Als je binnenkort gaat trouwen ben je ongetwijfeld al van alles aan het regelen voor je look op de grote dag; je bestelt een jurk, denkt na over je make-up en zoekt naar inspiratie voor bruidskapsels. Maar denk je ook alvast aan je huid? Een mooie, gezonde huid maakt je uitstraling compleet. Huidexpert Lieselot waarschuwt je in deze blog voor de drie skincare fouten die je vlak voor je bruiloft kunt voorkomen.
Drie skincare fouten die je vlak voor je bruiloft kunt voorkomen
Onverwachte vlekjes of een uitbarsting van puistjes vlak voor je bruiloft, daar is natuurlijk iedere bruid bang voor! Om jouw mooie dag stralend door te komen zal je daarom vast wat extra aandacht aan je huid besteden. En dat is goed, want een gezonde huid straalt en oogt veel mooier onder je make-up. Maar sommige producten of behandelingen kunnen ook helemaal verkeerd uitpakken. Ik wil je daarom behoeden voor drie skincare fouten waarvan je zeker niet de eerste zal zijn die ze maakt. Vooral in de laatste weken voor je bruiloft is het oppassen geblazen en vraagt je huidverzorging om extra zorgvuldigheid.
1. Scrubben
Scrubben maakt de doffe laag van dode huidcellen los waardoor je huid zacht aanvoelt en fris oogt. Klinkt als een goed plan, toch? Een scrubje wordt vaak gezien als dé oplossing om je huid op het laatste moment lekker op te frissen.
Maar helaas, zo simpel is het niet. Wat je niet direct doorhebt is dat je met scrubben je huid flink beschadigt en het kwetsbaar achterlaat. Dat komt doordat je de natuurlijke beschermlaag van de huid aantast en daarmee de huidbarrière verzwakt. Deze huidbarrière is als een soort muur die beschermt tegen de buitenwereld; het houdt ongewenste indringers zoals bacteriën en schimmels buiten, en voorkomt juist dat het vocht in de huid naar buiten ontsnapt. Als deze muur afbrokkelt heb je meer kans op puistjes, droogte en problemen zoals eczeem of vlekkerige roodheid.
Scrubben voelt dus misschien wel even lekker, maar je huid ligt na een scrubbeurt wel helemaal open en bloot. Daar wordt het niet alleen onrustig van, wat zich bijvoorbeeld uit in roodheid, maar de kans dat er een bacterie langskomt die deze open deur ziet is groot. En dus is een nieuw puistje vlak voor je bruiloft al snel gemaakt. Daarnaast zal het vochtverlies ervoor zorgen dat je huid al snel dof oogt. Precies niet wat je wil!
2. Beginnen met een exfoliant
Scrubben is dus verleden tijd, maar exfoliëren is het helemaal. Een exfoliant is een laag percentage zuren die de dode huidcellen niet slijpen, maar oplossen. Dit is een veel milder alternatief voor scrubben en dringt bovendien tot diep in de poriën door, waardoor het tegelijkertijd ook talgophopingen opruimt. In tegenstelling tot een scrub met korrels tast een exfoliant de huidbarrière niet of nauwelijks aan.
Is het dan goed om je huid voor je bruiloft te exfoliëren? Jazeker. Maar is het slim om hier vlak voor je bruiloft mee te beginnen? Nee! Als je begint met een exfoliant krijgt je huid een soort ontgiftingsreactie, ook wel purging genoemd. Puistjes en talgophopingen komen naar het oppervlak, waardoor je huid er alleen maar slechter aan toe lijkt te zijn. Dit kan een paar weken duren en zal daarna wat tijd nodig hebben om te herstellen voordat het resultaat echt loont.
Als je het wil doen, begin er dan een paar maanden voor je bruiloft al mee. Heb je die tijd niet meer en is je huid nog geen exfoliant gewend? Dan kun je het beter laten.
3. Voor het eerst waxen
Als het gaat over waxen voor de bruiloft is er een gebeurtenis uit mijn praktijk waar ik altijd weer aan moet denken. Jaren geleden heb ik een gezichtsbehandeling gedaan bij een dame die graag haar bovenlip wilde laten waxen. Omdat ze het nog nooit eerder had gedaan legde ik uit hoe het werkte en liet ik haar achteraf het resultaat zien. Het viel haar alles mee, en dat was maar goed ook zei ze, want morgen zou ze trouwen! Ik schrok me wild, want als ze dit vooraf had verteld had ik haar deze stunt nadrukkelijk afgeraden.
Hoe je huid er direct na het waxen uitziet hoeft namelijk nog niks te zeggen over het verdere herstel. Bij de één is de huid knalrood en gezwollen, maar na is er na een uurtje geen spoor meer te bekennen. En bij de ander kan de huid op het moment zelf nauwelijks reageren, maar komt de ellende pas in de dagen erna.
Hoewel met een goede techniek en een mild soort wax het risico op verbranding of wondjes minimaal is, bestaat er helaas een veelvoorkomende kwaal waar je minder invloed op hebt. Omdat de natuurlijke beschermlaag van de huid onvermijdelijk wordt aangetast en de haarzakjes leeg en open achterblijven, krijgen bacteriën alle kans. Bij veel mensen wordt dit in de dagen na het waxen zichtbaar als hele kleine mini-puistjes; talloze haarzakjes raken ontstoken. Horror!
Mocht je op het idee komen om haartjes op bijvoorbeeld je bovenlip of rondom je wenkbrauwen weg te waxen, probeer het dan dus in de maanden voor je bruiloft een paar keer uit. Gaat het goed, wax dan het liefst zo’n twee weken voor de grote dag voor de laatste keer. Mochten er toch problemen ontstaan, dan heeft je huid nog de tijd om te herstellen.
Dus lieve aanstaande bruid, wees gewaarschuwd en trap niet in deze veelgemaakte fouten. Doe rustig aan met je huid en haal vlak voor je bruiloft vooral geen ondoordachte stunts meer uit.
Meer beauty voor je bruiloft? Lees ook:
- Nieuwe skincare voor je bruiloft? Zo pak je het aan
- Je bruidskapsel: hoe, wat, wanneer en hoeveel kost het?
- Hoe kies je de perfecte lippenstift voor je bruiloft?
Fotografie hoofdbeeld: Pexels // Andrea Piacquadio. Tekst: Lieselot Hoogendoorn-Schieke van Frankie and Olive en Lot-Emilie