Als er iets onmisbaar is op je bruiloft, dan is het wel een bruidsboeket. Het trouwboeket is niet alleen het perfecte accessoire voor bij je bruidskleding, maar ook dé aanvulling op je bruiloft decoratie. Daarom delen wij hieronder alles over het kopen van je boeket, zoals de kosten en bij wie je precies moet zijn.
Weet je eigenlijk al wat voor boeket je hebben wilt? Of ben je nog aan het oriënteren? Ga bijvoorbeeld voor een boeket met pampas á la bohemian of een klassiek boeket met lekker veel (rode) rozen. Kies vooral wat jij zelf heel mooi vindt! Ontdek hieronder hoe je op zoek gaat naar het ultieme bruidsaccessoire… je bruidsboeket.
Antwoord op al je vragen over het bruidsboeket ;)
- Waar koop je een bruidsboeket?
- Hoe lang van tevoren moet ik een bruidsboeket regelen?
- Wat kost een bruidsboeket?
- Welke verschillende soorten bruidsboeketten zijn er?
- Hoe kies je een bruidsboeket?
- En een bijpassend corsage?
- Of bloemen voor de bruidsmeisjes?
- Wat is het idee achter het trouwboeket?
- En wat doe ik na de bruiloft met mijn bruidsboeket?
- Of kies ik voor een duurzaam boeket?
*Klik op je vraag en je krijgt meteen het antwoord te zien! Wel zo handig :)
Waar koop je een bruidsboeket?
Voor een bruidsboeket moet je bij een bloemist of bloemenstylist zijn. Er gaat namelijk aardig wat kunde in het samenstellen van een mooi boeket zitten. Zo moeten niet alleen de kleuren op elkaar – en je bruiloft thema – afgestemd zijn, maar is een balans tussen de verschillende soorten bloemen ook belangrijk. Een aanrader is om je boeket af te nemen bij de trouwleverancier die ook de rest van je trouwbloemen verzorgt. Zo een bloemenstylist is gespecialiseerd in bruiloften en weet daardoor precies hoe je de bloemen perfect op het bruiloft thema aan kunt laten sluiten. Bij welke trouwleveranciers je dan zijn moet? Bij één van onze lievelingsleveranciers. Het zijn professionals en echte creatievelingen die je trouwdag onvergetelijk helpen maken. Onze favoriete bloemisten voor je bruiloft vind je hier:
Hoe lang van tevoren moet ik een bruidsboeket regelen?
Hoe lang van tevoren je een bruidsboeket moet regelen hangt van jullie eigen voorkeur af. Wil je het boeket los van jullie bloemenstyling bestellen? Dan is zo een twee maanden van tevoren voldoende. Maar valt het boeket samen met de rest van de bloemen in jullie bruiloft decoratie? Dan bestel je de bloemen wanneer de locatie en het thema van de bruiloft rond zijn. Dat doe je bij een bloemenstylist. Ideaal doe je dat zo een veertien tot acht maanden voor jullie trouwdag. Op die manier reserveer je een plekje op de planning van jullie leverancier en zorgt die ervoor dat de trouwlocatie op de trouwdag prachtig versierd is. Een bloemenstylist kan namelijk niet teveel bruiloften in één periode plannen. Wil je dus verzekerd zijn van een plekje bij de stylist van je dromen? Maak dan op tijd een afspraak.
Wat kost een bruidsboeket?
Elk bruidsboeket wordt op de behoeften van de individuele bruid of bruidegom afgestemd. Daarom gaat het er net wat anders aan toe dan wanneer je een boeket bestelt bij een bloemist uit de buurt. Want er gaat ook wat meer tijd in zitten. Bovendien heb je bloemen van hogere kwaliteit nodig. Er wordt de hele dag met zo een boeket rondgelopen, dan is het fijn als het boeket er tot op het laatste moment nog prachtig uit ziet, niet waar? Daarom moet je als bruidspaar rekening houden met kosten van rond de € 150,- voor een kwalitatief goed boeket. Maak je gebruik van een bloemenstylist? Dan komen daar de kosten van de bloemenstyling van je bruiloft bovenop.
