Wist je dat getuigen je huwelijk rechtsgeldig maken? Zonder getuigen kun je dus niet trouwen! Maar… hoe zit het allemaal precies met die getuigen? In deze blog lees je alles over getuigen op je bruiloft!
Alles over getuigen bij je huwelijk
Wat is een getuige?
Het woord zegt het eigenlijk al: ze zijn getuige van jullie huwelijk en kunnen dus bevestigen dat jullie officieel getrouwd zijn. Het is een vereiste als je met elkaar wilt trouwen, om allebei minimaal één getuige te hebben die bij de huwelijksvoltrekking aanwezig is en een handtekening zet op de akte.
Wil je iemand als getuige vragen? Dan moet die persoon meerderjarig zijn en een geldig identiteitsbewijs hebben. Wil je toch ook graag minderjarigen als getuige vragen? Dan kan dat natuurlijk altijd symbolisch! Veel trouwambtenaren bieden de mogelijkheid om ook een kinderakte te ondertekenen.
De Taken van getuigen bij het huwelijk
- Aanwezig zijn: de eerste taak van een getuige is simpel en eigenlijk ook heel logisch: de getuige moet aanwezig zijn tijdens jullie bruiloft. Wie de getuigen van jou en je partner zijn, maakt niet uit. Al is het wel handig dat ze niet te oud zijn en in jullie leven blijven. Als jullie namelijk jullie officiële trouwpapieren kwijtraken, moeten de getuigen kunnen bevestigen dat jij en je lief ook echt getrouwd zijn.
- Handtekening zetten: jullie getuigen zetten hun handtekening onder jullie trouwakte, waardoor het huwelijk rechtsgeldig wordt.
Extra taken voor bruiloft getuige
De taken van de getuigen hoeven zich niet te beperken tot enkel officiële dingen. Jij en je lief kunnen de getuigen ook deel laten uitmaken van het grotere geheel. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het plannen van de bruiloft: jullie kiezen als getuigen waarschijnlijk mensen die dicht bij jullie staan. Deze mensen kun je dus ook fijn betrekken in jullie weddingplanproces. Want: wat extra handen zijn altijd welkom. Oh, én je maakt de getuigen écht deel van jullie gehele bruiloft (en alles wat daarbij hoort)! Daarnaast kennen jullie getuigen jullie goed, dus kunnen ze goed meedenken.
- Speechen: jij en je lief kunnen ervoor kiezen om de getuigen te laten speechen. Let op: dit hoeft niet, dat is echt aan jullie! Maar als het jullie leuk lijkt, kunnen jullie de getuigen de kans geven om al hun wensen en blijdschap voor te dragen in een speech. Superleuk!
- Steun vragen: het leven gaat niet over rozen. Misschien ga je weleens door een moeilijke periode en lijdt je huwelijk daar ook onder. Dan kun je je getuige vragen om steun en advies. Want de steun van een getuige houdt echt niet op na het ondertekenen van de trouwakte!
- Speciale data vieren: iedere trouwdag kunnen jij en je lief samen met jullie getuigen proosten op jullie liefde. Zonder de getuigen hadden jullie immers niet kunnen trouwen…
Hoeveel getuigen mag je vragen?
- Minimaal één per persoon: jij en je partner moeten allebei minimaal één getuige hebben. Officieel bevestigen de getuigen met hun handtekeningen dat beide partners met het huwelijk instemmen. Maar: jij en je lief kunnen natuurlijk samen beslissen wie jullie getuigen worden.
- Wettelijk: volgens de wet moeten jullie minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Leuk om te weten is dat jij bijvoorbeeld drie getuigen mag hebben, en je lief één. Zolang jullie beiden in ieder geval één getuige hebben. Opties genoeg dus!
- Leeftijd: verder is het wettelijk bepaald dat een getuige in Nederland achttien jaar of ouder moet zijn én in het bezit moet zijn van een geldig identiteitsbewijs. Wil je er ook graag kinderen bij betrekken? Dan is het symbolisch ondertekenen van een kinderakte natuurlijk een goed idee.
Wie kies je als getuige bij je bruiloft?
Hier is één gouden tip voor: laat je niet onder druk zetten door bepaalde verwachtingen. Het is jullie bruiloft, dus het de keuze van de getuigen is aan jullie! Zo hoef je niet per se te kiezen voor een familielid, maar kun je ook gaan voor je (beste) vriend(in) of collega. Wat tips:
- Kies iemand waarmee je je verbonden voelt.
- Kies iemand die geschikt is voor deze officiële aangelegenheid.
- Kies iemand die veel voor je betekent.
- Kies iemand waarvan je voelt dat diegene in je leven zal blijven.
- Ben je getuige geweest bij iemands bruiloft? Voel je dan niet verplicht om diegene ook als jouw getuige te vragen. Dat hoeft namelijk helemaal niet.
Wat als je geen getuigen hebt?
Omdat er altijd iets kan tussenkomen… is het handig om vier getuigen te vragen. Als iemand dan onverhoopt in de file komt te staan, of door andere omstandigheden niet bij jullie bruiloft kan zijn heb je altijd nog je andere getuige.
Maar wat nou als er niemand uit je omgeving geschikt is om getuige bij jullie bruiloft te zijn? Of misschien wil je wel in het geheim trouwen… In sommige gemeentes is het dan mogelijk een een zogenaamde ‘stadsgetuige’ in te huren. Vraag naar de mogelijkheden bij je eigen gemeente.
Hoe vraag je je getuigen?
Omdat het voor veel mensen toch een hele eer is om als getuige gevraagd te worden, is het wel zo leuk om daar iets speciaals voor te doen. In deze blog vind je een heleboel opties om jullie getuigen op een bijzondere manier te vragen >
Meer bruiloftsinspiratie?
- Hertrouwen: hoe je de tweede keer net zo speciaal maakt als de eerste!
- Winter- of herfstbruiloft? Deze trouwschoenen moet je hebben!
- Trouwen op het strand in de winter? Je vindt hier inspiratie!
Headerfoto: Nicole Kolkman Photography