Is jouw levensmotto: geld moet rollen!? Of ga jij juist super bewust om met wat je waaraan uitgeeft? Bij het voorbereiden van de bruiloft loop je er ongetwijfeld tegenaan hoe jullie met je financiën omgaan. Allebei hetzelfde of juist totaal verschillend?
Hoe jullie omgaan met het financiële gedeelte van de bruiloft is een goeie test voor wat je te wachten staat de komende jaren. Wist je dat in een relatie, ruzie over geld bij 20% van de scheidingen een rol speelt? Dat wil je niet. Erover praten kan een hoop gedoe voorkomen.
Ruzie over geld in je relatie voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen, goed dus dat je deze blog leest en wilt werken aan jullie relatie, en de relatie met geld! Met deze vijf tips kun je aan de slag voor je bruiloft, maar ook als je nog geen trouwplannen hebt (of al getrouwd bent). Het belangrijkste om ruzie over geld te voorkomen is communicatie. En daar gaan deze tips je bij helpen:
1. Huwelijkse voorwaarden
Als je gaat trouwen beslis je vooraf of je wilt trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Je bespreekt dan ook of je eerlijk alles samen wilt delen (de inkomsten en de schulden), of dat jullie het anders regelen. Krijg je mot over geld? Dan kun je op deze afspraken teruggrijpen.
2. Overzicht
Bankafschriften, rekeningen, blauwe enveloppen, boetes… Het is geen leuke post om te krijgen en alleen al bij het zien van de envelop kan het zweet je uitbreken. Overzicht kan lucht geven. Maak een begroting van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Hoe staan jullie ervoor? Is er ruimte om te sparen of moet de credit card misschien toch de prullenbak in? Word het samen eens!
3. Chef financiën
Spreek af wie van jullie tweeën de financiën beheert. Dit is niet de persoon die alle beslissingen neemt over wat je waaraan wilt uitgeven, want dat doe je samen. De chef financiën houdt wel de administratie bij van jullie uitgaven en inkomsten en trekt aan de bel als de cijfers in het rood dreigen te duiken.
4. Een open boek
De grootste mot over geld breekt uit als een van beiden niet eerlijk is. Ook al weet je dat je geld hebt uitgegeven aan iets waar je partner niet achter staat, of heb je zelfs schulden gemaakt, het is superbelangrijk dat je het altijd zegt. Doe je het niet dan komt je lief er heus wel een keer achter en breekt de pleuris uit. Je partner zal je niet alleen verwijten maken over het geld, maar ook dat je hebt gelogen. Vertrouwen is de basis voor een gezonde relatie, als dat beschadigt, moet je heel hard werken om het vertrouwen weer terug te winnen.
5. Doorkletsen
Leer elkaar kennen als het om geld gaat tijdens een date night. Crash binnenkort eens met een wijntje op de bank en bespreek de volgende punten:
- Als ik ga shoppen dan:
- word ik als een kind zo blij van binnen
- is er iets goed mis, ik hou helemaal niet van shoppen
- doe ik dat vooral online
- doe ik dat vooral in winkels
- kom ik al snel thuis met dingen die ik helemaal niet nodig heb, maar die wel heel leuk zijn
- koop ik alleen de dingen die ik echt nodig heb
- doe ik mijn best om uit te zoeken waar ik goedkoop kan slagen
- is mijn motto: goedkoop is duurkoop
- houd ik rekening met fair trade en biologische producten
- koop ik graag cadeautjes
- Als ons geld dreigt op te raken dan:
- komt dat als een complete verrassing
- zag ik dat al een tijdje aankomen
- leef ik met de dag en zie ik morgen wel verder
- maak ik me zorgen en start ik een actieplan
- Voor onze bankzaken vind ik het fijn als:
- we aparte bankrekeningen hebben
- we gezamenlijke bankrekeningen hebben
- ik een credit card heb
- ik rood kan staan
- De schulden die jij/hij heeft opgebouwd in het verleden:
- lossen we samen af
- los je zelf af