Hoe heb jij het thuis geleerd? Alles oppotten op je spaarrekening of genieten van iedere cent die je hebt door hem, zodra hij er is, uit te geven aan iets leuks, lekkers of moois? En welke invloed hebben jouw gewoonten op dat gebied nu op het (financieel) organiseren van jullie bruiloft?
Geldzaken bijhouden op lijstjes
Heb jij van je ouders geleerd om âop de kleintjes te lettenâ en vooral geen geld uit te geven wat er niet is? Wellicht houd jij dan ook nauwgezet al je inkomsten en uitgaven bij. Bij het organiseren van een bruiloft is het sowieso wel handig om alle (verwachte) uitgaven bij te houden. Als je het van huis uit gewend bent, ben je er wellicht al meer mee bekend en is het voor jou dus niks nieuws. Ben je hier echter nog niet zo mee vertrouwd, dan ben je misschien gebaat bij deze tips:
- Maak een Excel bestand aan met alle verwachte uitgaven ten aanzien van jullie bruiloft;
- Noteer hierin wanneer (en door wie) wat betaald is;
- Vraag aan de locatie (als jullie op een locatie trouwen/het feest vieren) om een overzicht met alle kosten, gespecificeerd per onderdeel;
- Budgettip: Staan er op het overzicht van de locatie dingen die jullie ook zelf kunnen doen, regelen, of goedkoper zelf kunnen aanleveren? Stel voor om die eruit te halen en dit voor eigen rekening te nemen!
Wil je meer bezuinigingstips voor jullie bruiloft? Check dan deze blog.
Geld moet rollen
Of heb jij juist van je ouders geleerd dat je vooral moet doen, en dus ook kopen, waar je zin in hebt? Oftewel: goed moet rollen?!
Niet de portemonnee is leidend, maar de wensen. In dit geval: een op en top verzorgde locatie, een schitterende jurk, een overheerlijke bruidstaart, een fantastische liveband. Het mag allemaal wel wat kosten.
Natuurlijk, je trouwt tenslotte (als het goed is) maar ĂŠĂŠn keer! En dan wil je het wel goed doen â zo niet perfect(?). Misschien helpt het je dan om deze blog ook even te lezen.
Enne⌠waar haal je al dat geld vandaan? Top als je een flinke bankrekening hebt en je het voor je bruiloft over hebt om die te plunderen. Maar misschien vinden jullie het óók fijn als jullie nå de bruiloft nog steeds leuke dingen kunnen doen samen (uit eten, dag- of weekendtripjes maken, op vakantie⌠honeymoon?).
TIP: Praat met elkaar over jullie manieren van met geld omgaan (zeker als die van elkaar verschillen!). Heb je daar nog wat input voor nodig? Bekijk dan deze video en deze blog.
Wie betaalt de bruiloft?
In sommige families betalen de ouders van generatie op generatie (een deel van) de bruiloft van hun zoon of dochter. Hoe is dat bij jullie? Doen jullie ouders ook een bijdrage aan de bruiloft, of kiezen ze er bijvoorbeeld voor om een specifiek âstukâ te betalen (zoals de bruidsjurk voor jou als dochter)?
Een bijdrage van pa en ma kan het financieel net wat gemakkelijker maken om jullie bruiloft doelen te behalen. En toch, al met al â of je nu opgegroeid bent met het idee dat geld moet rollen, of dat je een âzuinigerdâ bent â iedere cent die je hebt, kun je maar ĂŠĂŠn keer uitgeven. Besteed hem dus goed!
Hoe organiseren jullie de financiĂŤle zaken?
Wat hebben jullie meegekregen van huis uit, als het gaat om geldzaken? En heeft dat invloed op hoe jullie met geld omgaan, ook binnen jullie relatie? Er zijn zo veel opties als het gaat om het organiseren van de financiĂŤn in jullie huishouden. Je leest ze in deze blog bijvoorbeeld.
Zorg ervoor dat je van elkaars achtergrond op de hoogte bent. Want geloof ons, dit is iets wat je gaat merken bij het plannen van een bruiloft!
Wat zijn jullie financiĂŤle valkuilen?