Weggegeven worden, je jawoord geven, rijst strooien… je kent ze vast wel, die trouwklassiekers. Sterker nog, ze waren er al toen je eigen ouders trouwden. En natuurlijk geven ze dat speciale ‘wij gaan trouwen-gevoel’. Maar wist je dat je ook kunt kiezen voor meer moderne trouwrituelen? In dit blog lees je meer over vier toffe tradities, maar dan helemaal van nu.
Note: Tijdens mijn zwangerschapsverlof schrijven een aantal van mijn fantastische Lievelingsleveranciers gastblogs voor Girls of honour. Deze blog over moderne trouwrituelen is geschreven door Daphne, trouwambtenaar bij Levensceremonie.
1. Jullie entree tijdens de trouwceremonie
De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand vraagt jullie gasten te gaan staan, de muziek begint, en tadá: daar komt de bruid, naast haar vader. Deze traditie stamt nog uit de tijd dat samenwonen not done was. Je trouwde rechtstreeks uit het ouderlijk huis en viel nog onder de ‘bescherming’ van je vader.
Tja, dat was toen. En nu? Het kan natuurlijk zijn dat je het wel een mooi gebaar vindt om samen met je vader naar je aanstaande toe te lopen. Maar weggegeven worden, hoezo? Je voelt je niemands bezit en bent je eigen persoon. Vraag dan aan of de trouwambtenaar of hij of zij het wil omschrijven als “de bruid maakt haar entree, vergezeld door haar vader”. Of bruidegom natuurlijk, wie weet samen met zijn moeder?
Ook mooi:
Maak samen jullie entree. Heel symbolisch om ieder vanuit een andere kant naar elkaar toe te lopen, elkaar in het midden te ontmoeten en dan samen naar voren te lopen. Als gelijkwaardige partners, samen de toekomst in.
2. Je jawoord, vanuit je hart
“… neem je aan tot je echtgenoot/echtgenote … en beloof je getrouw alle plichten te vervullen, die de wet aan de huwelijkse staat heeft verbonden?” Yep, dat is ‘m, de traditionele trouwvraag. En als je officieel trouwt (dus voor de wet), dan moet die vraag ook precies zo worden gesteld. Wel kun je hieraan liefdevolle, persoonlijke beloften toevoegen. Tip: houd ze kort & krachtig, zodat het samen met de trouwvraag als één geheel overkomt.
Kiezen jullie voor ceremonieel trouwen (waarbij je het juridische deel al eerder regelt), dan kun je “ja” zeggen op een eigen versie van de trouwvraag. Deze schrijft jullie eigen trouwambtenaar met liefde voor jullie! Bijvoorbeeld: “… neem je aan tot je echtgenoot/echtgenote … en beloof je trouw om samen te blijven kiezen voor elkaar, vandaag en elke dag opnieuw?”
Ook mooi:
Bekrachtig jullie jawoord met een trouwritueel zoals handfasting – ook wel bekend als ‘tie the knot’. Vroeger symboliseerde die knoop de verbintenis van het bruidspaar, totdat de dominee of notaris weer naar het dorp kwam (dat kon toen wel weken tot maanden duren). Nu voelen die linten om jullie handen als nóg meer samen. En die knoop? Die legt jullie trouwambtenaar, of jullie getuigen. Een eigentijds alternatief voor die houten hamer om jullie huwelijk als gesloten te verklaren.
3. Put a ring on it – maar dan anders
“De trouwring is rond en oneindig, net als jullie liefde” Oké, dat soort clichés voegen niets toe. In ieder geval niet iets persoonlijks. Iets dat echt over jullie gaat, en wat het dragen van je trouwring voor jullie betekent. Dat kun je naar elkaar uitspreken met een ringbelofte; vlak voordat je de ring om de vinger van je aanstaande schuift, vertel je waar deze symbool voor staat.
Dat kan romantisch, bijvoorbeeld “”Ik geef je deze ring, als teken van mijn liefde en trouw, voor jou”. Of juist met een kwinkslag als je gaat voor humor: “Deze ring staat voor mijn liefde en toewijding aan jou, met de belofte je elke zondag ontbijt op bed te brengen”. Doe mij zo’n ringbelofte!
Ook mooi:
Betrek jullie gasten erbij via een ‘ringwarming’: het ringkussentje wordt onderling doorgegeven. Daarbij geeft iedere gast in gedachten een gelukswens aan de ringen mee. Zo worden jullie trouwringen ‘geladen’ met liefde, van iedereen die jullie lief is.
4. Alternatief voor rijst strooien
Vroeger overspoelde de rijst het bruidspaar met symbolische vruchtbaarheid. Maar tegenwoordig zijn trouwlocaties er niet zo dol op. Op veel plekken is het zelfs verboden om met rijst te strooien. Al die korrels kunnen namelijk ontkiemen of na regen veranderen in rijstepap; een crime om op te ruimen.
Gelukkig zijn er goede alternatieven om na afloop van de trouwceremonie mee te strooien. Pas op met bellenblaas. Dat zorgt wel voor mooie foto’s, maar ook voor vlekkerige kringen op je kleding. Kies liever voor natuurlijke varianten, zoals rozenblaadjes of lavendel. Dat ruikt ook nog eens lekker.
Ook mooi:
Geef jullie gasten ieder een puntzak gevuld ‘ecologische confetti’ van bijvoorbeeld Bladconfetti, gestanst uit gedroogde bladeren en bloemen. Strooien maar, met een gerust en goed gevoel.
Zo mooi, om die ‘ouderwetse’ gewoontes in ere te houden, maar dan wel met die actuele twist. TIP: overleg met je eigen trouwambtenaar hoe je ook alle andere elementen van de trouwceremonie helemaal bij jullie kan laten passen. Deze vier moderne trouwrituelen geven je bruiloft in ieder geval die bijzondere betekenis mee, mét een frisse vibe. Vertel, voor welke eigentijdse trouwtraditie ga jij?
Foto’s: ByNadia Photography