Wat?! Naar New York met je schoonmoeder? Zo ongeveer reageerde iedereen die ik vertelde dat ik op vakantie ging met mijn schoonmoeder. Vol vraagtekens, gewaagde uitspraken en adviezen. Ik heb geen enkele neutrale reactie gehad.
Het onderwerp schoonmoeder. Vaak wagen we er ons alleen aan als we even lekker kunnen klagen bij vriendinnen. Hoewel we het misschien liever zonder zouden doen, kunnen we er niet omheen. Je partner heeft een moeder. Punt. En dat zij van invloed is, moge duidelijk zijn. De ideale schoonmoeder of schoondochter is ver te zoeken. Toch blijf ik benieuwd, zouden er idealen zijn?
Loyale schoonmoeders
Ik ken mijn schoonmoeder al jaren. Voordat ik verkering kreeg met mijn geliefde kwamen we al regelmatig bij elkaar over de vloer. Mijn schoonmoeder is een actief, zelfstandig en warm persoon. Uiteraard kan ik nog wat andere kanten opnoemen maar er was een aspect wat ik nog niet van haar kende tot ik met mijn geliefde trouwde. En dat was haar loyaliteit. Haar onlosmakelijke band met HAAR zoon, toen dus MIJN man.
Geven en nemen
Een kind ontstaat nou eenmaal uit zijn ouders en zal daardoor altijd (zichtbaar en onzichtbaar) loyaal zijn aan hen. Loyaliteit kun je bijvoorbeeld herkennen aan het trouw zijn aan elkaar. De relatie tussen ouders en hun kind, wordt gekenmerkt door een balans van geven en nemen.
De balans verschuift
In gezonde relaties is er een balans tussen geven en nemen. Maar ja, wat is een goede balans tussen geven en nemen? Dit verschilt enorm per levensfase. Als klein kind geven je ouders veel. Maar als je volwassen wordt, verschuift dit en worden geven en nemen langzamerhand gelijk aan elkaar. Als kind regelen je ouders van alles voor je en troosten je als je bijvoorbeeld een schaafwond hebt. Als je je neus stoot als volwassene ren je (hopelijk) niet meer naar je moeder voor een kusje. Vaak ontstaat er een nieuwe balans doordat je zelf ook initiatief neemt om bijvoorbeeld bij je ouders langs te waaien of een weekendje weg voor ze regelt als ze iets groots te vieren hebben.
Ook emotioneel werk je naar een nieuwe balans toe. Vaak wordt dit bij ouders uitgedrukt in ‘loslaten’, en voor het kind heet dit ‘zelfstandig’ worden. Dit gebeurt niet in een keer. Je snapt dat dit een leerproces is.
Foto: Unsplash/Kazuend
Aardverschuiving
Allemaal leuk en aardig, maar wat heeft dit nou met de ideale schoonmoeder te maken? Op het moment dat mijn lief en ik trouwden zou je kunnen zeggen dat er een aardverschuiving in de loyaliteitsbalans ontstond. Hij en ik werden officieel een ‘stel’ wat betekent dat wij SAMEN gingen leren hoe WIJ over dingen denken, met feestdagen om willen gaan, ONZE smaak van huisinrichting ontwikkelen, bepalen hoe vaak WIJ op bezoek willen gaan bij onze ouders, hoe wij met geld om willen gaan en waar WE wel en geen mening van onze (schoon)moeders over willen.
Vallen en opstaan
Een nieuwe balans zoeken gaat gaandeweg. Dus ook aan de andere kant bij mijn schoonmoeder ontstond een leerproces. Want naast dat mijn geliefde en ik een nieuw WIJ waren geworden, bleef en blijft hij met zijn moeder verbonden. Alleen ging dat er anders uitzien. En dat is met vallen en opstaan gebeurd. Vaak ga je door met de oude vertrouwde manieren en kom je er daardoor achter (en eerlijk is eerlijk met wat ruzietjes erbij) wat je wel en niet wilt en ga je dat bespreken. Ik moest bijvoorbeeld leren om niet als eerste mijn moeder te bellen als er iets was maar met mijn man de zaken gaan bespreken. Hij ging een leerproces aan van zichzelf minder te laten verzorgen door zijn moeder maar ook zelf meer dingen regelen.
In gesprek
Nu denk je misschien, dit is een mooie theorie over balans en loyaliteit maar ik zit nog steeds met mijn schoonmoeder. En juist dat is wat loyaliteit is: die (on)zichtbare invloed die zij heeft. Als je die kunt ontrafelen, aan de orde kunt stellen en er samen over in gesprek kunt gaan dan kom je bij de kern.
Code of honour
Er is echter een codewoord wanneer je het hebt over je schoonmoeder. En dat is RESPECT. Loslaten is nog niet zo simpel als het lijkt. Want elke moeder gaat voor haar kind en wil het beste. Ook al is de manier waarop misschien niet altijd zo praktisch en prettig.
New York
Ons ‘to do’ lijstje met idealen in New York is gelukt! Voor mij werd duidelijk dat de ideale schoonmoeder-dochter relatie niet bestaat maar dat we door onze liefde voor dezelfde man steeds samen onderweg blijven.
Nadenkertje:
Zeg alleen ‘je lijkt je moeder wel’ als het een compliment is!
Bron: NJI
Cover foto: Dario Endara