Het is of wordt waarschijnlijk één van de grotere uitgaven in je leven: je bruiloft. Maar wat als je eigenlijk helemaal geen budget hebt voor een duur feest? No worries, want er zijn genoeg mogelijkheden om gratis te trouwen. Wij vertellen je hoe.
Wat moet je weten over een gratis bruiloft
Natuurlijk zijn er allerlei manieren om op de kosten voor je bruiloft te besparen, maar ook met die trucjes kom je waarschijnlijk nog op een behoorlijk bedrag uit. En dat geld wil je misschien wel helemaal niet uitgeven, of kun je simpelweg niet uitgeven.
Lees ook: Wat kost een bruiloft nou echt? Een realistisch overzicht
Speciaal daarom kent Nederland een wet die alle gemeentes verplicht om de mogelijkheid tot gratis trouwen aan te bieden. Dit is jammer genoeg wel makkelijker gezegd dan gedaan.
Hoe kun je gratis trouwen?
Gratis trouwen wordt met de jaren steeds populairder. Hier zijn verschillende redenen voor, maar de voornaamste is natuurlijk – duh – geld besparen. De wachttijden voor een gratis huwelijk zijn daarom heel, heel lang. Daar komt nog eens bovenop dat veel gemeenten slechts een paar momenten in de week vrijmaken om gratis bruiloften te voltrekken. Het is niet voor niks dat de gratis bruiloft bekend staat als de maandagochtend om 09.00u bruiloft ;-).
Lees ook: Alles wat je wil weten over het plannen van je bruiloft
Wanneer kun je gratis trouwen?
In principe zou iedereen in aanmerking moeten komen voor een gratis bruiloft, ongeacht je inkomen. Het daadwerkelijke moment waarop jullie elkaar het ja-woord kunnen geven, verschilt per gemeente. In Amsterdam kun je bijvoorbeeld op dinsdagen om 10.30u, 10.50u en 11.10u gratis trouwen. In Utrecht hebben ze op maandag om 10u of 10.30u tijd voor je. In Rotterdam zijn ze iets soepeler en hebben ze de maandag van 09u tot 12u voor gratis bruiloften vrijgehouden.
De dagen en tijden waarop je gratis in het huwelijksbootje kan stappen, verschillen dus echt heel erg per gemeente. Om erachter te komen hoe het in jouw gemeente zit, kun je het beste googelen op “gratis trouwen [gemeente waarin je wil trouwen]”.
Mag ik gasten meenemen naar mijn gratis bruiloft OP het gemeentehuis?
Ook dit verschilt heel erg per gemeente – in Amsterdam zelfs per stadsdeel. Zo mag je in de meeste stadsdelen in Amsterdam 20 gasten meenemen, inclusief getuigen en fotograaf. In Utrecht mag je maar 10 gasten meenemen, inclusief jullie zelf – het bruidspaar – en de getuigen en fotograaf. In Rotterdam mag je helemaal geen gasten meenemen, alleen twee getuigen. Ook hier geldt: check op de website van de gemeente waarin je wil trouwen wat de regels voor het aantal gasten zijn.
Mag ik een eigen een ceremoniemeester of trouwambtenaar kiezen?
Je raadt het al: ook dat is in elke gemeente waarschijnlijk weer anders. Onze voorbeeldgemeenten; Amsterdam, Utrecht en Rotterdam gaan in ieder geval voor de basic route. Geen persoonlijke toespraken, geen eigen ceremoniemeester of trouwambtenaar en geen eigen muziek. Deze gemeenten wijzen jou iemand toe en deze persoon doet alleen het officiële gedeelte. Het is ook niet mogelijk om vooraf contact te hebben met de ambtenaar.
Trouwambtenaar voor een dag
Wil je per sé je eigen trouwambtenaar of ceremoniemeester? Bijvoorbeeld een vriend of familielid, of één van onze Lievelingsleveranciers? In veel gemeenten kan dit, zolang je er maar voor betaalt. Deze kosten vind je op de website van jouw gemeente.
Pssst… In deze blog leggen we je uit het verschil is tussen een ceremoniemeester en een trouwambtenaar.
Wanneer je een vriend of familielid als trouwambtenaar wil hebben, moet deze persoon eerst benoemd worden tot trouwambtenaar – ook wel BABS genoemd. Je BABS moet de aanvraag zelf indienen bij de gemeente. Houd er rekening mee dat het best even duurt voordat al het papierwerk is afgehandeld en wacht hier dan ook niet te lang mee. In Amsterdam moet je je aanvraag minimaal vier maanden van tevoren doen. In Utrecht staat hier minimaal acht weken voor. In Rotterdam rekenen ze twee maanden. De kosten hiervoor liggen rond de €250.
Alles wat je moet weten over een trouwambtenaar kiezen of worden voor één dag, lees je hier.
Hoe lang duurt een gratis bruiloft op het gemeentehuis?
Niet lang. Als in, maximaal tien minuten. Fijn als jullie een druk leven leiden, een beetje jammer als je er toch nog een spektakel van hoopte te maken.
Maarre, laat de klok op het gemeentehuis jullie pret vooral niet drukken! Het is natuurlijk helemaal aan jullie wat voor feest jullie er zelf nog van maken. Ga daarna lekker lunchen of uit eten, geef een gezellig feestje thuis (en laat iedereen iets lekkers meenemen om ook hier de kosten te drukken) of plak er samen een weekendje weg aan vast. Want wat je reden ook is voor een gratis trouwceremonie op het gemeentehuis, ook hier geldt de gouden Girls of honour regel: het is jullie trouwdag, dus doe vooral waar jullie je goed bij voelen!
Fotografie: Pexels // Emma Bauso
Lees ook: