Australië als huwelijksreis? Absoluut doen! Glenn en ik deden onze roadtrip op standje zuinig, en het was een fantastisch avontuur.
Toen ik 18 jaar was ben ik voor het eerst naar Australië gegaan, lekker backpacken, je kent het wel. Een paar weken werken bij de boer, en dan weer verder trekken. Ik vond het een fantastisch land, en wilde graag weer een keer terugkomen.
Dus toen we een poos op Bali woonden was het hoog tijd om naar dat grote eiland te vliegen. Het is vanaf Bali tenslotte ook maar drie uur vliegen… Maar, aangezien de prijzen in Australië natuurlijk een stuk hoger liggen dan in Indonesië moesten we het allemaal wel een beetje zuinig aandoen. Een roadtrip met een klein budget dus!
Onze eerste ‘gratis’ huurauto. Wat een plaatje toch?!
Een ‘gratis’ huurauto in Australië
Ik ben een planner. Dus ik begon weken van tevoren al met alles uitzoeken wat ik maar kon vinden over goedkoop reizen door Australië. Als backpacker heb ik veel met bussen gedaan, maar om eerlijk te zijn zat ik daar niet echt meer op te wachten als 30-jarige…
En toen vond ik de beste optie ooit (als je tenminste flexibel bent): het gratis ’terugrijden’ van auto’s en campers in Australië. Hoe dat kan? Veel reizigers huren een auto of camper om een specifieke route in Australië af te leggen, maar de andere kant op komt veel minder voor, en die auto’s moeten natuurlijk wel weer terug! Normaal gesproken zou een bedrijf hiervoor een chauffeur inhuren, en dat is vrij prijzig.
Enter TransferCar. Dit is een soort zoekmachine waar verhuurbedrijven auto’s en campers op zetten die dus weer teruggereden moeten worden. Het is even zoeken, en je zit ook vast aan een maximaal aantal dagen, maar als je geluk hebt zit er ineens iets heel bijzonders tussen.
Zo ook bij ons. Een week voor vertrek checkte ik de site, en warempel, er stond een 4×4 op met daktent! We stuurden snel een e-mail, en binnen een dag was onze gratis auto geregeld. Nouja, bijna gratis dan. We betaalden wel zelf de benzine (wat bij de meeste auto’s het geval is). Na nog een mailtje konden we er zelfs nog 2 dagen bij-aan plakken, en dus kon onze roadtrip beginnen: in 10 dagen van Cairns naar Brisbane. Top!
Gratis camperen in Australië: super eenvoudig!
Voor we vertrokken heb ik me verdiept in camperen, toch snel de meest goedkope manier van overnachten in Australië. En ik ontdekte dat er een scala aan gratis campings is. Ze zijn uiteraard niet fantastisch, maar er is vaak een toilethok en ook douches. En dat dus voor helemaal niks!
Onze gratis spots vonden we via de app WikiCamps Australia. Je kunt hier diverse filters aanzetten om zo jouw perfecte spot uit te kiezen. Wij zochten altijd eerst op gratis plekken, en als we niks konden vinden kozen we pas voor een betaalde plek. Maar we waren erg onder de indruk van een aantal gratis plekken! Dus kijk daar zeker eerst naar.
Foto’s van plekken langs de route tijdens onze reis van Cairns naar Brisbane.
Onze route langs de oostkust van Australië
Omdat we vanaf Bali kwamen besloten we om naar Cairns te vliegen: lekker dichtbij, dus geen lange vlucht. In Cairns zijn we twee dagen gebleven, maar als je meer tijd hebt raad ik je zeker aan om de omgeving goed te verkennen. Het is hier namelijk adembenemend! Een paar van de highlights:
- Cape tribulation
- Palm Cove
- De Skyrail Rainforest Cableway (en eventueel ook de trein)
- De Botanical Gardens van Cairns
- Het GRATIS openlucht zwembad van Cairns
Van boven naar beneden. Foto 1 + 3: Palm Cove. Foto 2 is uitzicht van de Skyrail, foto 4 is in de botanischen tuinen in Cairns en de onderste foto bij onze Airbnb met onze eerste huurauto!
