Samen een kindje krijgen is ontzettend bijzonder, maar ook een flinke uitdaging! Nog veel meer dan het plannen van een bruiloft… Hoe zorg je er dan voor dat het goed blijft tussen jullie?
Veel stellen storten zich op hun bruiloft en maken er een unieke dag van. Niet gek natuurlijk omdat dit een dag is waarin jullie blijk geven van je liefde voor elkaar. Vanuit jullie liefde voor elkaar kan het verlangen naar een kindje ontstaan. Hieraan kun je nog meer liefde kwijt! Misschien is dit nog een beetje een ver van je bed idee, of misschien heb je ook al kinderen. Jullie liefde voor elkaar betekent al heel veel voor jullie (toekomstige) spruit.
Uit elkaar na een baby…
Misschien lees je wel eens met verbazing de cijfers dat veel stellen uit elkaar gaan als de kinderen onder de vijf jaar zijn. En dat na de komst van een baby je relatie grote kans heeft om in een dipje terecht te komen… Je kunt je er misschien niets bij voorstellen. Of toch wel? Als je denkt aan alle dingen die je nu organiseert voor de bruiloft, alle regelzaken, de huwelijksreis, misschien wel een huis inrichten, dromen over de toekomst… En jullie gaan daar natuurlijk allebei met een andere manier mee om. Grote kans dat de spanningen ook wel eens hoog kunnen oplopen.
Als je een kindje krijgt is dat iets enorm wonderlijks. Een mensje, helemaal uit jullie samen voortgekomen. Je leert gevoelens kennen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden! Ook ben je als partners nog meer verbonden dan je al was. Een ander cadeautje wat je erbij krijgt is dat je samen voor de uitdaging staat van zorgen en aanpassing. Aanpassen aan de noden en wensen van jullie kleine wondertje. En… minder slaap. Je leest het al… een mogelijk recept voor stress, conflict, en ‘liefdevolle’ feedback die er in de praktijk nog wel eens uit wil komen als afblaffen, huilen en verwijdering. Omdat je gewoon… moe bent! Alles is nieuw en je voelt je enorm verantwoordelijk.
Nu al bouwen aan jullie liefde!
Het mooie is, dat wanneer je nu bouwt aan jullie liefdesrelatie en je die steeds sterker maakt, dit ook betekent dat jullie kindje in een warm nest bij jullie zal komen. Natuurlijk ben je dan nog steeds dodelijk vermoeid met zo’n 3 uur slaap per nacht… En als je partner dan te laat thuis komt en de helft vergeet van het lijstje in de supermarkt, ja, dan schreeuw je misschien een paar dingen die niet handig zijn. Maar als je dan dit uit kunt praten, elkaar kunt troosten en vergeven en opnieuw beginnen? Dat is een sterke relatie!
Hoe bouw je nu al aan liefdevol ouderschap:
- Open communicatie; eerlijk zijn over wat je wel en niet fijn vindt. Het benoemen als er iets is en naar elkaar luisteren. Zonder dat je iets hoeft op te lossen. Weet waar jullie verschillen liggen en werk aan acceptatie daarvan.
- Leer hoe je kunt relaxen. Door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen en je lijf te ontspannen. En als je heel boos bent leren hoe je die emotie er kunt laten zijn en kunt laten weg zakken zonder iets of iemand te vernielen.
- Ken elkaars pijnpunten en weet hoe je er voor je geliefde kunt zijn en wat die nodig heeft.
- Spreek elkaars liefdestaal; daar lees je hier meer over.
- Praat over verwachtingen. Net zoals je dat nu doet voor de bruiloft en jullie leven samen. Straks ook over ouderschap. Welke dingen wil je wel en niet doorgeven aan je kindje?
- Doe nu al de simpele dagelijkse dingen in je relatie! Wanneer je dan in de toekomst minder tijd hebt zijn de simpele dingen gewoontes geworden waardoor je elke dag een basis van liefde samen hebt.
Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie relatie goed blijft? Met of zonder kinderen?
Foto’s: Unsplash.com