Bonje met je partner; het hoort er soms bij. We zijn allemaal mensen met emoties en gevoelens en die kunnen weleens botsen. Merk je dat je de laatste vaak bots met je lief? Misschien dat een vleugje mindfulness een oplossing biedt.
Ruzies lopen vaak uit de hand als er niet goed naar elkaar geluisterd wordt. Terwijl luisteren naar elkaar juist belangrijk is als je vaker dan normaal bots. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker in the heat of the moment richten we ons met name op onszelf verdedigen. In plaats van dat we daadwerkelijk de gevoelens van onze partner proberen te begrijpen. Met als gevolg; onnodige ruzies en/of passief agressief gedrag. Dat kan beter dus! Hoe? Door een vleugje mindfulness.
Een mindful aanpak tegen bonje
Misschien vind je mindfulness een zweverig begrip; geen paniek. Een mindfull aanpak tegen ruzies is met name gericht op kwetsbaar durven zijn en empatisch luisteren. Het betekent dat je de ander de ruimte geeft, en dat jij ook diezelfde ruimte krijgt, om gevoelens te bespreken. Het gaat niet per se over oplossingen bedenken om die bonje te sussen. Maar wel om het creëren van meer bewustzijn en compassie voor jullie zelf en elkaar.
Dat klinkt in eerste instantie niet als een hele grote opgave, maar toch vereist het twee partijen die zich volledig inzetten. Zowel in de rol als spreker als luisteraar. Het betekent ook dat je accepteert dat jullie eenzelfde situatie beiden heel anders kunnen ervaren. Een situatie kan voor jou misschien niet zwaar wegen, maar voor je lief wel en andersom. Daarnaast is echt eerlijk zijn ontzettend belangrijk. Je kunt er niet van uitgaan dat de ander je gedachte kan lezen. Geen aannames dus, maar heldere communicatie en de ruimte om eerlijk te kunnen zijn.
Empatisch luisteren
Om empathisch te kunnen luisteren, moet je je eigen gevoelens even opzij kunnen zetten. Op die manier creëer je ruimte voor de ander om zich kwetsbaar op te stellen. En zelfs in een liefdevolle relatie is jezelf kwetsbaar opstellen geen eitje. Toch is dit wel belangrijk, want hoe meer en hoe vaker je je openstelt, hoe minder beangstigend het wordt. Kwetsbaarheid, angst en schaamte gaan hand in hand, maar er schuilt ook veerkracht in kwetsbaarheid. Mocht je het boek De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown niet kennen; het is een absolute aanrader! Maar dat is weer stof voor een andere blog, haha.
Terug naar empatisch luisteren; hoe doe je dat? Door je eigen behoeftes, meningen en overtuigingen tijdelijk (met nadruk op tijdelijk, het is niet de bedoeling dat je jezelf wegcijfert) opzij te zetten, kun je beter luisteren naar je wederhelft. Dit maakt het makkelijker om dingen vanuit je partners perspectief te bekijken en daardoor dus beter te begrijpen. Dat vergt natuurlijk oefening, want in zelfverdediging schieten, is vaak een automatische reactie. Het is dus niet erg dat het niet gelijk soepel verloopt, maar hoe vaker jullie op deze manier communiceren hoe makkelijker het wordt.
Door echt naar elkaar te luisteren, kom je veel sneller tot de kern. Soms denken we dat we weten waar een ruzie over gaat terwijl er hele andere gevoelens achter schuilen. Een mindfull aanpak kan jullie dus echt helpen dichter tot elkaar te komen. Hoe mooi is dat?! Want aan het eind van de dag willen we natuurlijk allemaal een gezonde en fijne relatie.
Headerfoto: Jamie de Leeuw Photography
Meer interessante relatie blogs
- Social media en relaties: Hoeveel invloed heeft het?
- Deze factoren zijn bepalend voor een stabiele relatie (volgens onderzoek)
- Openheid in relatie: hoe open zijn jullie naar elkaar?