Muziek is belangrijk voor jullie trouwdag en o zo bepalend voor de sfeer. Niet alleen bij de ceremonie, maar ook zeker ’s avonds. En jullie willen natuurlijk een spetterend eindfeest. Dan komt de vraag: kiezen jullie voor een band of een dj?
Het is goed om eerst na te denken over wat jullie stijl, budget en beschikbare ruimte is. Houden jullie ervan om helemaal los te gaan of houden jullie het liever intiem met een bescheiden bandje? Om het jullie gemakkelijker te maken, hebben we alle voor- en nadelen van beide op een rijtje gezet.
Een band…
Voordelen
- Bij live muziek spat de energie er vaak vanaf! Het enthousiasmeert en vooral als de bandleden met elkaar en het publiek interactie maken, zal iedereen al snel gaan dansen. Zo staat je oma ook in no-time op de dansvloer.
- Met de muziek zit het ook goed, want de band is jullie smaak. Bovendien maakt het ’t extra persoonlijk, als de muziek jullie persoonlijkheid weerspiegelt en zij nummers spelen die precies bij jullie passen.
- Een band kan instrumentale of vocale solo’s uitvoeren en langzame en snelle nummers afwisselen.
Nadelen
- Hoewel er bij een band ook kan worden afgewisseld in bijvoorbeeld instrumentale of vocale solo’s, beschikt een band vaak maar over een beperkt aantal nummers.
- Een band is nu eenmaal duurder dan een dj. Zeker wanneer je een hele bigband uitnodigt met minstens tien muzikanten. Ieder bandlid zal wel betaald moeten worden.
- Een band neemt vaak meer ruimte in beslag dan een dj.
… of dj?
Voordelen
- Veel bruidsparen kiezen tegenwoordig voor een dj. Het grootste voordeel is dat een dj vaak over heel veel muziek beschikt, zodat er door de gasten platen kunnen worden aangevraagd en ieders smaak wel een keer voorbij komt.
- Een dj heeft vaak maar weinig ruimte nodig. Geven jullie een intiem feest op een kleine locatie? Dan zal de dj de geluidsinstallatie daar ongetwijfeld op kunnen aanpassen.
- Slaat het nummer niet aan bij de gasten? Dan kan de dj gemakkelijk switchen.
- Een dj kan behalve muziek vaak ook voor verlichting en dergelijke zorgen. Zoals een confetti- of bellenblaasmachine bijvoorbeeld.
- Een dj hoeft, in tegenstelling tot een bandje, vaak geen pauze in te lassen.
Nadelen
- Als je een dj hebt die een enorme voorliefde heeft voor foute Nederlandse hits, of de hele avond muziek draait met teksten waar jullie je zelf niet he-le-maal prettig bij voelen, zal dat de sfeer niet ten goede komen.
- Ook wil je voorkomen dat een bepaalde generatie zich niet thuis voelt op jullie feest.
- Een dj kan als ‘gewoontjes’ worden ervaren, bijvoorbeeld door de simpele, kleine geluidsset. Zoek daarom altijd naar referenties van een dj, want spelen in een club is heel anders dan draaien op een romantische bruiloft.
Tips
- Willen jullie wel graag live muziek op de bruiloft, maar hebben jullie eigenlijk geen budget voor een complete band? Kijk dan eens of het mogelijk is om beide te combineren, door bijvoorbeeld een dj en een saxofonist te nemen.
- Zorg ervoor dat je altijd je muziekwensen bespreekt met de dj. Geef een lijstje met muziek die jullie graag willen horen op de bruiloft, maar belangrijk, ook een lijst met muziek die jullie echt niet willen horen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan op je eigen feest.
- Neigen jullie naar een band? Zorg er dan voor dat jullie goed weten wat zij spelen en wat hun stijl is, zodat je zeker weet dat je een goede keuze maakt en de band helemaal bij jullie past.
- Band of dj, willen jullie graag dat opa en oma niet de hele avond op de stoel zitten? Regel dan een nummertje uit hun tijd. Dansen maar!
Kijk vooral ook even bij onze Lievelingsleveranciers voor bands, DJ’s en muzikanten die er een feest van maken zoals jullie dat willen!