Ben jij passief-agressief in je relatie of jouw partner? Of heb je geen enkel idee wat het betekent? In deze blog leggen we het graag aan je uit!
Vertrouwen en eerlijke communicatie zijn belangrijk voor een gezonde relatie. Hoe langer je samen bent, hoe groter de kans dat beide partners passief-agressief worden. Aan het begin van een relatie zitten we vaak op een roze wolk, hallo honeymoon stage! Maar ook dat gaat over en dat is niets meer dan normaal. Het betekent ook dat koppels zich vaker ergeren aan kleine dingen die aan het begin misschien niet eens opvielen.
Wat is passief-agressief?
Als je voor de honderdste keer moet aangeven of je lief de vaat niet wilt laten staan, is het leuke er gauw vanaf. Je kunt er dan voor kiezen om er elke keer wat van te zeggen, of je besluit directe confrontatie te vermijden. Op het moment dat je dat doet en minder directe vormen van communicatie gebruikt, spreken we van passief-agressief gedrag. Dus in plaats van dat je iets zegt van de situatie maak je een nare opmerking. Of je negeert je partner.
Maar ook als je besluit iets te doen wat de ander irritant vindt als reactie is dat een vorm van passief-agressieve communicatie. Het klinkt je vast niet geheel onbekend in de oren. We doen het allemaal weleens of hebben het ooit gedaan, ik in ieder geval wel. Hoewel het misschien onschuldig lijkt, is het een ongezonde communicatiestijl. Je probeert namelijk je partner indirect pijn te doen. Maar ook als je bijvoorbeeld iets bewust niet doet, om je partner te vervelen, spreken we van passief-agressief gedrag.
Waarom doen we het?
Op het moment jouw partner, of jij, continue dit gedrag vertoont, zal het invloed hebben op de relatie. En je begrijpt vast dat dit niet positief zal zijn. Er zijn verschillende redenen waarom we ons passief-agressief opstellen. Het kan aangeleerd gedrag zijn, misschien ben je opgegroeid in een omgeving waar er continue sprake was van passief-agressieve communicatie.
Maar het kan ook zijn dat het een gevolg is van vorige relaties waarin er geen ruimte was voor open en eerlijke communicatie. Of misschien vind je het moeilijk om direct de confrontatie aan te gaan.
Communicatie is key
Wat de reden ook mag zijn, het is belangrijk om je te realiseren dat voor een gezonde relatie open en eerlijke communicatie key is. Praat er dus over, waar komt het vandaan, wanneer doet het zich voor en op welke wijze? Vanuit die vragen kun je de diepte en in gesprek met elkaar gaan. Tip: plan een avondje en ga er goed voor zitten.
Zo’n avond hoeft niet heel zwaar en beladen te worden. Zet chille muziek op, schenk iets lekker fris in en ga lekker op de bank zitten. Het is alleen maar positief dat er tijd en aandacht wordt besteed aan het in stand houden van een gezonde relatie. Je hoeft ook niet alles in zo een avond op te lossen! Merk je dat jullie er echt niet uitkomen samen? Schroom dan niet om een relatietherapeut in te schakelen. Dat is echt geen bad thing, integendeel zelf. Voorkomen is beter dan genezen, om maar even een clichĂŠ op te gooien. Het is wel echt waar!