Dat samenwerken af en toe een beetje lastig is, moeten ook wij toegeven. Daarom lees je hieronder 3 tips van relatietherapeut Sharon Blijd (51) voor het plannen van je bruiloft als een team!
Als we alle romcoms mogen geloven, neemt er altijd één iemand het voortouw tijdens het plannen van een bruiloft. De een is mega enthousiast over alles, en de ander kan het eigenlijk niet zo veel schelen… Maar is dat wel echt hoe het gaat? Wij denken dat het anders kan. Er is namelijk niets leuker dan samen aan de slag voor de planning van jullie grote dag.
Niemand is hetzelfde
Ze zeggen dat hoe langer je samen bent, hoe meer je op elkaar gaat lijken. Toch verschillen we allemaal van elkaar. In hoe we denken en dus ook in wat we doen. Dat is maar goed ook, want anders kan een relatie al snel heel saai worden. Helaas zorgen die verschillen ook voor botsingen. Vooral tijdens life events, zoals een verhuizing of een bruiloft, deelt Sharon met ons. Die life events leggen een vergrootglas op de tegenstellingen, waardoor ze ineens wel heel erg opvallen.
Volgens Sharon zijn er eigenlijk drie grote vlakken waarop wij van onze partners kunnen verschillen. In de manier van communiceren, in hoe wij taken aanpakken en hoe wij situaties ervaren. Hoe die drie vlakken effect hebben op het plannen van een bruiloft, en hoe je daar het beste mee om kunt gaan, dat lees je hieronder.
3 tips van relatietherapeut Sharon Blijd voor het plannen van je bruiloft als een team
Tip 1: Ontdek wat je zelf belangrijk vindt
Trouwen doe je samen, maar jullie hebben allebei eigen verlangens. En naast die eigen verlangens zijn er vaak ook wensen vanuit vrienden en familie. Het verplicht uitnodigen van de grootoom en een verre achternicht bijvoorbeeld… Of het traditionele eten dat geserveerd moet worden. Probeer daarom door alle ruis heen te ontdekken wat jij zelf belangrijk vindt.
Maar ook in je relatie heb je behoeften. Een voorbeeld: als je ergens tegenaan loopt, vind je het dan fijn als je partner een luisterend oor biedt of dat die met handige tips komt? En ben je een echte aanpakker en vind je het fijn om alles snel geregeld te hebben of heb je liever dat je partner het voortouw neemt? ‘Stel jezelf daarom de vraag: hoe zit ik in elkaar en wat heb ik nodig?’, geeft Sharon als één van de belangrijkste tips mee.
Tip 2: Deel je behoeften met elkaar
Ga met elkaar in gesprek en deel jullie behoeften met elkaar. Wat willen jullie echt samen? En waarom vinden jullie dat belangrijk? Probeer daarbij alle ruis van vrienden en familie achterwege te laten. Het is júllie grote dag. Een leuke extra tip van relatietherapeut Sharon: ‘Wij hebben onze beide ouders 5 vrijkaarten gegeven en met die kaarten mochten zij zelf vijf gasten uitnodigen voor onze bruiloft.’ Het is een handige tip voor als jullie er echt niet uitkomen bij het opstellen van de gastenlijst.
Maar nog voordat jullie de verwachtingen van de grote dag bespreken, bespreek de verwachtingen in jullie relatie met elkaar. Vertel je partner eerlijk dat je graag hebt dat die luistert voordat je tips ontvangt. Of dat je liever hebt dat je partner wat meer initiatief neemt en je taken uit handen neemt. Doe dit met een open houding, zodat ook de ander zich veilig genoeg voelt om de eigen behoeften met je te delen.
Tip 3: Geef elkaar de ruimte
Na het delen van jullie verwachtingen is het belangrijk elkaar de ruimte te geven. Zo heeft iemand die het wedding-planproces het liefst lijkt te vermijden wat meer verwerkingstijd nodig. ‘Als aanpakker ga je ervoor, maar probeer de ander daar ook in mee te nemen’, deelt Sharon. Een concrete tip van Sharon is om met deadlines te werken. Geef bij de taken aan wanneer ze afgerond moeten zijn. Zo maak je verwachtingen duidelijk en tastbaar. (Tip: gebruik hiervoor onze gratis checklist voor Excel, die heeft automatisch al deadlines voor elke taak!)
‘En probeer er vooral van te genieten’, zegt Sharon. Trouwen is iets moois en ook het plannen van de bruiloft is iets om van te genieten. Door het samen te doen, valt de taak niet langer op de schouders van één persoon en kunnen jullie allebei wat meer ontspannen. Verzin leuke dates bij de taken, zoals een romantische overnachting tijdens het bezoek aan de trouwlocatie of bruidstaart proeven bij jullie favoriete taartenbakker. Het wordt veel leuker als je je bruiloft plant als een team!
Als het echt even niet meer gaat
Ben je met de handige tips van relatietherapeut Sharon Blijd aan de slag geweest, maar blijven jullie botsen? Onthoud dan dat de weg naar jullie bruiloft een voorproefje is op het huwelijk. En een huwelijk bestaat uit geven en nemen. Zijn de dingen die je leuk vindt echt zo belangrijk? Of ben je bereid een compromis te sluiten? Let er wel op dat je daarbij niet over je persoonlijke grenzen heen gaat. Want die zijn en blijven belangrijk.
Misschien vraag je je nu af of het tijd is om de hulp van een relatietherapeut in te roepen. Sharon raadt je aan om in ieder geval een relatietherapeut in te schakelen ‘als jullie steeds in dezelfde patronen terecht komen en er samen echt niet uitkomen’. Wacht dus niet te lang.