Onze route: Van Cairns naar Brisbane
Vervolgens trokken we er dus op uit in onze gratis 4×4 met daktent. We hadden in totaal tien dagen om van Cairns naar Brisbane te rijden. Niet heel erg lang, maar voor ons voldoende tijd! Ons advies? Verdiep je vooral goed in de omgeving rondom Cairns, het is daar echt belachelijk mooi (maar pas wel op voor alle wilde dieren, van kwallen tot krokodillen, they all wan’t to kill you!).
Het grootste gedeelte tussen Cairns en Brisbane is namelijk heel typisch voor Asutralië: leeg en dor. Je komt urenlang geen andere mensen tegen, en de dorpen die er zijn, zijn niet erg interessant. Wat wel de moeite waard is? De trip zelf, en deze hoogtepunten:
- Airlie beach en de Whitsundays natuurlijk!
- Fraser Island – Een begrip in Australië (en van juli t/m november kan je hier walvissen spotten!)
- Rainbow Beach – Hie kan je wilde dolfijnen voeren!
- De Carlo Sand Blow – Prachtige natuur fenomeen
- De plaats Noosa – ontzettend hippe, chille plaats met fijne winkeltjes, mooi strand en heel veel surfers. Hier slapen is wel wat prijzig.
Van boven naar beneden. Foto 1 + 2: de Carlo Sand Blow. Foto 3, 4 en 5 zijn genomen bij Noosa. Foto 6: wilde dolfijnen voeren bij Rainbow Beach.
Onze route: De Whitsunday Islands
Je kan eigenlijk niet langs de Oostkust van Australië reizen zonder een bezoekje aan de Whitsunday Islands. Er zijn allerlei mogelijkheden om deze bizar mooie, knalwitte stranden te bezoeken. Ik heb vooral adviezen voor wat je niet moet doen, haha! Wij waren er precies in het verkeerde seizoen: het regenseizoen (van november tot maart). Het leek eerst nog droog te blijven, en dus boekten we een trip op een zeilboot inclusief overnachting. Maar dat werd dus een grote nachtmerrie… We kwamen namelijk terecht in het begin van een orkaan. Ik heb amper geslapen die nacht en meerdere keren gedacht dat ik doodging (ik ben een kei in overdrijven, haha). Maar eerlijk? Doe het gewoon niet. De boten zijn gemaakt voor zonnig weer, en je kunt dus ook nergens schuilen. We hebben 80% van onze trip in regenjassen met schimmel, in de regen, op het dek gezeten. En daar hebben we ook nog eens achterlijk veel geld voor betaald. Het grote lichtpuntje? Precies toen we aankwamen bij het eiland was het droog. Dus de schoonheid van de Whitsundays hebben we gelukkig wel kunnen zien! En die was het stiekem toch best waard…
Van boven naar beneden. Foto 1: in m’n sexy regenjas. Foto 2 + 3: Whitsundays.
Onze route: Van Brisbane, via Byron Bay, naar Sydney
Brisbane is een toffe stad om een paar dagen te verkennen, maar een stukje meer naar het zuiden vind je Byron Bay. En dat is nog meer de moeite waard! Byron Bay is net als Noosa ook een surfers-paradijs, maar dan een stuk goedkoper en met meer hippies. Er zijn eindeloos veel opties voor lekker eten, en via een wandeling langs de kust (naar de witte vuurtoren) heb je zelfs kans om dolfijnen te spotten. We did!
Naast Byron Bay ligt nog een andere plaats die wat ons betreft de moeite waard is: Bangalow. Nog rustiger, nog leger, maar vol met hippe koffietentjes en fairtrade kledingwinkels.
Vanaf daar zijn we vrij snel doorgereden naar Sydney (we hadden een gratis minivan voor 5 dagen), maar niet zonder op onze gratis campingplek een stuk of tien kangaroes te spotten!
Van boven naar beneden. Foto 1 + 2: de kust en Lighthouse van Byron Bay. Foto 3: kangaroes!
Onze route: Sydney
Volgens mij zei ik al iets over het regenseizoen, toch?! Haha! Nou, naast heel veel droge, lekker warme dagen, hebben we ook in Sydney weer te maken met noodweer. Hagel zo groot als golfballen. Wij zijn ook een keer op vakantie hoor! Haha! Het schijnt echter vaker voor te komen, en het voordeel van een keiharde storm? Het is ook zo weer voorbij…
Dus door naar de leuke dingen van Sydney! Ik ben dol op deze stad. Het is misschien wel mijn meest favoriete stad in de hele wereld. Het hele jaar door een aangename temperatuur, mooie gebouwen, mooie natuur, strand, en nog zoveel meer. Omdat ik al eerder in Sydney was geweest wist ik dat ik hier langer wilde blijven. Dus besloten we om het budget-idee los te laten, en een week lang te bivakeren in het Veriu Sydney Hotel. MEGA AANRADER!Het hotel is echt prachtig ingericht, de kamers zijn ruim (je hebt een eigen keuken en woonkamer) en het ontbijt is heerlijk. Daarnaast kan je via het hotel gratis fietsen lenen (degelijke, Hollandse omafietsen) en daar hebben we dus ook volop gebruik van gemaakt. Ik heb echt genoten…
Sydney is echt de perfecte combinatie van stad en natuur. Je kunt er hele toffe wandelingen doen langs de kust, en op een paar uur afstand heb je bizar mooie natuurgebieden. Mijn aanraders voor Sydney:
- De ferry naar Manly – deze vaart langs The Opera House en ook Manly zelf is leuk om te zien
- Darling Harbour is een heerlijke, ontspannen plek om rond te wandelen
- De botanische tuinen van Sydney zijn enorm! Het is heerlijk om hier een middag rond te struinen, je boek mee te nemen en ergens in het gras te gaan liggen. Vergeet je zonnebrand niet…
- De Queen Victoria Building is een prachtig gebouw waar oude tijden herleven. Shoppen kan hier ook, maar vooral bij luxere merken.
- Bondi Beach moet je gezien hebben! Zeker vanwege het zwembad tegen de rots aan. Wist je dat hier wel eens haaien in terecht komen? Met een flinke storm komen ze soms met een golf zeewater het zwembad in…
- The Grounds of Alexandria. DE hipsterplek van Sydney, dus voor mooie Instagram-shots moet je hier zijn!
- Fietsen over de Harbour Bridge (met je gratis fietsen van Hotel Veriu)
- Maak een wandeling van Bondi naar Coogee langs de kust van Sydney
- Eet en drink in de vele heeeeerlijke tentjes die Sydney heeft!
Algemene tips voor een roadtrip door Australië
- Check bij het huren van een auto altijd goed de voorwaarden. Vaak mag je niet meer rijden zodra het schemerig is in verband met dieren op de weg (vooral kangaroes). De meeste auto’s hebben GPS-trackers waarmee ze kunnen zien of je je hieraan hebt gehouden.
- Wees goed op de hoogte van waar je veilig kunt zwemmen. Australië heeft nou eenmaal veel gevaarlijke wilde dieren. Check bordjes voor kwallen, haaien en krokodillen en ga nooit zomaar ergens zwemmen zonder coastguard. Je wilt echt niet geprikt worden door een kwal zonder dat er hulp is in de buurt…
- Sowieso zijn wilde dieren best een ding. Je gaat er echt niet heel veel zien, maar wees voorzichtig met spinnen en slangen. Klop ook altijd je schoenen uit voor je ze aantrekt, zeker als je aan het kamperen bent.
- In Australië rijd je links!
- Wees altijd voorbereid op pech: zorg voor voldoende water en eten in je auto en neem eventueel extra benzine mee. Ga je echt de bush in? Dan is basis kennis van het repareren van je auto een must. Er zijn wegen waar soms dagenlang geen mensen komen…
- Download offline kaarten op Google Maps EN neem papieren kaarten mee (bij huurauto’s krijg je dit er vaak bij).
- Enjoy it!