Een handgemaakte trouwjurk, hoe gaaf is dat?! Zit je erover te denken om er een te laten maken, maar weet je niet zo goed hoe en wat? In deze blog leggen we je alles uit!
Voor- en nadelen van een handgemaakte trouwjurk
Laten we beginnen met de voordelen, want die lijst is eindeloos! Het belangrijkste is, naar onze mening, toch echt het feit dat je de jurk, van top tot teen, helemaal zelf kunt laten ontwerpen naar eigen inzichten. Precies in de stijl die helemaal ‘jou’ is. En wat dacht je er van dat de jurk ook perfect op maat gemaakt wordt, precies naar de vormen van jouw prachtige lichaam? Ohja, en je trouwjurk is ‘one of a kind’, helemaal uniek dus! Need I say more?
Nadelen? Die kan ik eigenlijk niet bedenken. Behalve dan dat je misschien door het stof de jurk niet meer ziet. Oftewel, er zijn zoveel keuzes en mogelijkheden, je weet niet meer waar je naar moet kijken. Gelukkig kun je de maker erop vertrouwen dat hij/zij je bij de hand neemt en je tips en adviezen geeft.
Het proces
Dit is hoe het proces van een handgemaakte trouwjurk over het algemeen gaat:
- Brainstorm- en passessie – Je wordt uitgenodigd voor een passessie, waar je als eerste samen gaat brainstormen en ja, je mag altijd je Pinterest- of moodboard meenemen! Sommige ontwerpers werken met de methode die ze mix&match noemt. De ontwerper heeft dan van allerlei soorten tops en rokken klaarliggen die je gaat passen. Zo kom je erachter wat je mooi vindt (en wat absoluut niet natuurlijk) en zo zie je wat goed bij jouw lichaam past. Ga je bijvoorbeeld voor een strapless jurk, of wil je een open rug? Met kraaltjes of pailletjes? Een wijde rok, of nauwsluitend. Kort of lang? Alles is mogelijk!
- Stoffen kiezen – Er bestaan vele verschillende stoffen waar een handgemaakte trouwjurk van gemaakt kan worden. Ook die kun je helemaal zelf kiezen. Veel kant, of juist niet. Wat dacht je trouwens van de kleur? Ook die kun je zelf bepalen.
- Wachten – Heb je jouw perfecte jurk samengesteld? Dan komt nu het minst leuke gedeelte… wachten! De ontwerper duikt zijn/haar naaiatelier in en gaat hard aan de slag. Dat duurt misschien zo’n 6-10 weken. Vind je dat lang? Gelukkig worden er tussendoor passessies ingepland, zodat de jurk echt goed aansluitend gemaakt kan worden. En kun je natuurlijk langzaam verliefd worden op je jurk tijdens dat proces…
- Eindresultaat – Yesss, na weken te zitten w(sm)achten is het moment eindelijk daar. De trouwjurk is af! Zodra je hem aan hebt voel je je direct een godin! De jurk is echt op je lijf geschreven. Fantastisch!
Kosten van een handgemaakte trouwjurk
Dacht jij dat een handgemaakte trouwjurk duizenden euro’s zou kosten (ik dacht dat namelijk wel)? Dan heb je het mis! Nou ja, het zou natuurlijk wel kunnen, maar er zijn zoveel soorten stoffen en die hebben elk een eigen prijs. Afhankelijk van materiaalkeuze en de hoeveelheid stof en uren, slagen bruiden gemiddeld vanaf €1500-3000. Heb je een ander budget in je hoofd en weet je niet of je daarvoor zou kunnen slagen? Bellen of e-mailen naar de ontwerper kan altijd, stel je vraag gerust.
LAAT HEM NA JE BRUILOFT VERMAKEN
Dit vind ik dus een heel erg tof idee: hergebruik je trouwjurk na je bruiloft! En dat kan je in principe al overleggen tijdens het maakproces. Wat dacht je bijvoorbeeld van een losse rok en een losse top? Of laat je trouwjurk inkorten en eventueel verven… Als je weet dat je dit graag wilt, dan kun je er vast over nadenken bij het laten maken van de trouwjurk. De couturier denkt hierbij natuurlijk ook graag met je mee!
Weet je na het lezen van deze blog echt zeker dat je een handgemaakte trouwjurk wilt of heb je toch nog wat vragen? Het team van Girls of honour verzamelde onze favoriete bruidsmode winkels en couturiers. Die kan je hier vinden!
Headerfoto: Francine Boer
MEER LEZEN OVER TROUWJURKEN KOPEN?
Check de Trouwjurken pagina voor toffe inspiratie blogs!