!
Goede skincare begint vanbinnen
Goede skincare zit ‘m niet altijd in een dure crĂšme of een gezichtsbehandeling bij de schoonheidsspecialist. Het begint uiteindelijk bij goed voor jezelf zorgen. Ga op tijd slapen en zorg vooral dat je genoeg slaap krijgt, eet maaltijden met genoeg voedingsstoffen en vitamines en zorg ook voor de nodige vitamine D. Eventjes een kwartiertje in de zon zitten (met SPF!) helpt al. Ben je een stresskip? Boek een yogales of bouw momenten in om te mediteren. Uiteindelijk is stress een grote boosdoener voor je huid.
In deze blog vind je wat bruikbare tips om rustmomenten te creëren als je gestrest of gespannen bent. Erg waardevol in het soms toch wat stressvolle proces van weddingplannen. Al is het heel belangrijk om ook daarvan te genieten!
Alle foto’s via Pexels.com.