De zelfverzekerdheid die Lizzo uitdraagt in haar songteksten komt niet iedereen aanwaaien. Sterker nog, de trouwdag is voor veel mensen juist dé dag die alle angsten en onzekerheden over jezelf oprakelt en versterkt en je onzeker bent over je uiterlijk. Klaar om die negatieve stem in je hoofd once and for all aan te pakken? Maak kennis met reality testing.
Onzeker over je uiterlijk
Iedereen heeft er wel eens last van, en het is helemaal niet vreemd dat die onzekerheid de kop opsteekt tijdens het plannen van je bruiloft. In het middelpunt van de aandacht staan is echt niet ieders droom… en we begrijpen dat je daar juist onzeker van kan worden. Onzeker zijn over je uiterlijk, of over andere dingen, is doornormaal en gelukkig iets waar je wat aan kan doen!
Nog nooit gehoord van reality testing?
Je mist wat! Het idee van reality testing komt van Sigmund Freud, a.k.a. de vader van de psychologie, en het zou je moeten helpen onderscheid te maken tussen de realiteit en wat jij denkt of vreest dat de realiteit is. Een simpel voorbeeld: ‘Ik heb m’n vriendin geappt of ze koffie wil drinken, maar ze heeft niet gereageerd. Straks is ze boos op me.’ De realiteit: ze heeft je appje niet gezien, ze is vergeten te reageren of ze heeft andere dingen aan haar hoofd.
Hetzelfde geldt voor de stem in je hoofd die je vertelt hoe je eruitziet. En hoe gestrester je bent, hoe negatiever die stem lijkt te klinken. ‘Wat als mensen mijn trouwjurk lelijk vinden?’ of ‘Wat als iedereen alleen maar let op insert onzekerheid?’ De realiteit is dat iedere gast op je bruiloft je prachtig gaat vinden, want je gasten houden van je en je bent prachtig. En wat als iemand je jurk misschien niet mooi vindt? Is dat dan het einde van de wereld, of is het enige wat telt dat jij je jurk mooi vindt? Jij vindt tenslotte ook niet alle trouwjurken en kledingstukken op de wereld mooi. Smaken verschillen, dat maakt ons juist bijzonder, uniek en interessant!
Door reality testing toe te passen op die vervelende inner voice, kun je hopelijk (wat meer) onderscheid maken tussen je angsten en de realiteit. Dit geeft je in de long run een beter inzicht in waarom je op een bepaalde manier denkt of reageert en helpt je je gedachten op een feitelijke in plaats van emotionele manier te verwerken.
Maarre, makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Dus…
hoe doe je aan reality testing?
Stap 1: Probeer de situatie zo objectief mogelijk te analyseren. Neem hiervoor zoveel mogelijk verschillende standpunten en perspectieven in.
Stap 2: Geef jezelf toestemming om het bij het verkeerde eind te hebben. Ben je echt [voeg onzekere gedachte of angst in] of is dit je innerlijke, negatieve stem die je alleen maar in de weg staat op jouw road naar zelfvertrouwen?
Stap 3: Probeer de wortel van jouw onzekere gedachte te vinden. Is er een patroon terug te vinden in je innerlijke stem? Wat zijn de grootste triggers?
Stap 4: Beoordeel eerlijk of je je onzekerheden groter maakt dan ze eigenlijk zijn. Is je antwoord ja? Ga dan terug naar stap 1 en leg aan jezelf uit waarom dit zo is, door weer de verschillende standpunten en perspectieven in te nemen. Is je antwoord nee? Vraag jezelf dan hoe je meer ruimte kunt geven aan je angsten en emoties. Misschien door erover te praten met je partner of beste vriend(in).
Stap 5: Stel jezelf gerust. Alleen omdat jij dit zo voelt of ervaart, wil niet zeggen dat het daadwerkelijk zo is.
Oefening baart kunst
Net zoals bij elke nieuwe skill, geldt ook hier: oefening baart kunst. Verwacht niet dat met één rondje je eigen gedachtegang uitdagen, al je zorgen en onzekerheden als sneeuw voor de zon verdwijnen. Reality testing écht goed kunnen toepassen, heeft tijd nodig. Maar, net als dat je jezelf ooit hebt aangeleerd (te) kritisch naar jezelf te kijken, kun je jezelf gelukkig ook aanleren om à la Sigmund naar jezelf te kijken. Ook kritisch, maar met als doel om er beter, sterker en zelfverzekerder van te worden, in plaats van om jezelf af te breken en een steeds dieper, negatief dal voor jezelf te graven.
Want let’s be honest: hoeveel heeft die negatieve innerlijke stem je ooit opgeleverd? Zoals Lizzo zegt: you’re like a chardonnay, you get better over time. Enne, beter kunnen wij het niet samenvatten.
De beste tips en adviezen van onze volgers
Op Instagram vroegen we naar de beste tips en adviezen die onze volgers hadden om zelfverzekerd je trouwdag in te gaan. Schrijf je mee? ;-)
- “Ga even in superhero pose staan. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze pose je zelfvertrouwen een boost geeft.” – Sanne
- “Niemand op mijn bruiloft vind ik niet leuk, dus overal waar je kijkt een friendly face. Mooi vooruitzicht!” – Veertje
- “Omgeef je van tevoren met je beste vriendinnen.” – Anouk
- “Accepteer wie je bent en hoe je eruitziet.” – Merel
- “Yin yoga en Tony Robbins doen wonderen!” – Suzanne
Bonus: Mantra’s om zelfverzekerd je trouwdag in te gaan
Wordt het je op de dag zelf – of in aanloop naar je grote dag – toch even te veel? Zet dit lijstje met mantra’s in je telefoon, plak ze op je spiegel of zet ze in je agenda om jezelf te herinneren aan je kracht.
“Ik ben prachtig van binnen en van buiten.”
“Ik ben sterker dan mijn obstakels.”
“Ik verdien het om de beste versie van mezelf te zijn.”
“Ik heb de controle over mijn gedachten en gevoelens.”
“Ik ben niet de onzekere stem in mijn hoofd.”
“Ik ben zo ver gekomen en ik ben trots op alles wat ik bereikt heb.”
“Ik ben goed zoals ik ben.”
“Ik ben dankbaar voor alles wie ik ben en wat ik heb.”
“Mijn angsten en onzekerheden zijn geen weerspiegeling van de realiteit.”
“Ik ben een badass. I got this!”
Beeld: Mikhail Nilov