Zodra je een trouwjurk hebt uitgezocht komt er een nieuwe vraag op. Wil je ook een sluier bij je jurk? Voor je daar antwoord op geeft is het leuk om te weten waar die sluier dan eigenlijk vandaan komt!
Waar de sluier vandaan komt, daar zijn nogal wat spannende verhalen over. De sluier werd vroeger dagelijks gedragen door vrouwen als teken van bescheidenheid, een deugd die toen nogal belangrijk was voor vrouwen. Mannen besloten vooral met wie ze wilden trouwen. Ze gingen naar de vader van een vrouw, en vroegen hem om haar hand. De bruid droeg vervolgens de sluier tot het huwelijk beklonken was. Hierna mocht de man zijn kersverse bruid eindelijk zien. (Er gaan zelfs verhalen dat de man zijn bruid dan pas voor het allereerst ziet, en de sluier pas afgaat als ze al getrouwd zijn, zodat hij niet meer weg kan als het toevallig een lelijk eendje is. Lullig!)
Over het afdoen van de sluier is ook een bijzondere theorie. Volgens traditie doet de man de sluier van zijn bruid af, dit zou laten zien dat zij onderdanig is aan haar man. Doe je dit als bruid zelf, dan geef je dus eigenlijk aan dat je een zelfstandige vrouw bent.
Gaan we nog verder terug in de geschiedenis, dan komen we vooral uit bij bijgeloof. Vroeger waren de mensen nogal bang voor geesten en demonen. Om het hen moeilijk te maken droeg de bruid een sluier. Op die manier konden de geesten en demonen haar gezicht niet zien. Zodra ze getrouwd was, kon de sluier af, want dan kon haar man haar beschermen tegen dit soort gespuis (hoe hij dat dan deed staat er jammergenoeg niet bij).
Tegenwoordig is een sluier vooral voor de mooi. Kies er dus eentje uit die je leuk vindt, maar voel je niet verplicht om een sluier te dragen!
Coverfoto: Shutterstock