Ga jij wel of niet je achternaam veranderen als je trouwt? De meeste vrouwen nemen de achternaam van hun lief wanneer ze trouwen. Of ze kiezen voor een dubbele achternaam. In enkele gevallen neemt de man (in een heteroseksuele relatie de naam van zijn vrouw. Lees in deze blog alles over het veranderen van je achternaam!
De nieuwe manier van ondertrouw
Als je trouwt is het niet zo dat je automatisch de naam van je partner krijgt. Dit moet je zelf laten wijzigen in de gemeentelijke basisadministratie. Het veranderen van je achternaam kan op twee manieren. Je kan dit doorgeven wanneer je melding doet van het voorgenomen huwelijk; dit is wat we vroeger ondertrouw noemden. Ook kan je er voor kiezen om je naam na de bruiloft te laten veranderen in de gemeentelijke basisadministratie. Er zijn aan beide opties geen kosten verbonden.
Niet helemaal officieel
Je naam verandert trouwens niet op je paspoort, daar blijft je geboortenaam staan. Dit geldt voor alle officiële documenten zoals je rijbewijs en identiteitskaart. Ook een dubbele achternaam wordt niet opgenomen in officiële stukken. Je kan wel kiezen voor een officiële toevoeging dan staat er achter je eigen naam ‘e/v’ wat staat voor echtgenoot, gevolgd daar zijn achternaam.
Regels en gebruiken
Als getrouwd persoon heb je in Nederland vier keuzes:
- Alleen je eigen achternaam
- Alleen je partners achternaam
- Dubbele achternaam, eerst die van jou, dan die van hem
- Dubbele achternaam, eerst die van hem, dan die van jou
Bij onze Belgische buren gelden er anderen regels. Zij houden wanneer ze trouwen hun eigen naam. In Spanje en Latijns-Amerika dragen de meeste vrouwen hun eigen naam gevolgd door de naam van hun partner. En ook kinderen hebben een dubbele achternaam. Dit is de achternaam van zowel hun vader als moeder.
Wel of niet je achternaam veranderen als je trouwt?
In Nederland kiezen de meeste vrouwen voor de achternaam van hun man. Ze nemen of alleen zijn achternaam of kiezen voor een dubbele achternaam. Ik zou ook kiezen voor de achternaam van bae of voor een dubbele achternaam. Zolang we maar dezelfde achternaam hebben dus dat mag ook die van mij zijn hihi. In dat geval zou het bijvoorbeeld worden Ariela Slakhorst Siriboe (Kofi Siriboe = celebrity crush hihi).
Ik ben best romantisch ingesteld en vind het delen van een achternaam met de liefde van mijn leven een mooie gedachte. Persoonlijk vind ik mijzelf hierdoor niet minder geëmancipeerd. Veel vrouwen nemen ook de achternaam van hun man aan in verband met kinderen in de toekomst. Maar ook veel queer stellen kiezen ervoor om elkaars achternaam te nemen in verband met kinderen.
Hij jouw achternaam
Sinds 1998 mogen mannen ook de naam aannemen van hun vrouw. Hoewel het nog weinig voorkomt, zijn er wel al stellen die zo stoer zijn! De man van Arlette van Ravenswaaij heeft bijvoorbeeld de achternaam van zijn vrouw aangenomen. Het was voor Arlette belangrijk om haar achternaam te houden, wegens de familiegeschiedenis en voor de bekendheid van haar werk. Met het oog op kinderen in de toekomst besloten zij en haar man om haar naam aan te nemen!
Weet jij het trouwens al? Ga je wel of niet je achternaam veranderen als je trouwt?
Nog meer stof om over na te denken:
– Geldzaken: mijn geld is jouw geld, of toch niet?
– Samenwonen: wat moet je allemaal samen bespreken?
Foto: Unsplash