In de Romeinse tijd aten ze koek als bruidstaart, nu eten we massaal ‘naked wedding cakes’ en taarten met een marmer effect. Maar hoe is dit zo gekomen? Je leest hier de geschiedenis en het idee achter de bruidstaart.
De geschiedenis
De Romeinse tijd
Om erachter te komen wat het verhaal is achter de bruidstaart, neem ik je mee terug in de tijd van de Romeinen. Als daar een Romeinse soldaat trouwde met zijn prachtige Romeinse schone aten ze confarreatio; een soort koek. Het bruidspaar nam de eerste hap en vervolgens werd het overige ‘gebak’ in stukken gebroken om de goden tevreden te houden. Bovendien kregen ze hier volgens de verhalen veel kinderen van.
De Middeleeuwen
Na heel wat jaren, kwam er verandering in de oeroude traditie. In de Middeleeuwen namen de gasten lekkernijen mee voor het bruidspaar. Al dit eten werd dan op de dag zelf verzameld en opgestapeld. Hier is het idee van een gelaagde taart ontstaan. Wanneer de bruid en de bruidegom zich bogen over de stapel en elkaar een kus konden geven zonder dat het allemaal in elkaar stortte, kregen ze veel geluk. Om de stapel zo stevig mogelijk te maken, kwam een Fransman met het idee om gesmolten suiker erover heen te doen. Zo is het glazuur op een bruidstaart ontstaan.
1900
Pas sinds de vorige eeuw heeft ons landje kennis gemaakt met de bruidstaart. Koningin Wilhelmina had een gigantische taart op haar bruiloft, hij bestond uit verschillende lagen en was geheel in Engelse stijl. Wilhelmina liet zich inspireren door een eerder koninklijk huwelijk waarbij ook zo’n taart te zien was. Zo werd een grote taart een norm bij Europese Koninklijke huwelijken. Ook Juliana kon er wat van! Toch duurde het tot de negentiger jaren dat ook de gewone burger de bruidstaart als norm gingen stellen. En inmiddels kun je de mooiste en kunstige bruidstaarten krijgen!
De bruidstaarten van Wilhelmina en Juliana// Foto: Paleis Het Loo.
Symboliek
Tegenwoordig gaat een bruidstaart vooral om de uitstraling en de smaak. Maar het eten van de taart van vroeger, moest aan verschillende eisen voldoen.
Kleur
De bruidstaart moest wit zijn, hoe witter hoe beter. Wit stond namelijk voor maagdelijkheid en puurheid. De witte kleur kregen de taarten door suiker die op een bepaalde manier gesmolten werd. De witste suiker was het duurst. Dus wanneer je niet veel te makken had, had je al snel wat minder witte suiker. Hoe witter de taart, hoe rijker je was.
Lagen
Een traditionele bruidstaart bestaat uit minstens drie lagen. Elke laag was bestemd voor een tijdstip op de dag. Zo was de eerste laag bijvoorbeeld voor de ochtendceremonie, eentje voor de gasten en eentje om in te vriezen voor later.
Daarnaast werd elke laag van iets anders gemaakt. De onderste laag bestond uit witte suiker, dit stond voor de maagdelijke liefde. De tweede laag bestond uit marsepein, dit stond voor de bruidstijd. De bovenste laag bestond uit vruchten, dit stond voor de gekleurdheid van het huwelijk.
Samen snijden
Het was de bedoeling dat het kersverse stel de bruidstaart samen aansneed. Dit stond voor verbondenheid. De bruidegom legt zijn hand op de hand van de bruid die vervolgens de taart snijdt. Dit staat symbool voor het zorgen van de man voor de vrouw.
Nu ben je weer helemaal bij op het gebied van bruidstaarten. Hoe komt jullie bruidstaart eruit te zien?