Jullie hebben de stap gezet om te gaan samenwonen, leuk! Naast financiële zaken zijn er ook een boel andere dingen waar je het er samen eens over moet hebben.
Best een stap samenwonen. Opeens laat je je ouderlijk huis achter, of zeg je vaarwel tegen je studentenkamertje waar je een te gekke tijd hebt gehad. Misschien had je al wel een eigen appartement/huis. Hoe dan ook, jullie kiezen ervoor om samen onder één dak te gaan wonen. Happy times! Maar voordat je de drempel over stapt is het handig als je de volgende punten samen eens goed bespreekt.
Leefregels
Je komt allebei uit een ander gezin of leefomgeving waarin je bent opgegroeid. Daarin heb je gewoontes en regels, normen en waarden van je ouders/verzorgers meegekregen. Dingen die jij als normaal beschouwt, bijvoorbeeld na het avondeten wordt de afwas gedaan. Zo heeft jouw aanstaande ook dingen mee gekregen. Echt waar, als je er over nadenkt en doorpraat, zal je merken dat er verschillen zijn. Aan jullie de taak om die dingen samen te voegen en eigen te maken. Ga na welke gewoontes en regels jullie belangrijk vinden en wat jullie in jullie nieuwe thuis willen doorzetten (of juist niet).
Meubels en waardevolle spullen
Of je nou vanuit je studentenkamer of vanuit je eigen appartement gaat samenwonen, er zullen altijd spullen of meubels zijn die je graag mee wilt nemen naar jullie nieuwe stulpje. Overleg niet alleen over wie het bankstel meeneemt, maar bespreek ook wat jullie mooi vinden en wat niet. Bij mij was het lekker makkelijk, want MJ maakte het niet heel veel uit of hij aan een zwarte eettafel of een eikenhouten zijn avondmaaltje zou nuttigen. Wat wel een dingetje was, was zijn ‘rokersstoel’. Die had hij bij een kringloop voor een paar tientjes opgeduikeld en is er mega trots op. Ik vond ‘em spuuglelijk en bovendien stonk het verschrikkelijk! Toch heeft hij voet bij stuk gehouden, ik mocht tenslotte de rest van het huis bepalen. Na wat gesputter van mijn kant heeft de stoel uiteindelijk een prominent plekje in de woonkamer gekregen (na een grondige schoonmaakbeurt). De grap: hij staat er prachtig!
Bron foto: Unsplash / Jez Timms
Abonnementen
Netflix, Spotify, we hebben het bijna allemaal. Heerlijk om samen op de bank een leuke serie te kijken of op de beat van een lekker nummer de afwas te doen. Dubbel genieten! Dubbel betalen is een ander verhaal. Opzeggen die abonnementen dus. Overleg wie welke opzegt, want zonder muziek of serie is dan weer dubbel pech.
‘Maak jij nu de kattenbak schoon?’
‘Ik heb gister al de was gedaan, nu mag jij.’ of ‘Maak jij nu de kattenbak schoon?’. Regelmatig slingerden we dit naar elkaars hoofd. Totdat we besloten de taken te verdelen. MJ zorgt er bijvoorbeeld voor dat elke week het plastic beneden hangt. Ik ben degene die stofzuigt (ook omdat ik vind dat ik dat beter kan, haha). Verdeel zo de huishoudelijke taken. Zo kun je elkaar er makkelijker op aanspreken. Extra tip: bespreek ook hoe vaak je een bepaalde taak doet. De een zou misschien het liefst elke dag alles spik en span willen hebben, maar de ander leeft het liefst onder een vuilnisbelt. Dat betekent dat je compromissen moet gaan sluiten. De een moet dus leren loslaten en de ander juist een extra stapje doen.
En hoe zit dat dan met geld uitgeven? Dat kan ook zo’n issue zijn. Dat onderwerp zullen we een volgende keer behandelen!