Liefde overstijgt grenzen. Wist je dat op dit moment 1 op de 6 Nederlanders in een gemengde relatie zit? Een groot deel daarvan heeft een interraciale relatie, oftewel een relatie tussen mensen met verschillende achtergronden.
Interraciale relaties zijn ontzettend mooi, maar vooral aan het begin misschien best even wennen. De cultuurverschillen kunnen wel eens botsen en dat is oké, als je het gesprek maar aangaat. Naast het begrip voor de cultuurverschillen is het van belang dat je jouw partner van kleur ook ondersteunt. Want discriminatie en racisme is voor veel mensen van kleur een dagelijks conflict. En over de mentale effecten daarvan kan ik helaas zelf meepraten.
Inhoudsopgave
Wat is een interraciale relatie?
Een interraciale relatie is een relatie waarbij beide partners van een ander ras zijn. En alhoewel de term ‘ras’ pas in de zeventiende eeuw bedacht is, is het een wereldwijde denkwijze waarmee we mensen indelen op uiterlijke kenmerken. Binnen elk ras zijn er verschillende culturen en kenmerken. Maar bij de term interraciale relatie hebben we het vooral over de verschillen in cultuur. In een relatie met iemand van het Aziatische ras maakt het bijvoorbeeld verschil of je een relatie hebt met iemand uit China of iemand uit India. Daarbij is cultuur de doorslaggever.
De culturele verschillen, groot en klein, komen dagelijks tot uiting binnen interraciale relaties. Denk aan kleinere verschillen zoals het warm eten om 6 uur ’s avonds tegenover het tweemaal warm eten op een dag. Maar ook in grotere onderwerpen als de opvoeding en wat de kinderen allemaal wel en niet mogen. Omdat er zoveel verschillen zijn, is begrip hebben één van de belangrijkste onderdelen van een interraciale relatie. Het is waar een relatie tussen twee achtergronden begint en eindigt.
Leer luisteren zonder oordeel
We bekijken de wereld allemaal vanuit ons eigen referentiekader. Daarmee bepalen we onder andere wat ‘goed’ en wat ‘slecht’ is. Het is natuurlijk makkelijk om de ander in een interraciale relatie op basis van ons eigen referentiekader te beoordelen. Maar kijk daarmee uit! Je kunt je partner behoorlijk kwetsen als je gewoontes als ‘slecht’ of ‘abnormaal’ beoordeelt. Wees daarentegen een luisterend oor. Stel vragen vanuit oprechte interesse en verdiep je in de cultuur van de ander.
Je partner zal zich gehoord en begrepen voelen. En voor jou is het de kans om iets nieuws over een andere cultuur te leren. Natuurlijk is het luisteren zonder oordeel een wederzijdse actie en mag je dat ook van je partner verwachten. Geef elkaar de ruimte om kwetsbaar te zijn en emoties te tonen. Racisme en discriminatie zijn gevoelige onderwerpen waarmee je bij de ander veel los kunt maken. Lopen de emoties te hoog op? Vraag dan of je partner liever op een ander moment verder praat en doe samen iets leuks of ontspannends om het gesprek af te sluiten.
Wees een ally voor je partner van kleur
Naast het luisteren zonder oordeel is het als partner belangrijk om ook buitenshuis een betere omgeving voor je partner te creëren. Dat betekent niet meer op bezoek bij racistische vrienden, je ouders op discriminatie aanspreken en op de juiste partijen stemmen tijdens de verkiezingen. Neem als partner in een interraciale relatie actief een standpunt tegen discriminatie en racisme. Hoe moeilijk het af en toe ook is. Je wilt toch ook een betere wereld voor je partner creëren, waarin die zich veilig en geaccepteerd voelt? En voor eventuele kinderen die jullie hebben of in de toekomst graag willen?
Door een ally voor je partner te zijn geef je jouw partner een veilig gevoel. Leven met de tegenslagen als persoon van kleur is mentaal al zwaar genoeg. Voor je rechten moeten opkomen voegt daar alleen maar stress aan toe. Het is een act of love als je dat deel uit handen wilt en kunt nemen. En het zal ook bij je partner voor een gevoel van opluchting zorgen: het hoeft niet langer alleen, strijden tegen het onrecht kan nu samen.
Blijf van elkaar leren in een interraciale relatie
En dan ben je er nog niet. In elke interraciale relatie is het belangrijk om van elkaar te blijven leren. Want in elke nieuwe levensfase zul je weer op nieuwe verschillen in cultuur stuiten. Denk aan trouwen en alle gebruiken die daarbij horen. Maar ook aan de opvoeding van eventuele kinderen en de gebruiken die je ze van huis uit mee wilt geven. Als je niet van elkaar blijft leren en begrip voor elkaar blijft tonen, belanden jullie al gauw in een sleur van onbegrip en onenigheden.
Van elkaar leren doe je vooral door het gesprek aan te gaan. Blijf met elkaar praten en durf jezelf kwetsbaar op te stellen. Komen jullie er niet alleen uit, ga dan op zoek naar een therapeut die jullie daarin kan ondersteunen. Die kan je helpen aan nieuwe inzichten om zo weer het beste uit jullie interraciale relatie naar boven te halen.
Veel succes! En geniet bovenal van elkaar en de mooie dingen die een andere cultuur te brengen heeft.
Foto’s: Antoni Shkraba