Na enige tijd gaat verliefdheid over in ‘houden van’. Maar is er dan helemaal geen sprake meer van verliefd op elkaar zijn, of kun je dat stiekem soms best opwekken?
Liefde op het eerste gezicht
Toen ik mijn lief voor het eerst zag, dacht ik gelijk: ja, jou wil ik graag beter leren kennen! En zo ging het dan ook: we ondernamen samen leuke uitstapjes en genoten van al het ‘nieuwe’ van de ander. Ondertussen genoot ik van de vlinders in de buik!
Als verliefdheid overgaat in ‘houden van’
Als je elkaar eenmaal beter kent, samenwoont en elkaar regelmatig wijst op onhebbelijkheden, dan is er meer sprake van ‘houden van’, dan van verliefdheid. Soms – bijvoorbeeld als hij weer eens zijn was overal laat slingeren of als jullie samen cosy op de bank liggen en hij een flinke scheet laat – moet je zelfs een beetje moeite doen om in te zien waarom je destijds ook alweer zo dolgraag met die ander wilde samenzijn. Maar oké, een relatie is geven en nemen, dus als hij vervolgens een lekkere mok thee voor je zet of jou na een lange werkdag verrast met een etentje of bos bloemen, dan voel je weer helemaal dat je van die ander houdt!
Ook na maanden of jaren nog verliefd voelen
Toch is het ook wel heel erg fijn als je je af en toe weer helemaal verliefd voelt. Maar hoe doe je dat, als je al langer samen bent en het gewoonweg allemaal zo ‘normaal’ geworden is?
Een hele gemakkelijke manier om een beetje van dat gevoel van ’toen’ op te roepen, is samen terug op te halen hoe jullie elkaar leerden kennen, hoe je je toen voelde en wat je hoopte en wenste. Door als het ware terug te gaan naar die eerste momenten, maken jullie opnieuw contact met het gevoel van toen. Je ziet de ander weer even zoals toen (in plaats van als die scheten latende partner, haha) en terwijl je daar samen bij stil staat, komen er wellicht zelfs nieuwe dingen naar boven die je nog niet van elkaar wist. Bijvoorbeeld over wat de ander dacht en voelde toen hij jou voor het eerst zag, of over je eigen wensen van toen en wat daarvan nu wel of niet werkelijkheid is geworden, en wat je nu nog graag zou willen.
Verliefd makende situaties oproepen
Naast zulke gesprekken voeren over het romantische toen, kunnen jullie ook op andere manieren het verliefde gevoel oproepen. Samen genieten van quality time is een belangrijke, maar soms kan het zelfs nog eenvoudiger. Toen mijn lief zichzelf onlangs voor zijn werk strak in het pak stak en ik hem gedag kuste, nam ik hem eens even goed in me op. En ik dacht: wow, knapperd, jij bent mijn man! Een andere keer toen ik echt weer even vlinders voelde, was toen hij míj een compliment maakte over mijn nieuwe jurk die hij mij zo goed vond staan. Het deed me denken aan toen we elkaar leerden kennen; hij was zo complimenteus en dat maakte mij des te meer verliefd!
Blijf het nieuwe in de ander ontdekken
Tot slot is precies dat wat het in het begin zo leuk maakte, een handvat om ook nu de spanning erin te houden: blijf op zoek naar het nieuwe in de ander. Juist het anders-zijn van de ander, maakt het soms lastig om hem volledig te accepteren en waarderen (want waarom ruimt hij die was niet gewoon even op of laat hij die scheet niet op de wc?!). Maar tegelijkertijd houdt het anders-zijn het ook uitdagend. Stel je tenslotte eens voor dat jullie heel erg op elkaar zouden lijken, hoe spannend zou het dan nog zijn? Dan raak je des te sneller uitgekeken. Nu blijft er altijd iets nieuws, wat om te ontdekken aan de ander. Durf jezelf èn de ander te vragen waarom hij iets doet of zegt en blijf elkaar zo steeds beter leren kennen. Plus het is een manier om je eigen (denk)wereld te verbreden en om van elkaar te leren!
Hoe is dat bij jullie; is het vooral ‘houden van’ of voelen jullie je ook nog regelmatig verliefd? En hoe blijven jullie verliefd op elkaar?
Foto’s: Unsplash.com