Goed slapen is ontzettend belangrijk en zeker als aankomende bruid wil je uitgerust voor de dag komen. Toch slapen we vaak te weinig en halen we weleens een nachtje door zonder stil te staan bij de consequenties.Â
Tijdens het slapen herstelt en repareert ons brein zichzelf. Een proces waarbij voldoende slaap van belang is. Hoe drukker je overdag bent en de hersenen dus aan het werk zijn, hoe meer slaap je nodig hebt. Slaaptekort heeft effect op je concentratie en op je functioneren waardoor je prestaties eronder lijden.
Wist je trouwens dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen? Echt waar! Omdat vrouwen vaker de neiging hebben om meerdere dingen tegelijkertijd te doen, gebruiken ze hun hersenen anders dan de heren. Het gaat maar om twintig minuten, maar als dat geen excuus is om in bed te blijven liggen terwijl manlief een ontbijtje klaarmaakt weet ik het ook niet meer.
Waarom een schoonheidsslaapje verstandig is
Een schoonheidsslaapje doet letterlijk wat de naam suggereert. Slapen maakt ons namelijk mooier. Slecht slapen (op de langer termijn) doet je ouder lijken. Na een nachtje doorhalen zie je er de volgende dag vaak niet op je mooist uit, denk: bleekjes en dikke ogen.
Op de lange termijn leidt het tot een droge en stugge huid. Als we te weinig slapen maakt ons lichaam meer cortisol, een hormoon dat de productie van hyaluronzuur vermindert waardoor de huid droger wordt. Ook wordt door onvoldoende slaap collageen afgebroken. En collageen is juist het gene wat zorgt voor een gladde en stevige huid. De huid bestaat namelijk voor 70% uit collageen.
Dus ben je op zoek naar dat wondermiddel, wat fijne rimpels tegengaat, voor de grote dag? Kruip dan gewoon op tijd je bed in, dat is een stuk goedkoper dan al die dure crèmes.
Hoe kan je goed slapen met spanning?
Natuurlijk wil je goed slapen, maar trouwen is nou eenmaal spannend. Een schaapje, twee schaapjes, drie schaapjes⌠OkÊ, laten we eerlijk zijn, schaapjes tellen om in slaap te vallen helpt niet, maar wat werkt dan wel?
Dim het licht
Lichtsignalen vertellen ons brein wanneer het tijd is om op te staan, en wanneer het tijd is om te slapen. Probeer minstens een uur voor het slapen gaan het licht te dimmen. Hierdoor wordt het slaapverwekkende hormoon melatonine geactiveerd. Vermijdt daarnaast zoveel mogelijk blauw licht, want blauw licht onderdrukt melatonine. Zelfs een glimp van het licht op je telefoon of wekker kan invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Dus stop je telefoon weg voor het slapen of probeer een slaapmasker.
Koele kamer
In de winter zetten we de verwarming liever een graadje hoger dan lager, maar ongeacht het seizoen is het verstandig om te kiezen voor een koele kamer. Experimenteer met een temperatuur tussen 15, 5 en 22,2 graden. Je sokken kan je gewoon aanhouden voor een goede nachtrust.
Fris en fruitig
Een schone kamer zorgt voor rust. Ook een goed matras, kussen, en fijne lakens zijn zeker geen overbodige luxes voor een goede nachtrust. Probeer eens takjes lavandel onder je kussens te plaatsen of op je nachtkast in een vaasje. Lavendel staat namelijk bekend als een rustgevend middel en het staat vast prachtig in je kamer.
Slaap lekker!
Foto: Unsplash / Miguel Angel RuĂz SĂĄnchez