Facebook, Instagram, Snapchat, het hoort er tegenwoordig allemaal bij. We zitten bijna allemaal wel op social media of het nou voor persoonlijk gebruik is of zakelijk. Lunch, snap! Dagje uit, Insta! Feestje, post! We delen steeds meer en steeds vaker, maar wat is wijsheid als het aankomt op je relatie? En deel je wel of niet wachtwoorden met je lief? Lees hier de belangrijkste do’s en dont’s!
Nu even niet!
Best handig een mobiel apparaat, vooral als je op reis bent en kan Facetimen met manlief. Alleen zijn er soms van die momenten waarop we dat ding liever kwijt zijn. Zo is het behoorlijk irritant als je lief nonchalant door de tijdlijn scrolt terwijl jullie op date zijn. De beste manier om irritaties te voorkomen is door te communiceren. Door eerlijk te zijn over wat je vervelend vindt en grenzen te stellen, kom je al een heel eind. Het kan ook handig zijn om afspraken te maken over het gebruik van social media. Door bijvoorbeeld af te spreken dat de telefoons op stil staan tijdens het avondeten.
Joke de Vries relatieconsulent bij Buro Nij adviseert om te blijven communiceren. “En dan wel face-to-face en niet via een appje als je naast elkaar op de bank zit.” Daarnaast geeft ze aan dat het belangrijk is om elkaars gevoelens serieus te nemen. “ Praat met elkaar: wat wil jij? Wat wil hij? En wat gaan jullie daar samen aan doen?”
Social media in je relatie
Het is natuurlijk leuk om een foto te delen van jou en je lief. Maar vraag jezelf eens af waarom je het doet? Als je wilt bewijzen dat jullie het leuk hebben samen, omdat andere stellen dit ook doen, laat die foto dan maar zitten. Je hoeft je relatie niet aan de buitenwereld te bewijzen. Op social media maken we dingen vaak mooier dan ze zijn, maar geen enkele relatie gaat alleen over zonnegeur en mannenschijn. Dus waarom dat beeld neer willen zetten? En ook de discussies tussen jou en je partner zijn er niet om te delen met het wereldwijde web. Grote kans dat je het probleem daarmee groter maakt.
Ook Joke ziet regelmatig stellen die worstelen met social media.“Mensen spiegelen zich vaak aan wat ze zien online en gaan daardoor twijfelen aan hun eigen relatie.” Joke noemt het geloven in een mythe want al die mooie plaatjes zijn niets meer dan momentopnames. “Kijk samen naar de boodschap die jullie uit zo’n beeld halen en nuanceer het.”
Dat jij het trouwens leuk vindt om alles te delen betekent niet dat je partner dat ook vindt. Praat erover met elkaar, eerder vroeger dan later. Het is belangrijk om te weten hoe de ander erin staat zodat je ongemakken kan voorkomen. In plaats van je aandacht te richten op het beeld van je relatie op social media is het veel verstandiger om je te richten op je relatie in het echte leven. Wist je trouwens dat uit onderzoek is gebleken dat gelukkige koppels het minst posten? Dus laat liggen die telefoon en zeg dat wat je online wil plaatsen in levende lijve tegen de gene om wie het gaat.
Wachtwoorden uitwisselen
Sommige stellen wisselen wachtwoorden uit, bijvoorbeeld omdat ze een laptop delen of uit andere praktische overwegingen. Toch is het delen van wachtwoorden niet iets wat je van elkaar kan eisen. Elke relatie is anders en elk individu heeft zijn eigen mate van behoefte aan privacy. Je hoeft ook niet alles van elkaar te weten. Elkaar vertrouwen houdt ook in dat je de ander vrij laat om iets voor zichzelf te houden.
Vind jij het wel belangrijk om wachtwoorden te delen, dan is dat natuurlijk ook prima. Zolang je maar eerlijk bent over de achterliggende reden. Het is geen kwestie van goed of fout, maar van een beslissing die voor jullie beide werkt. Volgens Joke kan het uitwisselen van wachtwoorden en manier zijn om het vertrouwen te herstellen als dat beschadigd is. “Als het vertrouwen beschaamd is, vraagt het veel om het te herstellen, maar het is niet onmogelijk. Het zal alleen niet vanzelf gaan, je zal het moeten laten zien met woorden en daden.” Maar ook hier geld dat het voor iedereen anders werkt.
Grenzen stellen
Op social media is het gebruikelijk om te reageren op elkaars berichten, zelfs als we elkaar niet kennen. We delen onze mening met vreemden en vinden foto’s leuk van mensen die we op straat voorbij lopen. Best gek toch? Een foto liken van een ex is onschuldig, maar als je er tien leuk vindt, kan het zijn dat je partner dat niet op prijs stelt. En zo gek is dat eigenlijk niet, want zou jij je ex overladen met complimentjes als je hem een keer tegenkomt op straat? De lijn tussen wat wel en niet gepast is, is op social media een grijs gebied. Een goed hulpmiddel is om jezelf de vraag te stellen: zou je dit offline ook doen? Zo niet, doe het dan ook niet online.
Hoe ga jij eigenlijk om met social media in je relatie en heb je tips voor andere stellen?
Op zoek naar nog meer tips? Lees dan ook:
– Hadden we wel moeten trouwen? Hoe je relatie van een crisis juist beter wordt
– Elkaar (blijven) waarderen Hoe doe je dat?