Er wordt vaak gesproken over je bruiloft als de grote âdagâ, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon een weekendbruiloft van maken! Dus niet ĂŠĂŠn dag, maar twee of zelfs drie dagen. Innig contact met je gasten gegarandeerd.
Een weekendbruiloft – lees: een bruiloft die een heel weekend duurt – is ideaal als je graag veel tijd wilt spenderen met je geliefden, of van plan bent om te trouwen in het buitenland. Voordelen te over als je ’t ons vraagt. Wij sommen ze voor je op.
Dit zijn de voordelen van een weekendbruiloft
meer Tijd met je gasten
Het werd al even genoemd, maar dit is misschien wel ĂŠĂŠn van de grootste voordelen van een weekendbruiloft: de tijd die je met je gasten kunt spenderen. Bij een dagbruiloft gaat iedereen aan het eind van de avond of dag weer naar huis, maar bij een weekendbruiloft zit je de dag erna gewoon gezellig met zân allen aan het ontbijt. Het zorgt voor innig contact en je beleeft de bruiloft samen nog meer, omdat je echt in een eigen wedding bubble zit. Vooral als er een accommodatie wordt geregeld waarbij iedereen kan blijven slapen, en dus lekker dicht bij elkaar is. Aanrader!
Er zit meer persoonlijkheid in je bruiloft
Meer tijd voor je bruiloft zorgt ervoor dat je als koppel nog meer van jezelf kwijt kan in het hele feest. Waar je normaal gesproken alles in ĂŠĂŠn dag verwerkt, heb je hier een heleboel tijd om een uitgebreide planning te maken. Zijn jullie enorme filmliefhebbers? Dan kun je een mooi scherm en een beamer huren om samen met de gasten naar jullie favoriete film(s) te kijken. Dat gaat niet ten koste van bijvoorbeeld een feest, want die kun je eventueel gewoon de volgende dag organiseren.
Lekker Luxe voor de gasten
Als het goed is, zorgen jij en je lief (en eventueel een wedding planner) ervoor dat alles van jullie weekendbruiloft tot in de puntjes geregeld is. Dat wil zeggen dat ook de planning is uitgestippeld. Je gasten hoeven alleen maar die planning te volgen en hoeven zich verder nergens druk over te maken. Lekker luxe dus, vooral als de accommodatie ook door jullie geregeld is!
Klinkt goed toch?! Maar er zijn ook een aantal nadelen waar je van tevoren goed over na moet denken voordat je een weekendbruiloft organiseert.
En dit de nadelen van een weekendbruiloft
Niet alle trouwgasten zijn beschikbaar
Met een weekendbruiloft vraag je wel wat van mensen hun tijd. Niet iedereen zal die tijd hebben, bijvoorbeeld in verband met werk of andere dingen die op hun planning staan. Dat zal nog meer het geval zijn wanneer je een bruiloft in het buitenland organiseert, omdat mensen dan ook naar de locatie toe moeten reizen.Â
Meer planwerk
Je plant geen dag, maar een heel weekend. Dat betekent dat je dus twee of drie dagen tot in de puntjes verzorgt voor je gasten. Heel leuk, al die tijd samen, maar je moet dus wel flink wat tijd steken in al het planwerk. Schroom dus vooral niet om hiervoor een wedding planner in de hand te nemen, het is de investering echt meer dan waard.Â
Alles wat je wilt weten over het organiseren van een weekendbruiloft
Goed! Nu heb je de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje. Wie weet ben je er nu echt over uit en denk je: ik ga een weekendbruiloft organiseren! Superleuk. Maar⌠Wat moet je dan eigenlijk weten?
Wat kost het?
Allereerst is het handig om jullie budget vast te stellen. Maak het budget realistisch en kijk daarna wat er allemaal wel en niet mogelijk is. De grootte van je gastenlijst is bijvoorbeeld best wel afhankelijk van je budget. Vooral als je ook de accommodatie wilt betalen. Denk daar dus eerst goed over na, daarna kun je door met de rest. In principe kan je eenzelfde begroting gebruiken als voor een dagbruiloft, het grote verschil is de locatie en catering.