Natuurlijk is het ook mogelijk om je boeket wel gewoon bij de bloemist in de buurt te kopen of online te bestellen. Ga dan op zoek naar kwalitatief goede bloemen en doe vooraf even navraag. Ook dan is het gangbaar om minimaal zes weken voordat je gaat trouwen het boeket te bestellen. Wil je het boeket liever zelf maken? Ook superleuk! Vooral als je lekker creatief bent. Realiseer je wel dat er veel bij komt kijken. Zoals het uitzoeken van de juiste bloemen en het samenstellen van het boeket. Een leuke tip? Het plukboeket! Daar lees je hier meer over.
Foto: Marieke Zelisse Photography
Welke verschillende soorten bruidsboeketten zijn er?
Voor ieder bruidspaar is er een passend en uniek bruidsboeket. Er is namelijk ontzettend veel keuze als het op trouwboeketten aankomt. Boeketten zonder bloemen of boeketten met droogbloemen. En ook het plukboeket is ontzettend populair! De meeste bloemen zijn in juli en augustus te plukken, dus voor een winterbruiloft is het misschien fijn op zoek te gaan naar een alternatief voor dat mooie plukboeket. Hieronder maak je kennis met de meest voorkomende bruidsboeketten. Staat jouw favoriet er niet tussen? Niet getreurd, dan begin je toch gewoon je eigen nieuwe-boeketten-trend ;).
- Het handgebonden boeket: De naam van het handgebonden bruidsboeket zegt het al. Het gaat hierbij om de manier waarop de bloemen samengevoegd zijn. Het boeket bestaat uit bloemen die met de hand samengevoegd en samengebonden zijn. Dat gebeurd meestal met een lintje of een stuk touw. Dit type boeket heeft een wat nonchalantere uitstraling en is daardoor een leuk accessoire voor de moderne bruid. Populaire typen handgebonden boeketten zijn onder andere het bohemian bruidsboeket en het biedermeier boeket.
- Het draadgebonden boeket: In het draadgebonden boeket gaat iets meer tijd zitten. Maar het is dan wel de duurzamere oplossing. Het houdt je bloemen tijdens de bruiloft langer mooi. Bij het maken van dit trouwboeket worden de bloemen individueel met ijzerdraad vastgemaakt. Daarna worden ze stuk voor stuk aan elkaar vastgemaakt. Dit weerhoud de bloemen ervan om na een poosje slap te hangen en houdt je trouwboeket tot in de late uurtjes als nieuw. Alleen maar fijn!
Bloemen door Blouming Floral Art.
En nog meer…
Naast de bovenstaande bruidsboeketten heb je nog veel meer unieke ideeën. Zo is er ook het hoepelboeket, waarbij de bloemen aan een kleine hoepel vastgemaakt worden. Of een trouwboeket in een klein mandje. Maar ook asymmetrische boeket, waarbij het boeket vaak naar een hart gevormd wordt. Je kunt het zo gek niet bedenken! Laat je op onze Pinterest lekker inspireren door alle verschillende ideeën!
Hoe kies je een bruidsboeket?
Je hebt hierboven kennis gemaakt met de verschillende soorten trouwboeketten. Maar hoe kies je nou een boeket? De allereerste tip is om een trouwjurk te kiezen voordat je een bruidsboeket uitkiest. Op die manier kun je de vorm van het boeket feilloos op je stijl en de kleur van je trouwjurk afstemmen. Bij prinsessenjurken staan wat grotere boeketten heel goed. En bij bohemian trouwjurken staan droogbloemen of trouwboeketten met pampas weer heel leuk. Maar kies daarbij vooral het formaat, de vorm en de kleur die jij het leukste vindt. Naast je trouwjurk is er nog iets heel belangrijks om op te letten bij het uitkiezen van een trouwboeket. Namelijk hoe comfortabel het boeket is om vast te houden. Sommige boeketten zijn nogal groot en zwaar, waardoor je er maar kort van kunt genieten. Maar wil je jouw boeket voor langere tijd vast houden? Kies dan voor eentje die goed gebonden is en niet al te zwaar aan voelt.
