Je partner staat een beetje zenuwachtig voor je te wiebelen, en opeens zakt je lief door een knie en komt er een ring tevoorschijn. Oh yeah! Je wordt ten huwelijk gevraagd. Maar hoe zit het eigenlijk met dat knielen voor een huwelijksaanzoek?
Knielen. Het hoort er toch wel een beetje bij. Maar waarom? Dat kan eigenlijk niemand je vertellen. Er is vrijwel nergens een duidelijk verhaal te vinden over de geschiedenis van het knielen. Het is dus een beetje gissen…
Ridders
Zo gaat het verhaal de ronde dat het knielen uit de tijd van ridders en jonkvrouwen komt. Als een man de eer kreeg om geridderd te worden, ging hij door één knie om de hoge eer te ontvangen. Het was in die tijd dan ook een teken van respect en eer.
Ook in de kerk was knielen geen vreemde gewoonte. Tijdens gebeden, of voordat je de kerk inging, werd er geknield. Op deze manier werd respect getoond aan een god.
Overgave
Nog een vorm van knielen kwam voor in het geval van een oorlog of wedstrijd. Zodra één van beide partijen zich gewonnen gaf knielde hij voor de tegenpartij als teken van overgave, en die overgave zou volgens de verhalen zijn overgenomen bij een huwelijksaanzoek.
Respect, eer en overgave dus. Dat klinkt niet meteen heel romantisch toch? Tegenwoordig wordt knielen gelukkig meer gezien als een romantisch gebaar. Dus daar moet je gewoon keihard van genieten!
Cover foto: Jon Mark Photography