Zou jij ook het geheim achter een goede relatie willen weten? Helaas, er is geen sleutel tot de perfecte relatie, maar gelukkig zijn er wel ingrediënten die kunnen helpen. Daar kunnen jullie zelf mee aan de slag, maar het vergt wel commitment en doorzettingsvermogen. Lees meer >>
We willen allemaal wel hét geheim achter een goede relatie weten, maar het is onmogelijk om antwoord te geven op die vraag. Iedere relatie is tenslotte anders, omdat het een samenstelling is van twee unieke personen. Wat voor het ene koppel perfect werkt, kan voor een ander stel compleet onhandig blijken.
De kwaliteit van je relatie is belangrijk
Sommige stellen die al jaren samen zijn, zijn daar ontzettend trots op en zeggen: ‘onze relatie is goed, want anders waren we toch niet al zoveel jaar samen!’ Maar is de duur van je relatie eigenlijk wel zo belangrijk?
In feite is de kwaliteit natuurlijk veel belangrijker. En ja, als de kwaliteit van jullie relatie goed is, dan duurt de relatie waarschijnlijk ook langer. Maar andersom snijdt de redenatie uiteraard weinig hout: een langdurige relatie hoeft niet per definitie goed te zijn.
Juist de kwaliteit van de relatie is van belang. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je door een goede relatie minder last kunt ervaren van depressieve klachten. En het kan je welzijn verhogen, ook op de lange termijn.
Ingrediënten voor een goede relatie
Maar hoe bereik je een kwalitatief sterke relatie? Want zoals ik al eerder vertelde is er geen gouden tip voor een duurzame en goede relatie. Uit onderzoek is wel gebleken dat er ingrediënten zijn die de kans op een goede relatie kunnen vergroten. Het spreekt misschien voor zich, maar veel ruzie maken en elkaar verwijten maken, dragen in elk geval niet bij aan een gezonde relatie. Daarentegen helpt het wel als je naar elkaars behoeften luistert en positief reageert op de successen van je partner. Ook is het belangrijk om je eigen impulsen in de gaten te houden, maar ook om elkaars fouten te vergeven.
Twee belangrijke voorwaardes
Bovendien zijn er twee specifieke voorwaarden die van belang zijn voor een goede relatie. De eerste voorwaarde is dat jullie je veilig en verbonden voelen met elkaar. Hoe gezien, gehoord en geliefd je je voelt binnen je relatie is daarom ontzettend belangrijk. Ieder mens heeft behoefte aan verbondenheid met anderen en in je relatie is dit van fundamenteel belang.
De tweede voorwaarde is het behouden van je eigen autonomie en authenticiteit. Hoe vrij ben jij om je eigen gedrag te bepalen? Of laat jij je leiden door verwachtingen van de ander en voel je je soms onder druk gezet om iets op een bepaalde manier te doen? Het is dus belangrijk om je op je gemakt te voelen bij je partner.
Waarom deze twee voorwaarden zo belangrijk zijn
Te weinig verbondenheid kan leiden tot afstand, oftewel dat jullie allebei een eigen leven leiden helemaal los van elkaar. En te weinig autonomie kan er juist toe leiden dat tot de persoonlijke eigenheid verdwijnt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je helemaal opgaat in de relatie met de ander en voor niets anders oog hebt. Zowel onvoldoende verbondenheid als onvoldoende autonomie zijn slecht voor je relatie en leiden tot stress en een ongelukkig gevoel over de relatie.
De juiste combinatie
Het gaat dus om een gezonde mix van verbondenheid en autonomie, van beide partners binnen de relatie. Oftewel: dat je allebei stevig op je eigen benen staat in de relatie. Als je intimiteit met je partner kunt ervaren en hem of haar kunt steunen, zonder dat je eigen behoeften in het gedrang komen, dan ben je goed en gezond bezig. Daarbij is het belangrijk niet te afhankelijk te zijn van de waardering van je partner. Het is belangrijk om eigen emoties te reguleren, zodat je op een gezonde manier kunt reageren op de emoties van je partner. Een bijkomend voordeel van deze gezonde mix is dat het ervoor zorgt dat jullie constructiever met conflicten kunnen omgaan.
Het blijft hard werken
Toch betekent het niet dat alles vanzelf en goed gaat als je je houdt aan deze voorwaardes. Nee, helaas, zo gemakkelijk werkt het niet. Het blijft namelijk werken.
Een goede relatie is ongeveer net zo belangrijk voor ons welzijn als gezond eten en voldoende bewegen. Maar ook die laatste twee zijn niet voor iedereen altijd even gemakkelijk om vol te houden. Hoe goed lukt het jou, maand na maand, om te blijven sporten en niet iedere avond naar die zak chips te grijpen? Juist, dat vergt doorzettingsvermogen. En precies datzelfde geldt voor een duurzame relatie.
Tot slot helpt het natuurlijk als jullie beide zowel verbonden als autonoom in de relatie zijn vanuit de juiste motivatie: niet omdat het moet, maar omdat jullie het willen. Het vraagt commitment – maar als het goed is, levert het ook wat op!
Bron: Kluwer, E.S. (2018). Autonomie in verbondenheid, het hoe en waarom van duurzame relaties. De Psycholoog, 2, 11-19.