In gemeenschap van goederen trouwen of onder huwelijkse voorwaarden? Het zijn dingen die je vast al eens hebt gehoord. Maarre: wat betekent dat dan, huwelijkse voorwaarden? En wat houdt trouwen in gemeenschap van goederen in?
Ja, zoals ik al zei: je zult het ongetwijfeld al weleens voorbij hebben horen komen. Het zijn termen waar je nu eenmaal mee te maken krijgt als je gaat trouwen. Misschien weet je vaagjes wat het betekent, maar mis je nog wat context. Dan ben je hier aan het juiste adres!
PS: Erg romantisch is het niet, maar het moet nu eenmaal geregeld worden. Het is vooral voor als het huwelijk ooit ten einde komt, maar hier bij Girls of honour geloven wij in eternal love. Jullie blijven vast voor altijd samen! Maar nogmaals: het moet even geregeld worden. Wat je dan precies regelt, lees je hier.
wat betekenen huwelijkse voorwaarden?
Met huwelijkse voorwaarden leg je eigenlijk vast wat je wel of niet samen wil delen. Dit kan gaan om bezittingen, maar ook om schulden. Denk bij ‘schuld’ vooral aan een hypotheek of studieschuld. Je kunt eigenlijk bijna op maat bepalen wat van jou is. Zo kun je ervoor kiezen om alles wat jullie samen opbouwen te delen, maar dit hoeft niet. De dingen die je aanmerkt als persoonlijke bezitting, blijven van jou. Wat er ook gebeurt! Ook je inkomen en onderneming bijvoorbeeld. Dit leg je vast bij de notaris.
Je kunt met huwelijkse voorwaarden ook laten vastleggen dat wat je tijdens het huwelijk opbouwt, van jou blijft. Dus niet alleen wat daarvoor van jou was. Zo houd je alles gescheiden. Dit is de zogeheten ‘koude uitsluiting’. Of dat voor jou praktisch is, kun je het best bespreken met je notaris.
Trouwen in (beperkte) gemeenschap van goederen: wat betekent het?
Naast trouwen onder huwelijkse voorwaarden heb je ook iets wat trouwen in gemeenschap van goederen heet. En dat is net wat anders geworden sinds 2018 (maar voor stellen die voor die tijd zijn getrouwd blijf het hetzelfde!). Voor die tijd spraken we alleen van ‘algehele gemeenschap van goederen’. Dat houdt in dat je alle schulden en bezittingen deelt die jullie hadden op het moment dat jullie trouwden. Bijvoorbeeld de overwaarde van een huis. Ook erfenissen en schenkingen worden gedeeld als je bent getrouwd in algehele gemeenschap van goederen, tenzij degene waarvan je erft of degene die jou iets schenkt anders heeft aangegeven bij de notaris.
Als je na 2018 bent getrouwd, dan ben je automatisch getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Dan deel je niet meer automatisch alle schulden en bezittingen. Alles wat vóór het huwelijk van jou was, blijft ook van jou als het huwelijk ooit onverhoopt over gaat. Stel dat je 20.000 euro spaargeld had voor het huwelijk, dan blijft dit altijd van jou. Ook schenkingen en erfenissen die jij zelf tijdens het huwelijk krijgt, zijn en blijven van jou (tenzij anders aangegeven). Wat je echter samen opbouwt, wordt verdeeld als het huwelijk ooit eventueel stukloopt.
Bij de beperkte gemeenschap van goederen moet je trouwens opletten dat je alle afschriften en dergelijke bewaart. Zo kun je aantonen dat wat van jou is, ook echt van jou is. Houd dus een goede administratie bij en leg goed vast wat van wie is, ook qua spullen. Al gaan we er natuurlijk vanuit dat jullie voor altijd samenblijven!
Langs de notaris
Wil je graag huwelijkse voorwaarden laten opstellen, dan moet je langs de notaris. Anders zijn de voorwaarden niet geldig. Dat kun je het beste doen voordat het huwelijk is voltrokken, want dan is er samen nog niks opgebouwd. Vind je het moeilijk om te bepalen wat je in de huwelijkse voorwaarden moet zetten? Vraag je notaris gewoon om advies. Die kan vertellen wat in jullie situatie het beste is om op te stellen. Weet je het wel of in ieder geval deels? Neem dan alvast een lijstje mee met alles wat je in de huwelijkse voorwaarden wil laten vastleggen.
Het is trouwens ook goed om te weten dat je de voorwaarden te allen tijde kan laten veranderen of opheffen. Gewoon weer even langs de notaris. Houd bij het opstellen van de voorwaarden uiteraard wel rekening met kosten en tijd. Het kost nu eenmaal wat om op maat gemaakte voorwaarden op te stellen. Denk aan een prijs vanaf 700 euro. Dat voelt als best veel geld, maar zulke formele dingen wil je nu eenmaal goed vastleggen! Bij de notaris kun je dat allemaal naar jullie wensen doen, ook als jullie trouwen in beperkte gemeenschap van goederen trouwens. ;)
Coverfoto: Tumbleweed and Fireflies