Van eten tot een outfit: er zijn onwijs veel dingen die je moet regelen voor je grote dag. Maar hoe kies je je bruiloftsleveranciers?
De bruiloftswereld kent onwijs veel ondernemers die dingen in deze nichemarkt aanbieden. Zoveel dat je misschien verdrinkt in de opties. Want hoe kies je nou leveranciers die goede kwaliteit leveren en betrouwbaar zijn? Ik help je uit de brand.
Welke leveranciers heb je nodig?
Allereerst is het goed om te bedenken welke leveranciers essentieel zijn voor jullie bruiloft. Ik geef je hier een overzicht (waar je uiteraard zelf nog aan kunt sleutelen):
- Locatieleverancier
- Taartleverancier
- Trouwjurkleverancier
- Pakkenleverancier
- Cateraar
- Fotograaf en videograaf
- Stationeryleverancier (trouwkaarten, etc.)
- Bloemist
- Trouwringenleverancier
- Styling en decoratie(verhuur)
- Juwelier/leverancier voor accessoires
- DJ, band of andere muziekleverancier
- Haar en make-up
- Ceremoniespreker of trouwambtenaar
- Wellicht een weddingplanner (kies die vooral als eerste áls je er een in de hand neemt)
- Eventueel een photobooth
- Eventueel kindervermaak
- Misschien een huwelijksreisleverancier
Lievelingsleveranciers
Bij Girls of honour is een aantal zogeheten lievelingsleveranciers aangesloten. Het woord zegt het al: het zijn onze favoriete leveranciers, of het nou gaat om een jurk of een taart. Hier vind je al onze lievelingsleveranciers. Ze zijn LGBTQIA+-vriendelijk, vooruitstrevend en wat ons betreft het neusje van de zalm als het gaat om kwaliteit en betrouwbaarheid.
Doe je huiswerk
Doe van tevoren wat online research om erachter te komen of de leverancier die jullie op het oog hebben wel aan kan bieden waar jullie naar zoeken. Is er bij die ene locatie wel plek voor 120 gasten en biedt die ene cateraar wel veganistische opties aan? Kijk ook vooral of het bij jullie (beoogde) stijl past!
Het is jullie dag!
Het is fijn om te horen waar mensen in jullie omgeving goede ervaringen mee hebben, maar uiteindelijk is het aan jullie om te kijken welke leverancier past bij jullie wensen en stijl. Jij en je lief zullen zelf vast wel een visie hebben over hoe de grote dag eruit moet komen te zien. Bedank mensen dus vriendelijk voor hun aanbevelingen, maar beslis zelf wie de uiteindelijke leveranciers worden.
Budget stellen
Voor je gaat kijken naar leveranciers: stel een budget vast door onder andere het aantal gasten vast te stellen. En als je uiteindelijk een leverancier hebt, vraag diegene dan om alles wat in de prijs inbegrepen zit op te schrijven. Dan is alles in elk geval vastgelegd en kunnen daar geen misverstanden over bestaan. Bijvoorbeeld als je om hortensia’s hebt gevraagd en die uiteindelijk niet beschikbaar zijn. En let op: prijzen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dat vaak ook.
Even inventariseren
Heb je een leverancier op het oog? Bel eerst even of maak als het kan zelfs een afspraak, om te kijken of jullie een match voelen met de leverancier. Uiteindelijk moeten jullie in de aanloop naar de bruiloft (nauw) met diegene samenwerken. Vooral bij leveranciers zoals een fotograaf of een weddingplanner moet er een klik zijn. Het plannen moet uiteraard wel leuk blijven, dus als je hem niet helemaal voelt of als iets je niet lekker zit: zoek vooral verder (wel handig om dan ruim van tevoren te beginnen zodat je hier ook echt de tijd voor hebt!).
Raadpleeg eerdere stellen
Een prijs zegt niet alles, maar ervaringen wel. Vraag of je contact op kan nemen met eerdere bruidsparen die producten of diensten hebben afgenomen bij de leverancier, om erachter te komen wat de ervaringen zijn. Wie weet zijn er online reviews te vinden, maar echte bruidsparen bellen is het betrouwbaarst. Vooral referenties vragen, dus! En je kan ook zeker op sociale media kijken om de foto’s te bekijken en de comments te lezen.
Coverfoto: Yara Photography