Nog steeds trouwt bijna elke bruid in het wit. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis van de witte trouwjurk? En waarom dragen we nog steeds het liefst wit? We zochten het voor je uit.
So it begins: de geschiedenis van de witte trouwjurk
Het is niet helemaal duidelijk waar en door wie de trouwjurk is bedacht. Het is wel altijd zo geweest dat we graag trouwden in onze mooiste jurk. Dit was voor arme families vaak een jurk die al in de kast hing. Als we kijken naar de geschiedenis waren de oude Grieken een van de eerste die trouwden in een soortgelijke trouwjurk. En een van de eerste die de trouwjurk gebruikten als symbool van hun rijkdom. De oude Grieken waren ook een van de eersten die gebruik maakten van de sluier. Deze had wel een andere functie en zag er anders uit. De gele doek werd gedragen ter bescherming tegen de zon en daarnaast stond de kleur geel symbool voor vreugde.
De trouwjurk als statussymbool
Het kiezen van de trouwjurk is een moment suprĂȘme. Een belangrijke gebeurtenis die we graag delen met de mensen die ons dierbaar zijn. Maar kan jij je voorstellen dat je die keuze uit handen geeft aan je schoonouders? In de middeleeuwen was het niet meer dan normaal. Toen werd de trouwjurk gekozen door de familie van je verloofde, omdat zij de jurk cadeau gaven. Een goede trouwjurk stond symbool voor de status van de familie. De kleur speelde toen nog geen grote rol, het ging vooral om de prijs. Het was daarom in rijke gezinnen erg belangrijk dat de trouwjurk gemaakt was van dure stoffen en versierd was met dure accessoires. Dit op zich was natuurlijk geen straf, maar je moest maar net het geluk hebben dat je enige zeggenschap kreeg over je eigen trouwjurk…
Een praktische trouwjurk
De meeste aanstaande bruiden moesten het doen zonder pracht en praal. Een trouwjurk moest het liefst praktisch zijn, zodat je de trouwjurk ook na de bruiloft kon dragen. Veel vrouwen trouwden dan ook in donkere kleuren zoals zwart, bruin en grijs. Na de tweede wereldoorlog werden bruiden zelfs nog praktischer. Toen moest je soms noodgedwongen een kapotte parachute omtoveren tot een trouwjurk…
De koninklijke witte trouwjurk
In de 19de eeuw trouwden bruiden uit rijke families voornamelijk in kleur. Zo trouwden veel bruiden in het blauw, wat toen de kleur van reinheid was. En ook de kleuren rood en geel waren populair onder welgestelde dames. De grootste trendsetters in bruidsjurken waren de dames uit koninklijke families. De witte trouwjurk is mede dankzij de Oostenrijkse keizerin Sisi en met name de Engelse koningin Victoria zo populair geworden. Na haar bruiloft wilden alle vrouwen trouwen in het wit! Maar zelfs nu dromen we weg bij de jurken van prinsessen en koninginnen. Denk maar aan de bruiloften van Prinses Diana, Kate Middleton en onze eigen Maxima.
De witte trouwjurk als favoriet
Het was trouwens niet de eerste keer dat vrouwen in het wit trouwden. De witte trouwjurk werd ook al gedragen in de Romeinse tijd en in het oude Egypte, maar verdween daarna eigenlijk uit beeld. En ook vanuit het Christendom werd trouwen in wit een traditie. De kleur wit stond voor reinheid en onschuld, daarom mochten alleen maagden trouwen in het wit. Deze gedachte is er allang niet meer, maar voor veel vrouwen heeft trouwen in het wit toch een magisch randje. De witte trouwjurk is daarom nog steeds favoriet!