Ook het thema van je bruiloft, de thema kleuren en jullie persoonlijke voorkeuren zijn onderdeel van het trouwboeket. Welk boeket past het best bij de sfeer van de dag? En word je er zelf ook blij van? Maak het boeket dan zo persoonlijk als jullie zelf willen. Voeg er naast bloemen bijvoorbeeld ook takken en bessen aan toe. En maak het helemaal je eigen.
En een bijpassend corsage?
Met het bruidsboeket als accessoire voor de bruid is het corsage de perfecte toevoeging voor de bruidegom. Volgens de traditie zijn die twee dan ook feilloos op elkaar afgestemd. Heeft de bruid een rood met groen boeket, dan draagt de bruidegom een rood met groen corsage. De bruidegom draagt de corsage links op de borst van zijn trouwpak, met de steel naar beneden. Bovendien zijn corsages niet alleen voor de bruidegom. Ook de naaste familie van het bruidspaar draagt vaak een soortgelijk corsage op de linkerborst. De bruid draagt er geen, want die houdt het boeket natuurlijk vast ;) En de bruidsmeisjes dragen hun corsage vaak als een armband om de pols heen.
Tegenwoordig geven veel bruidsparen ook de rest van de genodigden een corsage. Als herkenning of branding voor de bruiloft. Of voor het creëren van een eenheid onder de trouwgasten. Zo een corsage hoeft dan niet per se uit bloemen te bestaan, maar kan bijvoorbeeld ook een hout naambordje zijn dat aan de kleding van de bezoekers vastgepind kan worden. Je kunt daarmee als echtpaar lekker creatief aan de slag, je kunt het namelijk zo gek nog niet bedenken! Leuke én originele ideeën voor een alternatief corsage vind je hier. Een standaard corsage dat heel leuk op je trouwboeket afgestemd is kun je gewoon bij je eigen bloemist of bloemenstylist bestellen. Ga je voor een alternatief, dan zijn er online veel leuke boetiekjes die je van prachtige corsages kunnen voorzien. Laat je lekker inspireren.
Of bloemen voor de bruidsmeisjes?
Of je nou kiest voor je nichtjes als bruidsmeisjes of je beste vriendinnen. Mini trouwboeketten zijn en blijven een leuk accessoire. Door ook de bruidsboeketten van je bruidsmeisjes op je bruiloft thema af te stemmen, creëer je een leuk geheel. Bovendien ziet iedereen meteen wie er allemaal bij het echtpaar hoort. Leuk toch? Gewoonlijk zijn de boeketten van de bruidsmeisjes niet zo groot als die van de bruid zelf. Maar omdat jij gaat trouwen, mag je helemaal zelf kiezen wat je mooi vindt. Lijkt het je leuk om de bruidsmeisjes in plaats van een corsage een boeket te geven, bestel de boeketten dan wel op tijd. Afhankelijk van hoeveel bruidsmeisjes je hebt, kan het een nogal grote bestelling zijn. En de bloemist of bloemenstylist moet natuurlijk wel genoeg tijd hebben om alles helemaal op tijd af te krijgen.
Foto’s: Memories By Marleen & Rosalie Voortman
Wat is het idee achter het trouwboeket?
