Bloemen zijn een belangrijk onderdeel van de huwelijksdag. En geef toe, een bruidsboeket staat prachtig bij een trouwjurk, is mooi voor de foto’s en onmisbaar op een trouwdag. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?
Voor de geschiedenis van bloemen en bruidsboeketten moeten we terug naar de tijd van de Grieken. Bloemen werden in die tijd al veelvuldig gebruikt. Zo werden er kransen gevlochten die zowel de bruid als de bruidegom op hun hoofd droegen. Verder werden er corsages en bruiloft boeketten gemaakt. Niet helemaal zoals wij die kennen, want de trouwboeketten bestonden vaak uit heide, klimop, distels en kruiden met een sterke geur zoals knoflook, bieslook en dille.
Het bruidsboeket van toen
De bloemen symboliseerden hoop, vruchtbaarheid en nieuw leven. De kruiden zouden boze geesten afschrikken en zo het bruidspaar beschermen tegen het kwaad. De kruiden zaten behalve in het boeket ook door het haar gevlochten. De dille die in het boeket van de bruid zat, werd aan het eind van de dag opgegeten door het bruidspaar en de gasten, omdat het lustopwekkend zou werken. En het was nog lang gezellig… ;)
De bruidsboeketten zoals wij die kennen stammen uit het Victoriaanse tijdperk (19e eeuw). Koningin Victoria verving de kruiden in het bruidsboeket namelijk door bloemen. Victoriaanse bruidsboeketten bevatten veelal rozen in zachte kleuren.
De betekenis van bloemen
De bloemen werden in die tijd ook vaak uitgekozen vanwege de diepere betekenis. Zo stond een tulp voor de perfecte liefde, een orchidee voor schoonheid en een varen voor zelfverzekerdheid.
Foto: Selahphotography.
Lavendel kon je beter niet aan je boeket toevoegen, dit staat namelijk voor wantrouwen. Misschien niet zo romantisch…
Volgens de Turkse traditie hebben ook de kleuren van de bloemen een betekenis. Wit staat voor reinheid en eenvoud, geel voor energie, blauw voor koelte en rood voor, je raadt het al, hartstocht.
Het bruidsboeket van nu
Tegenwoordig kiezen bruidjes (officieel de bruidegom maar dat is niet vaak het geval) de bloemen voor hun bruidsboeket op basis van smaak, de stijl van de jurk en eventueel het thema van de bruiloft. Officieel is het de etiquette om het boeket tot aan de ceremonie in de rechterhand te houden en na de ceremonie in de linkerhand. En aan het eind van de dag mag de bruid, zonder dat zij achterom kijkt, het boeket over haar rechterschouder richting alle ongetrouwde vrouwelijke gasten gooien. Degene die hem vangt….. Nou ja, je kent het wel.
Coverfoto: Arma Fotografie