â6 seconden is heel erg lang!!â riep iemand als reactie op mijn vorige blog. âNou, niet als je verliefd bentâ zei een ander. Die 6-seconden-zoen riep wel wat reacties op en vrienden gingen het uitproberen. Jerke en ik blijven oefenen en hangen nog wat rond de 2 seconden. Maar⌠waarom nou 6?
Om die vraag te beantwoorden nemen we eerst het zoenen zelf eens goed onder de loep. Zoenen is heerlijk als je verliefd bent. En zo lang mogelijk verliefd blijven⌠dat wil toch iedereen? Misschien is de realistische vraag eerder: hoe zorg je ervoor dat je elke dag blijft zoenen, ook als de verliefd-fase voorbij is?
Verliefd
Lang verliefd blijven, alleen de positieve kanten zien van je partner en je erg happy voelen met elkaar, wie wil dit niet? âVerliefdheid komt en gaat en de liefde blijft overâ hoor je vaak. Maar wat is verliefdheid dan eigenlijk? Vanuit de psychologie wordt verliefd-zijn gezien als een âmini-psychoseâ. Je ziet de werkelijkheid en je partner door een gekleurde bril. Dit helpt heel erg om zoveel mogelijk tijd door te brengen met je geliefde, om zijn grapjes te lachen en elkaar beter te leren kennen. Want wat is er nou beter dan bij je partner zijn?
Liefde maakt blind
Verliefd zijn is heel gezond voor je relatie, zeker in het begin omdat je elkaar beter leert kennen en gaat uitzoeken of je bij elkaar past en samen verder wilt. Tegelijkertijd âverblindtâ het je ook omdat je alleen de positieve kanten ziet en ervaart. Dit kan je kwetsbaar maken omdat sommige, minder positieve kanten van je geliefde niet gezond (voor je) kunnen zijn.
Zoenen
En wat heeft het zoenen hier nou mee te maken? Heel veel! Door te zoenen maken je hersenen knuffelhormonen aan: bij de dames heet dat oxytocine en de heren maken vasopressine. Deze knuffelhormonen zorgen ervoor dat je je hecht aan je partner. Overigens een interessant feitje: wanneer een baby melk drinkt bij de moeder wordt er ook oxytocine aangemaakt, waardoor moeder en kind zich aan elkaar hechten en een band opbouwen. De knuffelhormonen werken dus precies hetzelfde.
Als de verliefdheid over gaat
En dan ontwaak je uit je âmini-psychoseâ. Je krijgt vaak een realistischer beeld van je partner en soms wordt dit aangevuld met irritaties en conflicten. Je snapt dat het knuffelgehalte ook wat minder wordt. Vaak trouwens door praktische redenen omdat de âgewoneâ dingen ook weer hun plek innemen in je leven. Tsja, je houdt het immers niet jaren vol met een paar uur slaap per nacht omdat je tot âs avonds laat bij je geliefde blijft en daarna nog thuis aan de studie gaat. Je werk, studie en boodschappen worden ineens weer belangrijker.
Liefdeschemie
Maak je zoenen en knuffelen een ingrediĂŤnt van jullie dagelijkse contact, dan zorg je ervoor dat de knuffelhormonen actief blijven. Dit betekent dat je je elke dag weer hecht aan je partner. Dat zorgt er ook weer voor dat je vaker wilt knuffelen, bij elkaar wilt zijn en blijven en je je voor je relatie blijft inzetten. Je helpt dus eigenlijk jullie liefdeschemie een eindje op weg!
6 seconden
En die 6 seconden? Die zorgen ervoor dat je je echt richt op je geliefde in plaats van dat je na een vluchtig kusje nog even de boodschappenlijst opnoemt. Je bent dus even heel bewust aan het zoenen. Zijn 6 seconden dan lang? Tja, niet zolang er 24 uur in een dag gaan, maar het is lang genoeg om je geliefde te laten weten dat hij belangrijk voor je is.
Experiment
Zoen 6 dagen elke dag (minstens ;)) 6 seconden en stel elkaar dan de volgende vraag: hoe voelt het voor je dat we elke dag de tijd nemen voor een uitgebreide kus?
Foto: Unsplash