Bruidsboeketten zijn niets nieuws. Al in de tijd van de Grieken waren bloemen namelijk een onderdeel van de bruiloft. De bruid en bruidegom kregen voor de ceremonie een gevlochten bloemenkrans op, vaak gemaakt van heide, klimop, distels en kruiden met een sterke geur zoals knoflook. De kruiden waren in de kransen verwerkt om boze geesten af te schrikken en de bloemen stonden voor positieve dingen, zoals vruchtbaarheid en hoop. Toch duurde het tot de 19de eeuw voordat het bruidsboeket zijn huidige vorm kreeg. Het was namelijk koningin Victoria die de kruiden in het boeket verving door bloemen in zachte kleuren, voornamelijke rozen. Inmiddels komen moderne trouwboeketten in verschillende soorten, kleuren en maten. Gelukkig maar, want geen enkele bruid en bruidegom is hetzelfde! Meer over de geschiedenis van het trouwboeket lees je hier.
En wat doe ik na de bruiloft met mijn bruidsboeket?
Wil je nog lang van je bruidsboeket nagenieten? Dan kun je hem het beste laten drogen. Door het boeket te drogen blijven de bloemen langer goed (zie zien er wel iets anders uit) en kun je hem weer bekijken wanneer je dat zelf wilt. Gelukkig is het drogen van het boeket ook iets wat je heel eenvoudig zelf kunt doen. Alles wat je nodig hebt is wat geduld en een bus haarlak. Hoe dat gaat? Je hangt je trouwboeket binnen vier dagen na je bruiloft op in een donkere kamer. Let er wel op dat je hem op z’n kop hangt. Wanneer het boeket helemaal opgedroogd is, bespuit je hem met een laagje haarlak. En klaar is kees.
Wees je er wel van bewust niet alle bloemen geschikt zijn voor het drogen. Bloemen zoals tulpen en anjers zijn erg vochtig, waardoor ze kunnen gaan rotten. Welke bloemen wel enorm geschikt zijn? Drogere bloemen zoals rozen, hortensia’s en grassoorten.
Durf je het drogen toch niet helemaal zelf aan? Je kunt het trouwboeket ook altijd door een professional laten drogen. Dat heet dan prepareren. Die professional zorgt ervoor dat de kleuren langer mooi blijven en vervangt de bloemen die niet gedroogd kunnen worden door kunstbloemen.
Naast het drogen van de bloemen kun je er ook voor kiezen om je boeket te gipsen, te laten waxen of om er een gellaagje overheen aan te brengen. Er is meer dan genoeg keuze. Dus wil je graag voor langere tijd van je trouwboeket genieten? Kijk dan hier. Daar vind je alles op een rijtje.
Of kies ik voor een duurzaam boeket?
Kiezen voor een duurzaam bruidsboeket is gelukkig niet heel moeilijk. Als je graag verse bloemen op je bruiloft wilt, kies dan voor seizoensbloemen, zoals bij het plukboeket. Deze bloemen groeien om het moment van trouwen buiten in de natuur. Wat het proces een stuk milieuvriendelijker maakt dan bloemen uit een kas bijvoorbeeld. Naast het plukboeket kun je ook kiezen voor alleen maar Nederlandse bloemen. Deze bloemen worden in Nederland gekweekt en dat scheelt weer CO2 uitstoot, omdat ze niet eerst met het vliegtuig hoeven. Ook droogbloemen zijn een leuk alternatief! Let er wel op dat ze niet chemisch gebleekt zijn, daar wordt de natuur zelf namelijk niet erg blij van.
Laat vooraf aan je bloemist of bloemenstylist weten dat jullie graag voor duurzame bloemen kiezen. Die kan dan samen met jullie naar de opties kijken. En aanraden wat voor jullie trouwdag het beste werkt. Al eerder schreven lievelingsleveranciers Katja van Waarom ik van je hou en Malou van Blouming floral art een uitgebreid artikel over duurzame bloemen op je trouwdag. Je leest het hier.
Ps. De beste bruidsboeketten koop je bij een lievelingsleverancier!
Foto’s: Memories By Marleen