Weet jij waar bruiloft tradities vandaan komen? Wij zijn fan van een bruiloft waarin jullie je eigen tradities kiezen. Of die nou al jaren bestaan, of dat je ze zelf verzint.
Laat ik beginnen met dit: bruiloft tradities zijn niet goed of fout. Maar, ik ben wel groot voorstander van bewuste keuzes maken over de invulling van je bruiloft. En als je weet waarom bepaalde bruiloft tradities bestaan, dan kan je ook eenvoudig beslissen of het wel of niet bij je past. Tradities kunnen een prachtige toevoeging zijn op je bruiloft! Maar je hoeft het echt niet te doen ‘omdat het hoort’. Dus, welke tradities zou je kunnen skippen?
Bruiloft traditie 1: Bruidsmeisjes
Deze traditie is ontzettend oud, en er zijn verschillende verhalen over de oorsprong. In sommige landen werden bruidsmeisjes ingezet om de bruid te beschermen tegen kwade geesten, ze droegen dan vaak zelfs een vergelijkbare outfit. De meest recente traditie is toch vooral dat je een groep bruidsmeisjes om je heen hebt die je tijdens de bruiloft helpen met wat je nodig hebt, liefst in matching outfits (leuk op de foto’s!).
Bruiloft traditie 2: Een witte trouwjurk
Wist je dat trouwjurken jarenlang heel kleurrijk zijn geweest? De trouwdag was een dag om te laten zien hoe rijk de familie was, en dat werd onder andere gedaan door een trouwjurk van luxe stoffen. De witte trouwjurk werd pas populair na de bruiloft van Queen Victoria in 1840. Het werd ook steeds meer gezien als een symbool van onschuld en puurheid, zeker omdat er van vrouwen werd verwacht dat ze als maagd het huwelijk in gingen. Een witte trouwjurk is om die redenen echt geen must meer, maar toch blijft wit voor veel bruiden favoriet. Waarschijnlijk ook omdat het wel echt past bij ons beeld van een bruid. Toch zien we tegenwoordig ook steeds meer gekleurde trouwjurken terugkomen. Kies dus vooral waar je blij van wordt!
Bruiloft traditie 3: Elkaar pas zien bij de trouwceremonie
Het verhaal gaat dat het ongeluk brengt om elkaar te zien voor de trouwceremonie. Een traditie waar we tegenwoordig niet meer in geloven, maar wat nog wel steeds veel gebeurt. Een andere optie waar veel stellen tegenwoordig voor kiezen is een ‘first look’, elkaar s’ochtends nog voor de trouwceremonie vast even zien. Vaak is hier alleen een fotograaf bij om het bijzondere moment vast te leggen. Maar we hebben ook ‘first looks’ gezien waar juist de hele familie bij is! En ook de traditie van het ophalen van de bruid bij haar ouderlijk huis zien we nog veel. Wanneer jullie elkaar voor het eerst willen zien is helemaal aan jezelf. Wil je dit privĂŠ, of juist met veel mensen erbij? Mijn tip is wel: zorg dat je fotograaf en videograaf erbij zijn. Want hoe je het ook doet, het is zo bijzonder om je aanstaande voor het eerst in vol trouw-ornaat te zien!
Bruiloft traditie 4: Bloemenmeisjes
Ook bloemenmeisjes horen vanuit de traditie bij het beeld van een ‘pure en onschuldige bruid’. Het was vaak een jong meisje uit de familie van de bruid. Nouja, dat idee mag je wat mij betreft uit het raam gooien, haha! Maar iemand bloemen laten strooien blijft natuurlijk ontzettend leuk. Wie dat dan doet, bepaal je lekker zelf. Van je neefje tot je oma, alles komt tegenwoordig voorbij. En het gewoon helemaal skippen kan natuurlijk ook!
Bruiloft traditie 5: Boeket gooien
De traditie van het gooien van een boeket komt voort uit het idee dat het huuwelijksgeluk gaf als je een deel van de bloemen van de bruid wist mee te nemen. Tegenwoordig gooit de bruid haar boeket naar de vrouwen die nog vrijgezel zijn om te bepalen ‘wie de volgende is die gaat trouwen’. Het is tegenwoordig bedoeld als geinige activiteit, maar we kunnen ons voorstellen dat je dit liever wilt overslaan. Een optie is om je bruidsboeket aan iemand te geven die geholpen heeft bij het organiseren van de bruiloft, of misschien aan je oma, of neem hem gewoon lekker zelf mee om er thuis van te genieten! Heb je wel veel vrijgezelle vriendinnen die het dolkomisch vinden om te ‘vechten’ om je boeket? Go for it!
Coverfoto: Mandy Aileen photography