Communiceren is ontzettend belangrijk. Al helemaal als je gaat trouwen met een man die kinderen heeft. Jij wordt dan officieel bonusmama en dat is niet niets!
Waarom goed communiceren belangrijk is
Nou is goed communiceren eigenlijk altijd belangrijk, maar in een samengesteld gezin komt daar nog een schepje bovenop. De sleutel tot succes is praten, praten en nog eens praten. En niet te vergeten een hoop geduld. Vooral de beginfase kenmerkt zich met een hoop uitdagingen. Het is meestal een emotionele periode voor jullie allemaal, wat veel vraagt van jou, hem en van de kinderen. De moeilijkste periode heb je dus waarschijnlijk al achter de rug. Dat betekent niet dat het vanaf nu allemaal rozengeur en mannenschijn zal zijn. Wat helemaal niet erg is want in een “traditioneel” gezin is het ook niet altijd feest.
Communiceren over geld
Als bonusmama draag je, deels of volledig, bij aan de zorg voor de kinderen. Op de dagen dat de kinderen bij jullie zijn, doe je alles wat een biologische moeder ook doet. Na het ja-woord ben je ook wettelijk verantwoordelijk voor ze en daar hoort het kostenplaatje ook bij. Dus als er alimentatie betaald moet worden dan wordt er ook gekeken naar hoe jij kan bijdragen. Je bent verplicht om financieel te helpen in hoeverre dat mogelijk is. Dat is natuurlijk niet niets en daarom geldt ook wat geld betreft: veel en duidelijk communiceren!
Communiceren met de kinderen
Trouwen is een big happening en zo zullen de kinderen het ook ervaren. Jij bent natuurlijk in de wolken, maar dat betekent niet dat zij dat ook zullen zijn. Bespreek daarom goed met je lief hoe jullie het nieuws brengen. Is het iets wat jullie samen doen of is het beter als hij het alleen vertelt? Communiceren met de kinderen hoort er ook bij. Het is daarom verstandig om daar duidelijke afspraken over te maken. Denk ook na over hoe je de kinderen kan betrekken bij de voorbereidingen op de bruiloft. Voor het zelfde geldt vinden ze het geweldig en dan is het alleen maar fijn als ze weten dat ze niet vergeten zijn.
Niet jezelf vergeten
Het is voor de meeste kinderen vaak moeilijk om hun vader te zien met iemand anders dan hun moeder. En ook voor jou is het een hele omschakeling, zeker als je nog geen kinderen hebt. Het zou zomaar kunnen dat jij, je hubby en de kinderen een match made in heaven zijn. Maar een samengesteld gezin blijft kwetsbaarder dan een “traditioneel” gezin. Wees daarom eerlijk over je eigen gevoelen naar je partner toe. Het is niet de bedoeling dat je jezelf wegcijfert, jullie gaan de rest van jullie leven met elkaar delen. Goede afspraken maken en grenzen stellen over jouw rol zijn dus erg belangrijk. Je zegt uiteindelijk niet alleen “ja ik wil” tegen de liefde van je leven, maar ook tegen zijn kinderen.
Als jullie allebei kinderen hebben
Wanneer jullie allebei kinderen hebben wordt het waarschijnlijk nog een graadje moeilijker. Je krijgt dan te maken met twee gezinnen die samenkomen. En dat is een grotere uitdaging. Ik ben zelf een alleenstaande moeder, en de kans is groot dat mijn toekomstige partner ook kinderen heeft. Dit heeft eerlijk gezegd ook mijn voorkeur omdat ik van mening ben dat je elkaar dan beter begrijpt. Het zal vast pittig worden. Een samengesteld gezin is nou eenmaal hard werken, maar dat geldt eigenlijk voor elk gezin.
Lees ook:
– Kinderen op de bruiloft: dit is hoe je het leuk maakt voor jou en voor hen!
– 5 tips om kinderen te vermaken op je bruiloft
Foto: Unsplash