We willen het allemaal; een gelukkige relatie. Maar volgens relatietherapeut Joke begint dat met houden van jezelf! Waarom? En hoe? Dat lees je in deze blog.
Als er een geheim zou zijn of een antwoord wat er voor zou zorgen dat je altijd happy door het leven zou kunnen gaan dan zou dat inmiddels toch wel bekend zijn? Toen ik er tijdens mijn opleiding achter kwam dat de gelukkigste stellen nog steeds ruziemaken en er soms een potje van maken, begon er iets bij mij te dagen… Zou het kunnen zijn dat er geen simpel antwoord is voor een gelukkige relatie?
Of misschien toch wel? Als we praten over een goede relatie kijken we niet zo snel naar hoeveel je van jezelf houdt. En toch zou dat wel eens de sleutel kunnen zijn, want iets wat je niet hebt, kun je ook niet weggeven…
Zo hoort het nou eenmaal
Misschien ben jij wel iemand die vooral lief is voor je partner omdat het nou eenmaal zo hoort, en dat kan dan een beetje een ’truc’ worden. Een truc die best lastig is vol te houden op de dagen dat de ander even niet zo aantrekkelijk is… En dan volgt er natuurlijk al snel ruzie.
Maar als jij weet hoe het voelt om echt geliefd te zijn, als jij van jezelf houdt, dan wordt liefde geven ook een stuk eenvoudiger. Dan is het veel meer een keuze dan een trucje om ervoor te zorgen dat je partner bij je blijft… Je beweegt met de ander mee, kiest er soms voor om je ergens overheen te zetten in plaats van ruzie te maken. Niet omdat je het niet durft te zeggen, of bang bent voor conflict, maar omdat jij het fijn vindt dat de ander het goed heeft. Dat je het geluk van de ander belangrijk vindt. Maar van jezelf houden is soms ook wel aangeven dat iets je tegenstaat, en een grens aangeven.
Van jezelf houden in je relatie
Van jezelf houden betekent voor jezelf zorgen op praktisch en sociaal vlak. Maar ook op emotioneel vlak! Dat jouw emoties van jou zijn en je partner hier niet verantwoordelijk voor is. Dat je bereid bent om te kijken naar dat wat hij zegt of doet, en wat dat bij jou oproept en hoe dat komt. En als je dan een diepere laag in jezelf ontdekt dat je dan samen onderzoekt hoe de ander er voor jou kan zijn. Maar misschien vooral, hoe jij ervoor jezelf kunt zijn. Door bijvoorbeeld te weten wat je nodig hebt om je werkelijk geliefd te voelen. Door je hand op je lijf te leggen op die plek waar je pijn of emotie ervaart. Om diep te kunnen in en uit ademen en ervaart dat je leeft en met je benen op de grond kunt staan ongeacht welke situatie zich voordoet. En vanuit die basis aan te geven wat je graag zou willen ontvangen van je partner.
Maar hoe doe je dat?
Hoe bouw je aan zelfzorg, oftewel houden van jezelf en daarmee bouwen aan je relatie:
- Neem eens onder de loep op welke manier jij laat blijken dat je van je partner houdt. Is dat omdat dit zo hoort? Of omdat je ervoor kiest? Of omdat je bang bent dat hij je anders niet meer leuk vindt?
- Zorg goed voor jezelf! Hoe doe jij dit? Op praktisch en sociaal vlak? Met goede voeding, connecten met je vrienden. Ontspannen, lekker in de natuur, met een boek op de bank of nagels lakken?
- Zorg voor je eigen emoties. Bekijk eens hoe je zelf op je partner reageert of wat dingen met je doen. Ontdek hoe je het beste kunt kalmeren en voor je emoties zorgen.
- Als je je geraakt voelt, wat heb je dan nodig van jezelf? En wat zou je partner kunnen doen of zeggen zodat je je ten diepste geliefd en waardevol voelt? Op zo’n moment kom je eigenlijk even heel dicht bij je eigen hart en kern. Als je daar rust en liefde vindt kun je die ook weer uitdelen.
Dit zijn geen simpele stappen en antwoorden voor geluk (die bestaan dus toch niet ;)). Maar dit is wel een begin van het opbouwen van een waardevolle, liefdevolle relatie. Met de ander, maar ook zeker met jezelf!
Foto’s: Unsplash.com