Vaak wordt gedacht dat een weekendbruiloft veel duurder is dan een dag lang met elkaar optrekken, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Meestal nodig je voor een weekend veel minder gasten uit, en je gasten zijn uiteindelijk de grootste kostenpost. Een waanzinnige locatie voor 30 tot 50 mensen kan zomaar hetzelfde kosten als een diner- en feestlocatie voor 100 personen in eigen land.
Denk goed na over de accommodatieÂ
Denk er goed over na wat je wilt doen qua accommodatie. Betalen jij en je partner dat, of juist niet? En hoe zien jullie dat voor je? Met zân allen op een grote boerderij of in een kasteel? Of boeken de gasten hun eigen hotel? Het is belangrijk om hierover na te denken en dit goed naar de gasten te communiceren. Er is geen verplichting om de accommodatie voor je gasten te betalen, maar je kan ze wel tips geven en ze ermee helpen door bijvoorbeeld een kleine gids te maken met hotels in de buurt.
Dit is vooral handig als de bruiloft in het buitenland plaatsvindt. Wees ook flexibel als het de gasten (financieel of qua tijd) niet lukt om bij alle activiteiten te zijn. Dat is het risico van een weekendbruiloft.Â
Huur een wedding planner inÂ
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: neem een wedding planner in de hand! Sowieso, maar vooral met een weekendbruiloft. Er moet zoveel geregeld en gepland worden. Dat is superveel werk. En een wedding planner heeft al veel inzicht in het trouwlandschap en weet precies waar aan te kloppen voor wat. Nog belangrijker als je een bruiloft in het buitenland wilt organiseren.
Voorbeeldplanning voor een weekendbruiloft
Wat je allemaal gaat plannen voor een weekendbruiloft hangt af van de wensen van jou en je lief. Om je op weg te helpen hebben we een voorbeeldplanning voor je uitgedacht. Voel je vrij om het volledig anders te doen, maar dan heb je in ieder geval vast een idee!
Dag 1: Zet de toon van het weekend met een welkomstgelegenheid. Dat kan een leuke borrel zijn, een diner of een feest. Hoe je het invult is helemaal aan jullie. Het is wel fijn om met de gasten even te âsettelenâ door hen kennis te laten maken met de plek waar ze zullen verblijven en ook de mensen waarmee zij daar zullen verblijven. Laten we het een ijsbreker noemen.
Dag 2: De bruiloft zelf. Denk daarbij dus aan de ceremonie en de receptie, het officiĂŤle gedeelte. Iedereen is gesetteld op de plek, bijgekomen van de eventuele reis en kan vol enthousiasme naar jullie bruiloft. Richt deze dag vooral in als de grote highlight van jullie weekend. Geen gedoe met aankomst of vertrek: dag twee staat gewoon helemaal in het teken van het trouwen!
Dag 3: De afsluiter. Je had al een leuke ijsbreker, maar je wilt je weekendbruiloft natuurlijk ook op een leuke manier afsluiten. Dikke kans dat jullie nog brak zijn van de avond ervoor. In dat geval kan je ervoor kiezen om maling te hebben aan de eventuele kater en gewoon weer een feest te organiseren, omdat je nou eenmaal niet heel vaak trouwt. Maar je kan het ook milder aanpakken en een leuke afscheidsbrunch organiseren. De keuze is reuze!
Extra Tips:Â
- Begin ver van tevoren met plannen. Zo hebben jij en je partner zĂŠlf genoeg tijd om alles uit te stippelen, maar hebben ook de gasten ruim de tijd om eventueel vrij te vragen en geld apart te houden voor een accommodatie en vervoer.
- Bouw tijdens het weekend ruimte en tijd in voor de gasten waarin ze zelf kunnen bepalen wat ze doen. Je geeft je gasten dan de rust om bij te komen van alle indrukken. Uiteindelijk zijn ze toch in een hele andere omgeving, speciaal voor jou en je lief! En als je in het buitenland trouwt, dan kunnen ze zelf even op pad om de omgeving te verkennen.
Genoeg stof om over na te denken en mee aan de slag te gaan. Maar: een weekendbruiloft is wat ons betreft echt een enorme aanrader. Dompel jezelf onder in de fijne feestsfeer, zoek je gasten op en maak vooral herinneringen. Wanneer kun je dat nou beter doen dan tijdens zoân fijn trouwweekendâŚ
Beeld: Nolla Photo
Lees ook: